Obiectivele actuale sunt acelea de a organiza pentru absolventii Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei cursuri de formare continua in domeniul psihologiei clinice si al interventiilor sistemic-strategice, dupa modelul de la Palo Alto, in parteneriat cu Institutul Gregory Bateson din Belgia, care este afiliat al Mental Research Institut din Palo Alto, California, avand 20 de ani de formare si interventie pentru tarile din Europa francofona.
Obiective generale
Cursurile de formare continua in domeniul psihoterapiei sistemic-strategice, terapii scurte dupa modelul de la Palo Alto, ofera informatii teoretice si practice specialistilor in domeniul psihologiei, cat si pentru profesionistii din campul de activitate social sau medical privind modalitatile prin care subiectii se raporteaza la realitate, la ei insisi, la ceilalti si la mediul in care traiesc.
Ipoteza de baza a acestei formari o constituie abordarea suferintei psihologice, ca o consecinta a modalitatilor prin care acesta percepe realitatea, o construieste in functie de viziunea pe care o are despre lumea in care traieste. Relatia activa dintre subiect si mediul sau de viata poate duce la deformari, la suferinte care pot fi corectate prin intermediul relatiei terapeutice daca aceasta intervine prin strategii specifice care schimba cu 180 de grade pozitia persoanei fata de problema sa, fata de suferinta pe care o are.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Interventia clinica sistemic-strategica ofera cursantilor tehnici specifice de eliminare a simptomelor care conduc la rezolvarea problemelor prezentate de pacient. Se vor aborda in acelasi timp strategii specifice de interventie in cadrul grupurilor de familie sau de lucru.
Obiective specifice
Cursurile ofera cunostinte privind conceptia de lucru si modalitati specifice de interventie clinica sistemic-strategica cu accent pe conceptele de lucru ale Scolii de la Palo Alto prin prezentarea modelelor comportamentale studiate de Gregory Bateson si a interventiilor pragmatice dezvoltate de Milton Erikson, Dick Fish, Paul Watzlawick, Giorgio Nardone, Mony Elkaim.
Durata studiilor
Cursurile vor fi esalonate pe o durata de 2 ani si sunt structurate pe 7 module insumand un total de 228 ore. Fiecare modul are o structura specifica, abordand modalitati specifice teoretice si practice de interventie terapeutica, instrumentate cu cazuistica.
Structura tematică a modulelor
Tematica modulelor este urmatoarea:
Modulul 1 – Modelul interactional si strategic de la Palo Alto
Modulul 2 – Chestionarul strategic si conduita interviurilor individuale
Modulul 3 – Specificitatea interventiei in terapia scurta, sistemic-strategica
Modulul 4 – Conceptia sistemica si implicatiile acesteia
Modulul 5 – Psihiatrie si psihoterapie: demersul interactional si strategic in cadrul psihopatologiei
Modulul 6 – Interventia terapeutica sub constrangere
Modulul 7 – Autocunoasterea in practica de interventie sistemic-strategica
Grupul-tinta
Cursurile se adreseaza in primul rand absolventilor facultatilor de psihologie, dar pot cuprinde si specialisti care lucreaza in domeniul relatiei de ajutor (medici, asistenti sociali), care au o pregatire curriculara corespunzatoare privind psihologia medicala, psihologia clinica si psihopatologia, sau celor care doresc sa dobandeasca o noua viziune privind relationarea cu propria persoana si cu cei din jur.
Modalitatea de finalizare
Cursantii care vor avea o participare de cel putin 80% la modulele de formare continua si vor obtine rezultate satisfacatoare la exercitiile practice (conforme cu notificarile din fisa personala de evaluare) vor prezenta un memoriu care va avea urmatoarea structura:
- Obiectivul acestui studiu va fi sa demonstreze integrarea (teoretica si practica) a interventiei terapeutice dupa modelul de la Palo Alto.
