În anul 2005 s-a întreprins un studiu naţional cu scopul de a realiza „un portret social al mâniei în Statele Unite”. Au fost chestionaţi 1 800 de americani de 18 ani şi peste şi s-a considerat că mânia merge ca forme de la uşoara enervare la urlete şi sentimente intense.
- Furia e mai frecventă la tineri, la persoanele fără educaţie şi la persoanele cu copii (iar dintre acestea, la femei).
- O emoţie absolut normală altfel, furia poate fi dăunătoare sănătăţii, favorizând bolile de inimă dacă e un fenomen frecvent. Cei care îşi exprimă furia trăiesc, statistic vorbind, mai mult.
- Persoanele sub 30 de ani experimentează furia în forme mai variate şi mai intense decât adulţii mai în vârstă. Explicaţia ar consta în faptul că sunt mai mult expuşi factorilor principali de stres: criza de timp (care e cel mai mult legată de furie, mai ales sub forma enervării), greutăţile economice (sunt expuse furiei în acest caz mai ales femeile, precum şi tinerii adulţi), conflictele la locul de muncă.
Aceste observaţii vor fi prezentate pe larg într-un capitol al International Handbook of Anger, ce va apărea în ianuarie 2010.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
In Romania cred ca furiile infantile sint predominante la toate categoriile de virsta si sociale. (ma refer la manifestari, dar si la surse)
Nu reusesc sa inteleg din studiu fragmentul in care se spune mai intii ca furia dauneaza sanatatii, pt ca apoi sa se concluzioneze ca furiosii care se exprima ca atare traiesc mai mult!
Ideea ar fi ori ca ma imbolnavesc de inima daca daca nu tzip – sparg etc de fiecare data cind ma apuca furiile, ori in cazul in care am furii adesea?! Si, oricare dintre cele de mai sus ar fi adevarata, oricum am sanse sa imi prelungesc viata daca tzip – sparg etc oricind imi vine?! Cam ciudat.
Imi plac foarte mult pozele!
D
Cred ca ideea era ca permanentizarea furiei nu e sanatoasa, dar si mai nesanatos este sa nu ti-o manifesti.
ok, inteleg
dar imi suna a… "dezvoltare personala" – conceptie cu care imi este peste poate sa fiu in acord!
dar, poate ar fi interesant (pe mine m-ar interesa) sa stim cum e la "noi" – eu am spus ca e "infantil" pe toata linia… si as vrea.. confirmari 🙂
d
Nu va contrazic. Ce intelegeti prin "furii infantile"?
inteleg exact ceea ce intelegem noi toti 🙂
d.
Spuneti deci ca furiile "la toate categoriile de varsta si sociale" isi au originea in copilarie?
spun ca ne manifestam si la virste adulte la fel ca in copilarie, sintem incapabili sa evoluam;
sigur, o sursa e in copilarie, dar, de vreme ce fenomenul e atit de extins, cred ca ar fi nevoie sa cautam mai multe legaturi – de fapt ar fi nevoie de "specialisti" care sa faca asta la modul serios! dar, de vreme ce si "specialistii" nostri fac parte din acelasi popor infantil (cu furii infantile), ma tem ca e o situatie fara prea multe sanse de intelegere
Da, specialistii sunt necesari. Sa nu fim fatalisti insa: cred ca lucrurile ar putea fi privite si cu un grad de detasare… pe care ne-ar aduce-o chiar analiza.
sint perfect de acord ca lucrurile pot fi privite cu detasare, mai ales cu detasarea analizei –
si este ceea ce imi doresc!
deci nu cred ca e o privire neaparat fatalista cea in care imi aratam indoiala vizavi de specialistii nostri, ci, mai degraba, una amara – un amar proactiv, mai bine spus! 🙂
daca pun problema asa: cu ce se ocupa specialistii nostri in prezent? – suna cumva mai "blind"?!
d.
E adevarat, din multe puncte de vedere, psihoterapia se afla inca la inceputuri, la noi, si foarte insuficient inserata social. Dar insusi faptul ca noi putem discuta despre toate acestea aici, intr-un cadru dedicat, al psihanalizei culturale, mi se pare un mic pas inainte pe calea constientizarii problemelor. "Perseverenta" cred ca este cuvantul-cheie, oricat ar suna de banal.
Mania consider ca este provocata in foarte multe cazuri de "limba altuia" si raspundem la provocari. Printre remedii as aminti si
Proverbe 12,18 Cine vorbeste in chip usuratic, raneste cu strapungerea unei sabii, dar limba inteleptilor aduce vindecare.
Proverbe 15,2 Limba inteleptilor este un pom de viata, dar limba stricata zdrobeste sufletul.
Pr.17,4 Cel rau asculta cu luare aminte la buza nelegiuita, si mincinosul pleaca urechea la limba nimicitoare.
Pr.21,23 Cine isi pazeste gura si limba, isi scuteste sufletul de multe necazuri.
Pr.25,15 Prin rabdare se indupleca un voievod, si o limba dulce poate zdrobi oase.
Biblia online este (si) la http://intercer.net/blogs/biblia/
@Dorin: perseverenta… nu suna banal deloc. 🙂
@Nemecsek: biblia online? Hmmm… ce s-a intamplat cu 'tehnologia marca diavolului'?
Calculatorul 666…
Eh, se pare ca pana si in contextele religioase ne-am impacat cu civilizatia. O fi de bine sau de rau? 😕