Un joc (app) foarte nou din categoria adultainment pentru IPhone le permite utilizatorilor să-i adreseze întrebări (despre necazuri, preocupări, încurcături, bucurii) lui Sigmund Freud însuşi!
MyFreud ascultă şi răspunde întocmai ca un psihanalist, spune reclama. Tot ca un psihanalist, MyFreud nu îţi oferă soluţii, dar te însoţeşte în gândurile tale şi îţi adresează întrebări care te vor îndemna să meditezi la propriile probleme şi să te simţi apoi mai uşurat şi mai vesel.
Ca bonus sunt oferite o introducere în psihanaliză, citate freudiene, o biografie a întemeietorului psihanalizei, protocoalele „şedinţelor de psihanaliză” şi posibilitatea de a-l întreba pe Freud fie în engleză, fie în germană.
„Terapia” cu Freud prin IPhone costă numai 1,99 $!
Nu am încercat gadgetul respectiv, dar presupun că procedeul preferat îl reprezintă întoarcerea întrebării, în genul: „La ce vă face să vă gândiţi acest lucru?” sau „De ce mă întrebaţi aceasta?”. Recent, am aflat pe internet un joc asemănător, care îţi permite să conversezi însă nu cu Sigmund Freud, ci cu Dumnezeu. Next level!
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Ideea nu e noua.
In 1964 Joseph Weizenbaum a creat un soft pe nume "Eliza" care punea utilizatorului intrebari "inteligente" ca si cum ar fi stat confortabil pe un divan… 🙂
Ideea a evoluat in continuare si astazi exista o multime de asemenea programe numite generic "chatterbox(es)", sa le zicem "softuri conversationale", care dau utilizatorului iluzia ca se converseaza cu un interlocutor uman. Tot cam ca divanul 🙂
Interesant, multumesc de hint! Eliza – cumva dupa Eliza Doolittle, personajul lui G. B. Shaw?
Da, corect, dupa Eliza din Pygmalion.
Acest prim chatterbox pseudoterapeutic era destul de primitiv, functiona dupa niste reguli simple de substituire de cuvinte.
Acum multi ani, pe vremea cand calculatoarele personale isi masurau memeoria in Kb si nu in Gb si se reparau doar cu pistolul de lipit am avut si eu o versiune de Eliza, nu m-a amuzat si nu m-a impresionat. Uite ce mi-ai facut cu postingul tau, am devenit nostalgic 🙂
Bine, ce-i drept, Eliza abia invata vorbirea corecta…
…si daca fie si numai postingul despre MyFreud indeamna la anamneza, nu vreau sa-mi inchipui ce poate face programelul!
pun pariu ca MyFreud asta nu trece testul Turing. Nici Eliza nu l-a trecut. Mai era si o Alice la un moment dat, cu care chiar am conversat cand imi faceam lucrarile pe la sesiunile de comunicari stiintifice la Inteligenta Artificiala (eu aveam de 'modelat' un catel, Georgica il chema si maraia daca il loveai cu piciorul, virtual, desigur).
Cred ca myFreud asta este iti ofera acelasi gen de companie pe care ti-o ofera Ioana si Marcel din programele de interfatare audio ale GPS-urilor.
In fine, daca e mai ieftin… eu as cumpara un MyMelanie or smth… poate urmatoarea generatie, sau poate astia de la google pe noul lor anti-iPhone or sa introduca ceva mai 'avansat'… 😉
Oricum, destul de cool. Pentru schizoizi si autisti it-isti si tech-maniaci. (ce bine suna)
🙂