Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Depresia post-„Avatar”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
9
Depresia post-„Avatar”
Share

Citeştedespre

Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022
implant cerebral depresie severă

Implant cerebral de succes pentru terapia depresiei severe a unei femei de 36 de ani

6 octombrie 2021

Recentul megasucces din cinematografia de entertainment, filmul Avatar al lui James Cameron, lansat la 18 decembrie anul trecut şi ajuns deja numărul 2 în box-office-ul mondial cu încasări de 1,3 miliarde de dolari, stârneşte reacţii paradoxale.

Mai nou, se conturează un efect depresiv al filmului. Mii de fani care au publicat mesaje pe forumurile de pe internet s-au declarat deprimaţi pentru că nu pot vizita planeta Pandora din film. Site-ul Avatar Forums a primit, spune CNN, mai mult de 1 000 de comentarii ale rubricii „Moduri de confruntare cu depresia provenită din faptul că Pandora e un vis de neatins”. Administratorul forumului explică:

Lumea descrisă în Avatar este atât de frumoasă, încât îţi rămâne nostalgia că ea nu există şi pe Pământ. Cred că mulţi spectatori au văzut că am putea trăi într-o lume complet diferită, iar asta i-a făcut să se simtă deprimaţi.

Iar unii spectatori chiar mărturisesc despre impulsuri suicidale. Aşa cum spune unul dintre forumişti:

Sunt foarte deprimat de când am văzut Avatar. Lumea Pandorei şi poporul Na’vi m-au câştigat şi mi-aş dori să fiu unul de-al lor. Nu mă pot gândi decât la ce s-a întâmplat în film şi la emoţiile puternice din timpul vizionării. M-am gândit chiar la sinucidere, în speranţa că m-aş putea reîncarna într-o lume precum cea a Pandorei.

Psihologii spun că aceste trăiri vin din nevoia de evaziune şi dintr-o tendinţă de idealizare.

A văzut cineva filmul (eventual în 3D) pentru a ne explica şi celorlalţi dacă a simţit ceva asemănător?

O ştire foarte recentă (sau poate doar o strategie de PR): „Un taiwanez de 42 de ani a murit după ce a văzut filmul Avatar în varianta 3D. Bărbatul a fost atât de entuziasmat încât a făcut o hemoragie cerebrală în timp ce se afla în cinematograf.” (in Libertatea din 20 ianuarie 2010).
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: depresiepsihanaliza si filmrubrică: Vino şi vezivideo a

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Scriitorul Andrew Solomon
Cultură

Scriitorul Andrew Solomon despre povestea de viaţă, nevoia de sens și politica identității

by Alexandra Frîncu
9 iunie 2021
depresie şi poluare urbană
Societate

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

by Alexandra Frîncu
5 aprilie 2021
Load More
Next Post
Good–Bye, Lenin! Rămas bun, tătucă!

Good–Bye, Lenin! Rămas bun, tătucă!

Comments 9

  1. Ada says:
    12 ani ago

    Eu m-am enervat fiindca nu am gasit niciun bilet, la nicio ora, in nicio zi si a trebuit sa intru in 2 Malluri pt asta…malluri pline de popor care intra si iesea de la Avatar! Si nici macar nu-mi doream sa vad filmul. Ar trebui sa fiu deja deprimata rau:).
    Cum sa te deprimi dupa Avatar? Duh! Children!

    Răspunde
  2. Anamaria Ivan says:
    12 ani ago

    :)) da mai Ada. E posibil. Postarea asta m-a convins sa-l vad. Datorita datoriilor, o sa-l vad acasica. Sper sa nu fi nimerit un dinasta filmat in cinematograf. 😀

    Sa vedem bre, cum e cu lumile astea ideale care din motiv de neavut acces la senzatia pe care o creaza iti fac viata proprie sa se imple de mizeria (astfel devenita vizibila) si te umplu de sentimentul fara-rostului.

    Ma intreb… chiar e atat de bun filmul?

