• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

Emo, pericol social?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
3
Emo, pericol social?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020
Emo, pericol social?Într-un număr al Dilemei Vechi de la începutul acestei luni tema abordată este fenomenul emo. Printre contributori: Sigmund Freud, cu un citat lung despre analiza copiilor; şi Vera Şandor, în calitate de preşedintă a Fundaţiei Generaţia, cu un interviu – ca de obicei, foarte bun (şi prudent relativist, dar deloc evazionist) al acestui psihanalist – cu siguranţă unul dintre cei mai de vocaţie de la noi.

Am remarcat – în general şi în cazul acestui grupaj de articole – prezenţa a două tendinţe. Prima: mai mult o premisă – sau prejudecată – suspectează fenomenul emo (modă, atitudine, acte) ca fiind toxic, periculos, psihic – şi mai ales social (nu o dată am auzit vorbindu-se despre emo kids ca despre un soi de satanişti – ?!). Cea de-a doua tendinţă, poate că nu întru totul străină de cea dintâi, recuperează personalităţi ale culturii şi ale istoriei ca precursori ai curentului emo – în grupajul din Dilema Veche e “recuperat” Cioran – de fapt, mult, mult mai exact: cioranienii postdecembrişti retraşi “în singurătatea parcurilor din oraşele postindustriale”. (Căutând pe net îl vom afla şi pe Hitler în calitate de original emo kid, deşi cred că aici e vorba, oarecum superficial, de frizura / şuviţa asemănătoare din ochi). Oricum, vedem că în mentalitatea emo se pot regăsi mulţi şi în multe postúri.

Emo, pericol social?

Să rămânem la prima observaţie: Nu pot să nu remarc că se vorbeşte despre fenomen ca despre un pericol social – mai înainte de a fi cât de cât cunoscut, studiat, aprop(r)iat. Aş suspecta aici un mecanism de apărare, de distanţare faţă de stilul manifest depresiv al acestor emo kids, ca faţă de un pericol de fapt intern. Mă întreb dacă acest stil nu dă pe faţă o situaţie mai generală din cultură şi din societate – iar în ultimă instanţă: o stare personală.

Un (să-l numim aşa) cetăţean responsabil îi va acuza pe exponenţii emo de instabilitate, dezechilibru şi peste toate de impulsuri suicidale. Se va distanţa în acest fel de ceea ce emo kids au numit şi au localizat cultural = au izolat – pentru el. La drept vorbind, tocmai rolul lor de simptom social îi face potenţial periculoşi. În ceea ce priveşte strict modul lor de viaţă, i-aş vedea mai degrabă ieşind la lumină (nu în culori întunecate, precum cromatica lor definitorie), ca sublimatori ai tendinţelor amintite. Produc cultură, filtrează şi intermediază aceste pulsiuni – în atitudine, modă, artefacte. Din când în când, unii trec la act, duc către ultima consecinţă un comportament autolitic. Sublimarea în aceste cazuri eşuează. Se întâmplă, atunci când eşti pe muchie. Dar ar fi interesant de stabilit statistic dacă sinuciderile în rîndurile emo sunt mai numeroase decât media. Înclin să cred că nu, sau nu semnificativ. Ceea ce le scoate în evidenţă, aş putea crede asta, este caracterul lor exemplar, expresivitatea şi impactul cultural.

Emo, pericol social?

Înseamnă emo dezechilibru? Fără doar şi poate. De aici paralelele cu personalităţi istorice (nu e deci doar un accident al frizurii). Iată ceva ce sperie, iată ceva ce trebuie să aibă un precedent, pentru a nu creea acum precedentul: ceva ce trebuie izolat, sterilizat în trecut (desigur, şi ceva ce îşi află precursori pentru că îşi depăşeşte mediul şi epoca). Dar totodată ceva ce aş vedea mai degrabă ca simptom şi sublimare, mai mult decât ca pericol.

Emo, pericol social?Desigur, toate aceste motivaţii nu sunt pure. Ci amestecate cu unele foarte subiective – precum realitatea că fenomenul emo reprezintă o vârstă, respectiv pe adolescenţi (“ar putea fi copilul meu”, nu-i aşa?, m-ar putea atinge foarte direct), ori, dimpotrivă, mult mai generale, mult mai largi – precum cea mai pregnantă, mai pernicioasă şi mai rezistentă: intoleranţa societăţii autohtone – rămasă foarte dur tradiţionalistă – la alteritate (vestimentară, de mentalitate şi atitudine), precum se poate desprinde din articolul mai sus-amintit despre cioranienii postindustriali. Aşa judecând – dintr-o necesitate interioară, emo kids pot fi la fel de bine, pentru cei ce-i judecă, şi: rockeri, punkişti, satanişti, drogaţi etc. – în funcţie de capacitatea proiectivă a fiecăruia.

Tags: mecanism de apărare / mecanism defensiv / defensăpsihanaliză şi societaterubrică: Atenţie se interpretează!Societatesublimare

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele
Cafe Gradiva

Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar
Cafe Gradiva

Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Privire prin fereastra psihanalitică asupra dansului…

Privire prin fereastra psihanalitică asupra dansului...

Comments 3

  1. Anonim says:
    11 ani ago

    Dacă i-am tolera, prin identificare proiectivă ar însemna să ne acceptăm pulsiunile de moarte, ceea ce este mai uşor de spus decât de făcut.

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    11 ani ago

    Cred ca nu neaparat prin identificare proiectiva, cat prin identificare pur si simplu. Cam da. E un subiect de care sa fugi, daca nu-l poti contine si elabora. La noi se fuge.

    Răspunde
  3. Anonim says:
    9 ani ago

    sunt un emo kid.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Omul este un actor, un actor al psihodramei, spune Moreno
Cafe Gradiva

Omul este un actor, un actor al psihodramei, spune Moreno

8 octombrie 2020
80 de ani
Cafe Gradiva

80 de ani

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.