Conform legilor Uniunii Europene privind copyright-ul, toate cărţile, poeziile şi picturile intră în circulaţie ca parte a domeniului public la împlinirea a 70 de ani de la decesul creatorului lor. Aceasta înseamnă, printre altele, că operele lui Sigmund Freud pot fi consultate, la liber, pe internet, începând cu data de 1 ianuarie 2010, ora 00:00, dat fiind că întemeietorul psihanalizei a decedat în 1939. Aceasta în principiu. În practică, o selecţie a operelor lui Freud va putea fi citită în curând pe Wikisource.
Tot în acest an, au intrat în domeniul public opera lui W. B. Yeats şi G. M. Zamfirescu, ilustraţiile lui Arthur Rackham (care au împodobit ediţiile timpurii ale cărţilor Peter Pan şi Alice în Ţara Minunilor), sau opera lui Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankamon. La începutul anului trecut, odată cu împlinirea a 70 de ani de la moartea artistului Elzie Segar (1938), a expirat copyright-ul personajului de desene animate Popeye marinarul, iar la 1 ianuarie 2011 se va întâmpla acelaşi lucru cu operele scriitorilor Mihail Bulgakov şi F. Scott Fitzgerald.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Mda. Cum ar spune… unii fixati anal: "Nu mai exista respect pentru nimic". Acuma… toata lumea, cu internetul asta, poa' sa citeasca ce vrea, cat vrea? Unde se indreapta lumea asta?
🙂
Traiasca Freud!
Aceasta democratizare a surselor mie mi se pare minunata! Prea mult respect de la distanta dauneaza.
Hmmm… depinde cui ii este adresat, cat de mare e distanta si ce presupune respectul si respectabilitatea…
In cazul asta, cu Freud, mi se pare super ok sa aiba toata lumea acces gratuit. Macar de s-ar stradui 'boborul' sa priceapa cat de cat inainte sa 'se lamureasca'.
🙂
nu mi se pare normal sa scriu o carte si altii sa o citeasc ratis
din pacate nu toata lumea isi permite sa cumpere toate cartile pe care doreste sa le citeasca …..
e minunat ca avem acces gratuit la aceste carti, nu toti ne permitem sa cumparam toate cartile pe care dorim sa le citim ( eu una citesc foarte mult iar Roamania nu imi ofera salarii atat de mari incat sa pot lunar sa investesc aprox 200 de lei in carti….) Multumim!