Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Naraţiunea în psihanaliză, o transsubstanţiere

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Naraţiunea în psihanaliză, o transsubstanţiere
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Sublimarea şi condiţiile pactului cu Diavolul în Doctor Faustus

Sublimarea şi condiţiile pactului cu Diavolul în Doctor Faustus

8 octombrie 2020
Pactul lui Adrian Leverkun cu Diavolul

Pactul lui Adrian Leverkun cu Diavolul

8 octombrie 2020
Omul fara însuşiri in Doctor Faustus

Omul fara însuşiri in Doctor Faustus

8 octombrie 2020
Naraţiunea în psihanaliză, o transsubstanţiere

…este titlul unui text al Juliei Kristeva, tradus şi publicat în două părţi, în ediţiile de săptămâna trecută şi de ieri ale săptămânalului Observator cultural. Textul este decupat dintr-o carte din 2005 a celebrei semioticiene şi psihanaliste franceze, intitulată La haine et le pardon.

Un text foarte interesant, din care iată mai jos un fragment:

Sprijinită pe Sfîntul Augustin şi pe Heidegger, dar şi pe Freud, concepţia despre naraţiune propusă de Paul Ricœur sondează atît fundamentele teoriilor literare formaliste, cît şi pe cele ale psihanalizei. Depăşind cercul mimesis-ului, pe care-l scoate în evidenţă (mimesis I: preînţelegerea; mimesis II: împărăţia lui „ca şi cum“; mimesis III: restituirea timpului lui a acţiona şi a suferi), deschiderea a ceea ce el numeşte „limita superioară a procesului de ierarhizare a temporalităţii“ a condus, în opera sa, la o reflecţie care n-a încetat să se încrucişeze cu ideile cele mai riscante: „Întrebarea cea mai serioasă pe care o poate pune această carte, scrie Paul Ricœur, este aceea de a şti în ce măsură o reflecţie filozofică asupra narativităţii şi a timpului ne poate ajuta să gîndim împreună eternitatea şi moartea“ (2). În această perspectivă şi presupunînd că temporalitatea naraţiunii nu se reduce nici la cea a povestirii, nici la cea a subiectului, ci se deschide către planul ontologic al istorialităţii şi către „cine-le“ fiinţei din faţa mea, Paul Ricœur introduce încă de la început problema naturii acestei „derivaţii“ a temporalităţii către istorialitate. Prelungirea naştere/moarte, mutabilitatea, conştiinţa de sine nu sînt suficiente, după el; el adaugă o dimensiune nouă la această descriere, dimensiunea „co-originară“ a constanţei de sine, care se iveşte din clipa în care chestionăm „cine-le“ fiinţei din faţa mea: constanţa de sine nu poate exista „fără sui-referinţa promisiunii şi a culpabilităţii“ (3). Dimensiunea etică şi politică a Sinelui se regăseşte astfel în centrul meditaţiei despre timp şi naraţiune, din momentul în care ea îşi fixează ca orizont eternitatea şi moartea.

În acest punct precis ar putea să se înscrie adeziunea psihanalistului în acelaşi timp cu chestionarea timpului narativ, după Paul Ricœur. Într-adevăr, pentru filozof, inconştientul freudian apare ca o naraţiune care plonjează într-un déjà-là, pe care intersubiectivitatea curei de tratament îşi propune să o re-povestească cu scopul de a o interpreta (4). Concepînd cura analitică de tratament ca pe un „sistem de reguli pentru a re-povesti întîmplările de viaţă şi a le ridica la rangul de descrieri de diagnostic“, Paul Ricœur constată că această „povestire enunţată“ provine dintr-o „povestire potenţială şi incoativă“, „nepovestită sau refulată“: „prioritatea acordată întîmplării nepovestite încă poate servi instanţei critice împotriva oricărei emfaze asupra caracterului artificial al artei de a povesti“ (5).
Trebuie să recunoaştem că, insistînd asupra intersubiectivităţii metodei talking cure şi legînd interpretarea analitică de hermeneutică, Paul Ricœur a fragilizat temeliile medicalizării curei analitice de tratament. Cu toate acestea, el ar fi trebuit să se ferească să ajungă la deducţia că transferul se reduce la dialogul dintre două psihisme, reducţie care a provocat furia lui Lacan. Căci, dacă rămînem fideli ideii că analiza obiectivează dorinţa inconştientă a celuilalt dîndu-i un sens şi că viaţa psihică este înţeleasă ca un dialog neterminat între o naraţiune în curs şi fără capăt şi o interpretare care îi oferă, în sfîrşit, sensul ei istoric, istorial chiar, analistul devine atunci garantul actualizării dorinţei de interlocuţie. Din această obiectivare a naraţiunii nu decurge numai riscul unei posibile poziţii de stăpînire, mai mult sau mai puţin perverse, pe care analistul ar putea fi tentat să o ocupe vizavi de pacient. Într-un sens mai profund, asistăm aici la construirea unei concepţii şi a unei practici obiectiviste a istoriei psihice, a aparatului psihic şi a curei de tratament.

Nu vorbesc de studiile asupra „relaţiei de obiect“ în psihanaliză, a cărei pertinenţă este incontestabilă, ci de împotmolirea aventurii psihanalitice în ceea ce Merleau-Ponty numea „deviaţia obiectivistă“ (6): dependenţa subiectului faţă de obiect (tată sau mamă) este reificată; pulsiunea este ea însăşi închipuită ca un fapt al conştiinţei (forţă obiectivabilă şi reprezentare obiectivată); topografia aparatului psihic conduce la un „realism al instanţelor“; procesul analitic este gîndit în termeni de „identitate“ şi de „lege“ în care omul a putut fi încadrat de la Sfîntul Pavel şi pînă la Nietzsche; psihanaliza este redusă la o tehnică etc. Aceste tendinţe obiectiviste, care pot îmbrăca aspecte psihologice, empiriste, lingvistice sau filozofice, ignoră originalitatea poziţiei freudiene şi pe care Freud o defineşte astfel în Inconştientul (1915): „A se elibera de semnificaţia simptomului conştienţial“ (7).

Textul poate fi citit integral pe site-ul Observatorului cultural, aici – prima parte şi aici – cea de-a doua parte, ori în versiunea tipărită a săptămânalului.
Tags: psihanaliză şi literatură

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Dar tâlcuieşte visul meu şi ascultă

Dar tâlcuieşte visul meu şi ascultă

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Eminescu: arhetipuri, complexe… (IV)

Eminescu: arhetipuri, complexe… (IV)

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Eminescu: arhetipuri, complexe… (III)

Eminescu: arhetipuri, complexe… (III)

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Shopping cu Freud

Shopping cu Freud

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

C. G. Jung despre manifestările oculte ale spiritului
Cafe Gradiva

C. G. Jung despre manifestările oculte ale spiritului

22 noiembrie 2020
Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei
Cafe Gradiva

Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.