Spune adevărul puterii. Voci din întuneric este titlul unei piese jucate în decembrie 2009 la Bucureşti de 14 deţinuţi, coordonaţi de regizoarea Anca Maria Colţeanu în cadrul unui proiect sprijinit de Centrul de Informare ONU pentru România. Psihologul Răzvan Constantin Bălan i-a consiliat pe actorii amatori, după care a continuat să lucreze o dată pe săptâmână, voluntar, la Penitenciarul de Femei de la Târgşor. Depresiile şi atacurile de panică s-au numărat printre provocările psihologului Răzvan Constantin Bălan, format în psihoterapie cognitiv-comportamentală.
Ediţia din 16 ianuarie a emisiunii Dosarele PSI este dedicată felului în care psihoterapia îi poate ajuta pe cei din spatele gratiilor să se adapteze mai bine atât la claustrare, cât şi la viaţa care-i așteaptă după eliberare. Psihoterapeutul Răzvan Constantin Bălan vorbeşte despre ”antrenamentul mintal” pe care îl face cu deţinuţii care se apropie de eliberare, dar şi despre cauzele care conduc la eşecul psihoterapiei cu pacienţii din închisoare. Din interviu, mai puteţi afla şi care sunt principalele tulburări tratate în terapia cu deţinuţi (în cazul de faţă cu deţinute).
În primul rând este temerea că nu vor mai ieşi de acolo, lucru valabil mai ales pentru cei ajunşi în arest preventiv, când sunt în aşteptarea pedepsei respective,
spune psihologul Răzvan Constantin Bălan. Cât îi priveşte pe cei deja condamnați, pot să apară atacuri de panică.
Nu te temi de ceva anume. E un amalgam. Mi-e teamă să nu mă lovească cineva, mi-e teamă să nu mai ia la ochi şefa de cameră, mi-e teamă să nu deranjez pe altcineva şi să mi se producă un rău pe altă cale,
exemplifică psihoterapeutul în interviul din Dosarele PSI.
La finalul emisiunii, Dorin-Liviu Bîtfoi vă invită la lectura volumului Scrieri fundamentale, semnat de Jacob Levy Moreno, fondatorul psihodramei, născut la Bucureşti la sfârşitul secolului al 19-lea.
Victor Popescu
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.