…Inchipuiti-va ca la Orele Green de sambata seara de la AIPsA, despre care vorbeste Izabella intr-o postare de mai jos, am mers dupa orele Andre Green din cadrul workshop-ului tinut de psihanalistul Daniela Luca la Facultatea de Psihologie a Universitatii Spiru Haret si inainte de inca o zi full-time (duminica) din acelasi workshop de psihanaliza greeniana! Avem astfel toate motivele pentru a ne simti green in aceasta primavara mult asteptata… 🙂
Workshop-ul organizat de Asociatia pentru Promovarea Psihoterapiei in colaborare cu Universitatea Spiru Haret este al doilea din seria pe care Daniela Luca a conceput-o pentru colegii psihoterapeuti, licentiatii in psihologie si studentii care au participat la aceste prime doua evenimente (primul a avut loc in octombrie 2009). Activitatile zilelor de 20 si 21 februarie a.c., precum si intreaga initiativa a Danielei Luca de a promova in Romania teoria greeniana sunt sustinute si incurajate de insusi domnul Andre Green, unul din colosii psihanalizei mondiale.
Programul a fost incarcat insa, Daniela a reusit sa ne transmita informatia foarte viu, foarte expresiv, in asa fel incat sa nu ne speriem de abstractizariile teoretice ale conceptelor de: limita, negativ, psihoza alba, mama moarta. Am recunoscut discursul Danielei, psihanalistul poet pe care il cunosc de aproape 15 ani, metafora ajutandu-ne cel mai bine pentru apropierea si integrarea conceptelor abstracte in experienta noastra concreta.
Sambata dupa amiaza, ne-am reamintit cateva puncte importante ale traseului profesional si lucrarilor lui Andre Green si apoi am “de-limitat” conceptul de limita ca organizare, structura de personalitate, tulburare si “stare”, de functionarile: nevrotica, psihotica, psihopata si psihosomatica. Am parcurs un istoric al conceptului iar seara, a fost vizionat si discutat documentarul Boy Interrupted, ca reflectare a transmiterii transgenerationale a obiectului mort.
Duminica, in prima parte a programului, Florin Urs (psihoterapeut de orientare psihanalitica in formare la Fundatia Generatia) ne-a prezentat un studiu de caz, un material extrem de bogat. Pe baza acestuia, lectorul a structurat materialul teoretic din care punctez: somatizarile intalnite in unele stari limita, triangularea cu obiectul mort caruia mama nu i-a facut doliul, importanta simturilor pentru functionarea de limita ca invelisuri psihice, aparitia sporadica a simptomelor specific psihotice, angoasele de persecutie si de pierdere, logica disperarii de care vorbeste Green (a suspendarii tuturor alegerilor posibile intre “nici…, nici…”). Discutia filmului vizionat cu o seara inainte a continuat cu analizarea celor doua liste de motive pentru a trai si motive pentru a muri pe care boy interrupted le lasa pentru reflectie celorlalti… Ultima parte a workshop-ului de psihanaliza a cazurilor limita a fost dedicata recomandarilor tehnice pentru lucrul cu aceasta categorie de pacienti.
In lunile mai, octombrie si decembrie ale acestui an, vom continua aceste evenimente despre care veti afla detalii pe site-ul Asociatiei pentru Promovarea Psihoterapiei: www.roapp.ro.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.