- Continutul: va cuprinde o introducere care va prezenta legatura dintre unul sau mai multe concepte ale Scolii de la Palo Alto cu contextul de lucru ales de cursant; unul sau mai multe studii de caz (interventiile pot fi si filmate)
Inscriere
Numarul de locuri este limitat. Primul modul are o durata de 8 zile si se desfasoara in perioada: noiembrie 2009 – martie 2010. Taxa de curs este de 500 euro (echivalent in lei).
Inscrierile se fac la sediul Universitatii, in perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2009.
Actele necesare inscrierii sunt:
- formular de inscriere, completat la sediul universitatii;
- diploma de licenta;
- diploma de studii masterale (unde este cazul);
- certificat de nastere;
- certificat de casatorie (unde este cazul);
- 2 fotografii tip buletin;
- taxa de inscriere.
Desfasurarea modulului 1
In perioada 2-6 noiembrie 2009 se va desfasura cursul sustinut de Dl. Jean Jacques Wittezaele, 8 ore zilnic. A doua parte a primului modul se va desfasura in cursul lunii martie 2010, fiind sustinuta de Dl. Daniel Gerbinet.
Formatori
Jean-Jacques Wittezaele: Doctor in psihologie si psihoterapeut, director al Institutului Gregory Bateson din Belgia si formator in cadrul aceluiasi institut, a fost timp de 3 ani elevul lui Dick Fish, Paul Watzlawick si John Weakland. Este reprezentantul al Mental Research Institut pentru Europa francofona. Specializat in lucrarile de cercetare elaborate de Gregory Bateson este autor si co-autor a numeroase articole si carti care dezvolta conceptele teoretice si practice ale Scolii de la Palo Alto. De asemeni sustine cursuri la Universitatea Paris X din Franta si este colaborator privind activitatea de formare si cercetare la Scoala de Terapie Strategica din Italia, de la Arezzo.
Daniel Gerbinet: Licentiat in psihopedagogie si formare a adultilor la Universitatea Catolica din Louvain, Belgia, este psihoterapeut si formator la Institutul Gregory Bateson din Liège de 15 ani. Aplica terapia scurta sistemic – strategica in lucrul terapeutic cu copii, familii si cupluri. Este format in teoria constructivista dezvoltata de Gregory Bateson si Paul Watzlawick si are preocupari de reflectie privind teme preluate din filozofia Zen. Aplica aceste teorii in cercetarea clinica.
Patrice Boscolo: Licentiat in stiinte politice si practice de formare, colaboreaza cu Institutul Gregory Bateson din anul 1995, este formator, terapeut si asociat la programele de cercetare ale institutului. Are o experienta vasta de lucru in domeniul asistentei sociale a tinerilor si este specializat in ajutorul terapeutic sub constrangere, practicat indeosebi in domeniul judiciar. Are contributii de cercetare in domeniul terapiei mandatate.
Speranta Popescu: Doctor in Psihologie, psiholog clinician principal si psihoterapeut specialist, a facut cursuri de formare si specializare in domeniul psihoterapiei sistemic – strategice la Institutul Gregory Bateson din Liège, in perioada 2004-2009, sustinand memoriul cu tema: „Aplicarea terapiei scurte sistemic – strategice dupa modelul de la Palo Alto in cazul fricilor, fobiilor si al atacurilor de panica”. A obtinut din partea IGB, diploma de absolvire in iunie 2007. De atunci continua specializarea la institute in domeniul clinic. Este membra a Colegiului Psihologilor din Romania, avand drept de formare si supervizare in domeniul psihologiei clinice. Este lector doctor la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Targu-Mures si a scris o serie de articole si carti in domeniul Psihologiei medicale si al Psihologiei sanatatii. Lucreaza ca psiholog clinician si psihoterapeut in clinica, asistand indeosebi copii, adolescenti si familii.
Persoane de contact
Lect. univ. dr. Camelia Stanciu, tel. 0740 526 123, e-mail: stanciu_camelia74@yahoo.com
Lect. univ. dr. Speranta Popescu, e-mail: speranta.psy@gmail.com