• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

Jose Saramago – “Eseu despre orbire”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
0
Jose Saramago – “Eseu despre orbire”
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Jose Saramago – “Eseu despre orbire”

Eseu despre orbire se încadrează în categoria acelor mituri nou-inventate, brodându-şi acţiunea şi bogăţia de sugestii intelectuale şi sentimentale pe marginea unei mari probleme de contact cu realitatea (de această dată, o realitate fizică si un impediment obiectiv): o epidemie de orbire “albă”. Lăsând orbirea pe fundal, Saramago explorează drame şi slabiciuni, majoritatea având o tentă social-politică, dar apropiindu-se cu o delicateţe plină de respect faţă de universul micro al relaţiilor dintre oameni. Romanul în sine oferă o plăcere extraordinară a lecturii –dar aş vrea să mă opresc la o secvenţă care mi-a rămas adânc întipărită în minte.

Voi incerca să analizez o secvenţă din romanul-parabolă al lui Saramago – o analiză ea insăşi “în orb”, deoarece în urma lecturii acestei cărţi nu am zăbovit asupra altor exegeze literare, nici macar nu i-am făcut eu însămi o analiză mai frustă, ci am luat lectura ca atare şi am lăsat-o “la dospit”. Dacă în cele ce urmează nu veţi citi o interpretare psihanalitică, vina îmi aparţine întru totul mie…

Scena despre care aş vrea să scriu este momentul ploii din oraşul descoperit de orbii evadaţi. Soţia medicului (nici un personaj nu are nume propriu, definindu-se prin relaţii şi prin poziţia pe care le-a destinat-o autorul in parabolă), fiind singura care a rămas imună la epidemia de orbire albă, este cea care se oferă să caute hrană pentru restul supravieţuitorilor şi prin urmare descoperă o magazie cu hrană nealterată. Încărcată cu pachete, iese în stradă, îndreptându-se către adăpostul lor şi înconjurată de alţi orbi, străini ei, care deşi aflaţi foarte aproape de ea nu recunosc în niciun fel comorile din pachete. În acel moment, ploaia începe să cadă peste străzile mizerabile ale oraşului intrat în degradare din pricina locuitorilor săi dezorientaţi şi alienaţi de pierderea vederii, ajunşi aproape de stadiul animalicului… Se pare că oamenii se bestializează mult mai uşor din cauza suferinţei, pe când animalele se umanizează.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020

Simplificat, scena o prezintă pe femeie alergând terifiată cu pachetele de conserve printre orbii care stau ţintuiţi pe stradă, cu gurile larg deschise către ploaia care le potoleşte setea. Un căţel, care s-a împrietenit cu femeia o urmează în tăcere.
Scena cuprinde patru tipuri de elemente: elementele naturii (ploaia care spală păcatele şi mizeria străzilor); elemente animalice (căţelul, simbol al loialităţii, el însuşi un „orb” inocent, orb prin chiar condiţia sa de animal); elemente dezumanizate (orbii care s-au adaptat prin regresie acelei boli misterioase şi molipsitoare); elemente supraumanizate (soţia medicului, care în mod magic a rămas neatinsă).

Soţia medicului mi-a atras cel mai mult atenţia. Ca personaj, depăşeşte prototipul „mamei bune”, care aduce hrană nealterată, chiar cu riscul de sacrificiu. Ea e cea care ponderează, salvează, iniţiază grupul de orbi evadaţi în ştiinţele superioare ale iubirii. Este o mamă hiperbolizată, adusă la o dimensiune aproape mesianică.

Ceilalţi orbi – neprivilegiaţi – rămân a fi „hrăniţi” de o mamă abstractă, capricioasă, primitivă. Ei se mulţumesc cu apa şi picăturile care cad din cer; ploaia e pură, dar lipsită de umanitate. Scriitorul menţionează ca ei stau cu gurile larg deschise către cer – cuprinşi de o foame şi aviditate teribilă, duse la extrem şi nediferenţiate. Aceşti orbi s-au dezumanizat tocmai prin involuţia emoţională – au devenit reci unii faţă de alţii, au anulat tot ce au învăţat cu inima, sunt singularităţi (pentru că nu se pot vedea nici unii pe alţii, nici ei pe ei înşişi), le lipseşte mama din interior (metafora „orbirii albe” poate fi înţeleasă şi ca o ştergere a psihicului; nu e albul purităţii, e albul absenţei), atunci întorcându-se către singura opţiune validă – spre singura zeitate-mamă posibilă unor oameni cu sufletul alb şi nedefinit – către cer, către natură. Natura este aici ignorantă şi rece; nu face diferenţiere; nu acordă grijă; este autoritară, îşi impune propriile reguli de viaţă şi moarte. Este o natură cotropitoare pentru un individ „orb”… invalid.

Partenerul femeii – căţelul care s-a aciuat pe lângă soţia doctorului – supravieţuieşte, nu pentru că ar avea mai mult succes în a găsi hrana, ci pentru că s-a ataşat de femeie. Animal fiind, el nu a uitat că are nevoie să freamăte lângă alt suflet. Este viu tocmai datorită nevoii sale de ataşament, iar aceasta îl salvează, femeia răsplătindu-i iubirea.

Romanul, prin simplitatea firului sau epic, este ca o ramă pentru proiecţiile noastre, subtil dirijate de Saramago.

Ana Filimon, psiholog
Lucrarea a fost prezentata la concursul Taberei de Psihanaliza Aplicata “Literatura si film” organizata in august a.c. la Sibiu de catre Asociatia Interdiscipinara de Psihanaliza Aplicata (AIPsA). Face parte dintre cele cinci lucrari declarate castigatoare si premiate cu volume oferite de Editura Trei.
Tags: autor: Ana FilimonCartepsihanaliză şi literaturărubrică: Atenţie se interpretează!

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele
Cafe Gradiva

Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar
Cafe Gradiva

Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Sufletul-portret…

Sufletul-portret...

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Vasile Dem. Zamfirescu: In cautarea tatalui bun

8 octombrie 2020
O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?
Cafe Gradiva

O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.