Vin Sărbătorile de iarnă, apar prin urmare şi sfaturile menite să combată stresul inerent şi să aline depresia care apare uneori în aceste momente (precum ştim statistic, rata depresiilor creşte foarte mult în aceasta perioadă). Iată mai jos câteva sfaturi de bun-simţ şi de self-help.
Dr. Deborah Serani, psiholog specializat în traume şi depresii, propune următorul stil de viaţă pentru această perioadă:
- Consideră că eşti pe primul plan.
- Nu-ţi încărca programul.
- Cheltuieşte cu măsură.
- Evită tot ce ţi-ar putea activa vechi traume.
- Concentrează-te doar pe ce poţi controla.
- Fă doar lucrurile pe care vrei să le faci.
- Nu-ţi face speranţe nerealiste.
- Nu ezita să delegi din sarcini ori să ceri ceea ce ai nevoie.
- Fă-ţi planuri, dar rămâi în prezent.
- Foloseşte-ţi simţurile pentru a afla frumuseţe şi linişte în micile întâmplări ale traiului cotidian.
Dr. Laura Miller, directoare în departamentul psihiatric la un spital din Boston, propune următoarele:
Dacă depresia de sezon se înrăutăţeşte toamna şi iarna: o cutie luminoasă terapeutică poate ajuta dimineaţa la trezire. Exerciţiile fizice pot ajuta de asemenea la îmbunătăţirea dispoziţiei.
În cazurile de stres şi criză de timp: Fă-ţi timp pentru activităţi recreative precum plimbări, meditaţie, exerciţii fizice, întâlniri cu prietenii. Cumpără mâncare gata preparată, în loc de a face totul singur(ă). Redu numărul activităţilor stresante şi înmulţeşte-le pe cele plăcute.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
bune sfaturi, da' cine le urmeaza?! 🙂
apar ca alea de la tv – adica de tipul: nu mincati prea multe sarmale ca vomitati in cel mai bun caz, in cel mediu ajungeti la "urgente", in cel rau.. nu mai spunem, doar dam imagini cu impact – scuze 🙂
apropo, chiar credeti ca imboldurile pozitive fac treaba buna? 😉 – si aceasta e, de fapt, intrebarea serioasa pentru Gradiva la subiect 😉
owl (in plina neliniste de pre-sarbatori)
ps "stress" se scrie de fapt "stres"
Nu cred ca sfaturile de tip self help (literatura motivationala) rezolva problema, dar pot functiona uneori ca incurajari, suportiv, in situatii mai dificile. Multumesc pentru corectura!