Este titlul articolului semnat de Emilia Chiscop în primul număr pe anul 2010 al săptămânalului 22.
Aflăm astfel, printre altele, că:
- 13% din europeni au depresie, iar procentul e în creştere.
- 63 000 de cetăţeni ai UE se sinucid anual, ceea ce înseamnă 630 000 într-un deceniu – populaţia unui mare oraş.
- Pe baza acestor date, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au făcut un apel comun către guverne de a acţiona pentru combaterea depresiei şi a suicidului.
- România nu are un plan în acest sens şi nici date de evaluare, fiind totodată pe antepenultimul loc în Europa ca buget de stat alocat sănătăţii mintale, pe ultimul loc în Europa cât priveşte posibilitatea îngrijirii la domiciliu şi pe primul loc la accesul în spitalele de psihiatrie (datorită faptului că intervenţia se face în momentele de criză, când se impune spitalizarea). Este una dintre foarte puţinele ţări europene unde sectorul neguvernamental în domeniul sănătăţii mintale practic nu există. Nu există nici profilaxie şi nici monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi, iar bolnavii sunt stigmatizaţi social.
Despre contextul şi soluţiile europene şi situaţia românească, despre pierderile economice pe care le aduce depresia (după optica britanică şi contrar celei româneşti, care crede încă în faptul că sănătatea mintală e un lux), ca şi despre alte aspecte, puteţi citi aici.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Da… dar panaceul ala universal (era sa scriu universitar… hmmm… oare de ce?) care se cheama "fachidol" il stiti?
Nuuu? Aaaa… inseamna ca ati trait degeaba…