    Răspunde
  3. Viviana says:
    12 ani ago

    Ei, nu e bun, e frumos 🙂 . L-am vazut 3D si e interesant. Chiar m-am ferit odata de o pusca de mi-o varase un militar musculos sub nas. Fara interpretari va rog! hihihihi. In rest merge pe reverie … cum ar fi daca am putea sa schimbam corpul nostru bolnav, slab, imbatranit, burtos, paros, etc. cu unul tanar inalt puternic zvelt sexos etc. … cum ar fi daca nu am mai merge la job ci am alerga ici colo prin padure si am invinge toate piedicile si am calarii cel mai mare balaur de s-a vazut vreodata si am castiga asa respectul tuturor. Ar fi bine cum naiba sa nu fie! hihihihi Daca nu ar fi fost popcornu stricat si supratitrarea in franceza ar fi fost o seara perrrfecta. Ei dar daca as fi fost in Anglia de exemplu si daca ar fi fost vara si daca nu as fi fost eu de acum ci eu de la 19 ani si daca si sotu meu ar fi fost el de la 25 de ani… hihihihihi

    Răspunde
  4. Luli says:
    12 ani ago

    L-am vazut, chiar pe 18 dec. Filmul m-a impresionat, la sfarsit mi-a curs o lacrima, iar lacrimile nu curg atat de usor. Cred ca fiecare dintre noi are nemultumirile sale legate de lumea in care traieste, fie ca simte ca se sufoca intr-un oras mult prea gri si prea zgomotos si murdar, fie ca ii place ca atunci cand se trezeste dimineata sa vada muntii si nu vecinul de la 3 cum isi scarpina burta…insa intrebarea e ce facem ca sa schimbam ceea ce ne deranjeaza? este interesant cum acest film in loc sa creeze un impuls pentru a face ceva, a actiona pentru a avea o planeta mai curata si a economisi mai mult resursele..are efect invers: depresia; ca si cum nu ne-ar mai pasa… parca am vrea de-a gata o planeta frumoasa..cu verdeata si ape limpezi…deja si-au batut joc oamenii de o planeta, nu cred ca ar fi in stare sa aiba grija de alta… cel putin nu atata timp cat se comporta cu ea ca,cu niste sosete care s-au murdarit, le arunca si vrea altele noi… De ce intra in depresie? Poate pentru ca e mai usor sa cazi in ipostaza de victima decat sa faci ceva in mod real ca sa schimbi un prezent care nu iti mai convine, poate pentru ca e mai comod sa traiesti in fantezie si sa te plangi in continuare ca ai colesterolul mare cand iti lucesc ochii la o bucata de carne de porc, poate ca suntem prea rai in suflet si dorim bogatia si frumusetea altora incapabili fiind sa le acceptam pe ale noastre… poate ca, de fapt nu vrem sa ne schimbam si daca s-ar intaplma sa traim ca in film nu am mai avea la ce visa…si in acest fel ne creem o lume in care sa evadam..poate.. Mie mi-e placut enorm filmul..de la idee pana la povestea de dragoste si ceea ce transmite…am "intrat" in poveste dar am ramas ancorata si la realitate, cu inca putina putere pentru a-mi crea propriul film. Mirela P.

    Răspunde
  5. Marta says:
    12 ani ago

    Am vazut filmul, in 3 D. Impactul este mare, pentru ca datorita tehnicii avansate, ai pur si simplu senzatia ca ai fost acolo. Ii inteleg pe cei care au un Eu slab, in special pe adolescenti, de ce sunt deprimati.. Asa cum spunea cineva mai devreme, e mai usor sa devii victima decat sa faci ceva ca sa-ti fie bine, iar asta e valabil in special celor cu structurari slabe ale Eu-lui.
    Cand esti "plapand" si mai ales cand duci si o viata pe care o urasti, este normal sa vrei o evadare. Iar un film cu imagini si o poveste frumoase, vazut si tridimensional, poate fi locul ideal..

