Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

„Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
„Întâlnirea cu visele” de Ruth Berry
Share

Citeştedespre

neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

11 iulie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022

Copaci. Propria ta dezvoltare, probleme de familie. Mâncare. Dulciurile stau pentru lucrurile dulci din viaţă, cârnaţii pot fi un simbol falic. Spălat. A curăţa ceva, a da uitării trecutul. Subsol. Partea ascunsă a psihicului, unde depozitezi lucrurile de care te temi, rădăcina problemei tale.

Am citat câteva dintre simbolurile onirice definite în micul dicţionar de vise care încheie volumul de psihologie practică Întâlnirea cu visele. Cum să-ţi înţelegi visele şi să le foloseşti pentru dezvoltarea personală.

Cartea tradusă recent la Editura Trei este scrisă de psihologul american Ruth Berry, specialistă care mai are la activ şi o scurtă introducere în psihanaliza lui Freud. Totuşi, să nu va aşteptaţi la cine ştie ce speculaţii jungiene sau freudiene în marginea mecanismelor şi simbolisticii viselor. Din contră,

volumul de faţă se plasează cumva la mijlocul drumului dintre cărţile de vise ale bunicii şi tratatele psihanalitice.

Cartea Întâlnirea cu visele are o misiune clară: să ne ajute să ţinem un jurnal oniric şi să putem folosi conţinutul viselor pentru a ne putea asuma sentimentele şi problemele de care ne facem că nu ştim, dar care revine obsesiv în timpul somnului. Cei interesaţi de ultimele teorii fiziologice sau psihologice asupra viselor, vor fi dezamăgiţi. În două-trei pagini Ruth Berry survolează diversele teoriile despre viaţa onirică. Aflăm, în trecere, cum pentru Freud visele sunt nişte manifestări ale dorinţelor reprimate, pe când în teoriile moderne din psihologie se consideră că

visele sunt relevante pentru viaţa actuală a celui care visează, mai degrabă decât să ducă tot timpul cu gândul la lucrurile petrecute în copilărie.

Tehnicile propuse de Ruth Berry pentru interpretarea viselor se apropie de felul în care Jung căuta criterii generale pentru explorarea viselor. 

Dar nu a oricăror vise de care ne amintim dis-de-dimineaţă, ci doar a celor care ne-au marcat profund şi care revin în forme şi perioade diferite. Cu alte cuvinte, există vise comune, prelungiri ale zilei ce-a trecut, şi vise simbolice, cu noimă, care ne transmit ceva important. Un vis banal poate fi cel în care, după o vizită la prietenii care cresc o pisică, visezi că ţi-a intrat o felină în casă şi şi-a vârât mustăţile în borcanul de smântână. Pe de altă parte, poţi visa că te-ai întors la liceu şi eşti chinuit cu nişte probleme de matematică imposibile, caz în care poate fi vorba de un semnal important al inconştientului.

Visul în care erai la şcoală s-ar putea să-ţi readucă în atenţie vechi sentimente de insecuritate, legate de perioada în care colegii de şcoală se purtau urât cu tine, ba chiar te terorizau,

observă Ruth Berry, în volumul Întâlnirea cu visele.

Odată ce am învăţat cum să decantăm visele semnificative de cele neînsemnate, Ruth Berry ne pune la dispoziţie o seamă de tehnici prin care să ne descoasem visele de peste noapte. Pentru clarificarea unui simbol oniric, putem apela la un dicţionar de vise sau pur şi simplu la DEX, dar nu strică nici dacă explicăm visul cuiva sau îl desenăm, pentru că astfel natura simbolului se lămureşte mai bine. De asemenea, metoda psihanalitică a asocierilor libere poate interveni cu succes pentru decantarea mesajului oniric. Iată un exemplu. O persoană visează cai, făpturi care îi inspiră forţă şi splendoare. Mai departe, prin asocierea liberă, visătorul îşi dă seama că de fapt caii sunt mijlocul prin care poate ajunge în noi locuri. Deci, mesajul ar fi: pregăteşte-te să treci la o nouă etapă din viaţa ta!

Interesant este şi capitolul dedicat arhetipurilor, tiparelor comune diverselor visuri. Mulţi visează monştrii, războinici, pustnici sau se visează pe sine într-un corp de sex opus. Spre exemplu, o femeie tăcută şi liniştită poate visa că este un războinic viking, la fel cum un temut jucător de rugby se poate transforma într-o gingaşă gheişă. Semnalul ar fi că e nevoie de o echilibrare a masculinului cu femininul, văzute ca aspecte psihice coprezente în orice fiinţă umană. Psihicul cere o reechilibare psihică, aşa că persoana trebuie să acţioneze în consecinţă.

Femeia cea tăcută ar putea urma un curs de instruire în abilităţi asertive, iar jucătorul de rugby ar putea să se apuce să cultive trandafiri.

Da, o matahală pusă să cultive flori pare mai degrabă o glumă, aşa cum din păcate sunt şi alte pasaje din cartea lui Ruth Berry, Întâlnirea cu visele. Deşi majoritatea sfaturilor legate de catalogarea şi interpretarea viselor au acoperire psihologică, există şi excepţii, în care autoarea recurge la explicaţii sau sfaturi simpliste, naive chiar.

Salvador Dalí, Studiu pentru secvenţa visului din filmul Spellbound, 1945
© Salvador Dalí. Fundación Gala-Salvador Dalí, DACS, 2007

De exemplu, Ruth Berry ne sfătuieşte să ne căutăm animalul totemic, de parcă am fi nişte amerindieni; ne sfătuieşte să spunem mantre de gândire pozitivă ca să ne amintim cu claritate ce am visat, ca şi cum autoconvingerea ar fi suficientă pentru rememorarea clară a viselor sau recurge la interpretări facile, de tipul: ai visat că-ţi cad dinţii, deci ar fi bine să mergi la stomatolog.

Trecând peste aceste neajunsuri, volumul Întâlnirea cu visele merită parcurs cu folos şi poate ajuta la un mai bun contact cu propriile emoţii, frustări, blocaje, inclusiv cu ceea ce psihologii numesc copilul nostru interior, adică partea noastră jucăuşă şi dornică de libertate.

Victor Popescu

Recenzie difuzată în emisiunea Dosarele PSI de la Radio România Cultural
Tags: autor: Victor Popescuemisiune: Dosarele PSIop: Interpretarea viselorrecenziirubrică: Ca la carterubrica: crvis

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
colecţionarism patologic hoarding
Psihoterapie

Despre colecționarism și ordine patologică în obsesii

by Alexandra Frîncu
20 martie 2022
transmiterea psihogenealogică Bernard Clavier
Psihoterapie

Transmiterea psihogenealogică: individul rămâne întotdeauna conectat la genealogie

by Alexandra Frîncu
7 martie 2022
Load More
Next Post
Psihanalistul si scriitorul impreuna, dincolo de divan

Psihanalistul si scriitorul impreuna, dincolo de divan

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Si terapeuţii au nevoie de terapie
Cafe Gradiva

Si terapeuţii au nevoie de terapie

8 octombrie 2020
trauma propriei agresivitati Ruppert
Psihologie

Trauma propriei agresivităţi sau biografia traumei ca program psihic autodistructiv

9 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.