Vă mai amintiţi oscarizatul film Absolventul din 1967 (r. Mike Nichols), cu Dustin Hoffman, Anne Bancroft şi Katharine Ross, în care o femeie mai în vârstă (Mrs. Robinson) seducea un tânăr (pe muzica lui Simon & Garfunkel, incluzând piesa Mrs. Robinson)?
O poveste de iubire agită în aceste zile media nord-irlandeză şi internaţională: dragostea dintre Iris Robinson şi Kirk McCambley. Afară de faptul că e vorba despre un adulter, Iris Robinson fiind soţia primului-ministru [first minister], mai e la mijloc şi o diferenţă semnificativă de vârstă: Iris are acum 61 de ani, iar Kirk 21 (aveau 59 şi respectiv 19 ani când a început povestea lor de dragoste). S-au cunoscut în măcelăria la care Kirk servea – o afacere de familie – şi pe care Iris o frecventa foarte des.
Dincolo de ramificaţii complicate, inclusiv financiare, şi de scandalul stârnit, interpretările presei merg toate pe şablonul unui complex oedipian. Care pare justificat până în amănunt: dragostea celor doi începe atunci când tatăl lui Kirk moare la începutul anului 2008 şi o roagă pe Iris să aibă grijă de fiul lui. În mod declarat, Iris simte o grijă maternă pentru Kirk. Lucrurile vor merge însă mai departe şi cei doi vor deveni iubiţi. (Interesant este şi faptul că Iris a făcut în toată această vreme declaraţii publice foarte virulente împotriva homosexualităţii şi a pedofiliei). Relaţia lor încetează la sfârşitul aceluiaşi an.
Povestea şi interpretarea pot fi aflate de pildă de aici şi de aici.
Întrebare: Lămureşte acest şablon foarte larg al complexului lui Oedip datele unei poveşti de iubire particulare (chiar şi în prezenţa unor elemente aproape dezamăgitor de explicite)?
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.