    Răspunde
  6. victor says:
    12 ani ago

    Cand eram pusti si citeam Jules Vernes (care revine pe cai mari pe la tarabe), imi lasau gura apa descrierile aventurierilor care isi prajeau carnita de vanat in fiecare seara (era vremea lui ceasca, iar carnea era un eveniment, o slujba, de duminica).

    Avatarul (vazut in 3D) nu mi-a trezit, in schimb, prea multe pofte sau nostalgii. Poate si pentru ca, vorba unei prietene, sunt un ”baiat de cartier”, adica unul care n-a stat o ora la la tara, la bunici (care, stateau in cartierul din cealalta parte a orasului). Prin urmare, fazele cu viata comunitara prin copaci nu m-au atins prea tare.

    Penibil e cand apar stirile stereotipe de genul ”cutare studenta la medicina s-a sinucis dupa ce a vazut avatar”. Daca nu ar fi fost filmul, ar fi fost, cu siguranta, un joc video… Nu stiu cum ar putea fi apucat filmul de pe versantul freudian, dar cred ca este extrem de ofertant pt. jungieni, apropo de vitalitatea Mamei-Natura…

    Răspunde
  7. owl says:
    12 ani ago

    of, trebuie sa il vad, e clar 🙂 in 3d (deci nu piratat, anamaria – vai!!)
    precis imi va da un motiv de excapada din depresia mea obisnuita :)…
    – un joculete 3d, cu fapturi pictate, cum sa nu te binedispuna!?

    ma tem insa ca nu voi reusi sa iau si partea serioasa, aia cu lumea in care traim ca e cum e si tinjirea la o lume idilica, hm, chiar ma tem ca nu 🙂

    am impresia ca filmul asta trebuie vazut pt ca e supertare tehnologic – si poate in ideea asta s-ar putea purta o discutie despre o skimbare de paradigma a realitatii, de ex., daca vrem totusi sa analizam ceva

    omuletii aia de se sinucid la film se sinucideau si la concertele lui "maical" etc – deci nu cred ca merita dusa o discutie pe palierul asta

    Răspunde
  8. Baldovin says:
    12 ani ago

    Lumea descrisă în Avatar este atât de frumoasă

    Hm! Frumoasa! As spune spectaculoasa si chiar agresiva. S-ar putea ca asta sa fie degenerarea contemporana a frumusetii. Pentru mine cel mai banal colt de jungla tropicala de pe pamanat e mai frumos decat lumea descrisa de Avatar.

    In fond ce vedem acolo sunt frumusetile pamantului amestecate suprarealist. (Sper ca iti aduci aminte de meduza zburatoare….)
    Stancile suspendate in aer au fost concepute de Magritte acum mai bine de 50 de ani.

    Frumusetea e aici pe pamant. Ne treebuie doar cineva sa vina sa ne deschida ochii sa o vedem. Din pacate nu stim sa o apreciem si doarim repede sa consumam alta frumusete si apoi alta si apoi alta. "Avatar" asta prezinta .

    Mai multe detalii aici:
    http://baldovin.blogspot.com/2010/01/avatar-un-film-anacronic.html

    Răspunde
  9. Corydalis says:
    12 ani ago

    am vazut filmul si am plecat multumita ca pentru cateva momente (2 ore 😀 care au trecut extrem de rapid) am evadat intr-o lume foarte imbietoare. mi-ar placea sa il revad, dar nu m-am gandit nici o clipa ca regret ca nu pot vizita Pandora. sunt in jurul meu lucruri minunate, care dau farmec aceste lumi – secretul e in avea rabdare se vezi acele detalii. daca lumea ta e cenusie… normal ca vrei sa o schimbi…

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

corpul Revolta corpului Alice Miller
Psihanaliză

Corpul, un martor tăcut?

13 octombrie 2021
psihicul traumatizat Franz Ruppert
Psihologie

Psihicul traumatizat își reînscenează mereu rănile

29 decembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.