Aşa cum va fi prezentată chiar de ea într-un film documentar ce se va difuza pe 7 noiembrie. Un prilej de a se confesa despre experienţa sa psihanalitică.
Am fost complet ermetică la psihanaliză. Nu ştiam despre ce e vorba. Şi nu mă gândeam că aş avea nevoie. Până la vârsta de 28 de ani, am avut o viaţă plină de acţiune, fără nici o tangenţă cu psihanaliza
spune Carla Bruni-Sarkozy, în cel de-al optulea an de analiză.
Evocând prima sa şedinţă de psihanaliză, observă că
exista un fel de indiferenţă, o plictiseală vagă, poate că de ambele părţi. […]
Primul său analist
Era contrariul persoanei cu care sunt acum în analiză. Cu acesta din urmă, prima şedinţă a fost incandescentă. Are ceva care-ţi face inima să bată. Simt că suntem realmente două persoane care se întâlnesc. O întâlnire umană care a produs investiţia şi implicarea mea în psihanaliză.
Despre setting:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Nu-mi place să vorbesc alungită pe canapea. Mi se pare artificial, îmi dă impresia unei mascarade. De doi ani, stau faţă în faţă cu analistul meu. Această situaţie mai civilă mă ajută să vorbesc mai liber.
Filmul documentar realizat de psihanalistul Gérard Miller are 52′ şi se va difuza pe 7 noiembrie, ora 15.25 (17.25 – ora României) pe canalul France 3 Paris-Ile-de-France Centre, după cum anunţă Agenţia France Presse. Printre pacienţii celebri care îşi vor evoca prima şedinţă de psihanaliză se numără regizorii şi actorii Patrice Leconte, Charles Berling, Claude Chabrol, Jacques Weber, Marc Jolivet, artistul şi designerul de modă Karl Lagerfeld, scriitoarele Marie Darrieussecq et Christine Orban – şi vor fi totodată şi anonimi.
Acest film explică de ce cineva ia curioasa decizie de a merge să vadă, într-un decor mai neobişnuit, culisele destinului său, şi de a scoate inconştientul la lumină,
spune Gérard Miller.
Pana la urma cat de "grava" este aceasta nesocotire a cadrului? Ma gandesc ca nu poate sa nu aiba vreun efect asupra terapiei faptul ca stai cu faţa la analist. Ar fi de interesant de aflat si ce motivatie inconstienta are aceasta respingere a divanului, pe langa cea de ordin "civil".
A sta fata in fata cu analistul nu e o nesocotire a cadrului, ci o forma de cadru. Nu atat de regresiva, in principiu, precum pozitia clasica pe divan.
Pana la urma, e salutar ca si-a aflat forma optima de terapie si ca aceasta s-a dovedit suficient de flexibila si de adaptabila particularitatilor ei.
Teoretic, am putea presupune ca aceasta situatie mai propice, cea a analizei fata in fata, ar putea fi si una mai comoda in sensul de stagnare a curei (in orice cura trebuie sa existe o tensiune motivanta care sa o impinga inainte). Dupa cum putem presupune si ca, dimpotriva, e singura forma in care psihanaliza Carlei Bruni poate avansa.
Precum vedeti, prea multe detalii n-avem despre cura Carlei Bruni, toate ipotezele sunt posibile, iar ceea ce ne-a dezvaluit nu o expune prea mult.
Probabil grăbirea regresiei indusă de poziţia clasică pe divan ar fi fost prea greu de suportat pentru Carla Sarkozy, de aceea a preferat să găsească o cale prin care să continue cura psihanalitică fără ca durerea să fie atât de mare încât să determine întreruperea ei.
Nu vom şti niciodată cauzele, dar pentru mine este clar că CEVA s-a întâmplat, din moment ce a respins divanul după ŞASE ani în care îl agrease.
Foarte bună iniţiativa lui Gerard Miller. În Franţa psihanaliza este sufiecient de populară, în România însă astfel de acţiuni de popularizare ar fi mai mult decât binevenite.
…la televizor adică: (forma de "artă" cea mai apropiată de inimile compatrioţilor), dacă s-ar putea într-un documentar care să lezeze cât mai puţin orgolii sau prejudecăţi.
Sigur ceva s-a intamplat, poate faptul ca si-a dat seama ca pozitia pe divan nu ajuta decat la crearea si mentinerea dependentei de analist, fara ca pacientul sa progreseze.
Cu totul altfel au stat lucrurile atunci cand s-a schimbat cadrul, care de fapt este comun tuturor terapiilor, cu exceptia psihanalizei: in numai 2 ani a fost capabila sa incheie terapia. Graitor, nu?
Un documentar corect realizat legat de psihanaliza in Romania ar putea sa lezeze mai ales orgoliile si prejudecatile psihanalistilor.
F.
Se prea poate – si dupa parerea mea.
Stiti daca se va relua filmul? N-am apucat sa-l vad si n-am gasit vreo indicatie in program.
E foarte posibil sa fie reluat, fiind abia lansat. N-as sti sa va spun cand, trebuie cautat.
Va fi reluat la nivel national in Franta la inceputul lui ianuarie 2010.
Emisiunea din 7 noiembrie nu a fost difuzata la nivel national, ci numai pe France 3-Ille de France care este un post regional.
Documentarul pe teme de psihanaliza ~La premiere seance~ cu Gerard Miller, Carla Bruni, Karl Lagerfeld si altii, poate fi vizionat pe internet la adresa urmatoare:
http://menon.canalblog.com/archives/2009/11/19/15855731.html
Vizionare placuta celor interesati
M.
Foarte multumim!