• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Autismul: despre gogonele şi metafore

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Autismul: despre gogonele şi metafore
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Charlie este un tânăr afacerist. Atunci când tatăl său moare, află cu surprindere că are un frate, Raymond, de care nimeni nu-i vorbise până atunci. Un frate autist, dar care primeşte toată moştenirea tatălui. Vrând-nevrând, Charlie îl ia pe fratele său la acasă şi o vreme trăiesc sub acelaşi acoperiş. Din milă, dar şi din curiozitate, într-o bună zi partenera lui Charlie, Suzanne, îl sărută pe Raymond şi îl întreabă:

Ce simţi?

Ceva umed, 

răspunde fratele afectat de autism. Poate că filmul Rain Man din am citat această secvenţă nu urmează întru totul definiţia medicală a autismului. Însă scena este extrem de relevantă. Dincolo de identificarea pripită a autiştilor cu persoanele izolate social, incapabile de trăiri afective sau blocate în câteva şiruri de cuvinte pe care le repetă în neştire, dincolo de toate acestea, secvenţa amintită este spune foarte mult despre natura autismului.

Imagine din filmul Rain Man (r. Barry Levinson, 1988)

Este vorba despre o neputinţă de a vedea dincolo de obiectele şi acţiunile individuale, de a da sens unui gest, de a interpreta o metaforă, de a înţelege expresiile afective ale celorlalţi. Secvenţa cinematografică este discută de specialistul olandez în comunicare Theo Peeters în volumul Autismul. Teorie şi intervenţie educaţională, recent tradus la editura Polirom. Iată cum comentează autorul olandez scena cu pricina:

Rain Man are dreptate: dintr-o perspectivă strict perceptivă, un sărut este umed. Dincolo de acea senzaţie, îi este greu să înţeleagă emoţia, să adauge semnificaţii percepţiei literale.

Miza întregii cărţi va fi să demonstreze că tocmai această incapacitate de a conferi semnificaţii este vinovată pentru simptomele autiste. Un lucru greu de priceput pentru o persoană normală, care are un limbaj interior şi pentru care lumea are ordine şi sens. În fond, atât aparenta insensibilitate, cât şi neadaptarea socială nu vin din încăpăţânare şi nici din retard mintal sau din vreo patologie psihiatrică. ”Tulburarea pervazivă de dezvoltare”, cum este botezat autismul în manualul de diagnostic, constă în dificultatea specifică a bolnavului de a înţelege ce aude şi vede, o problemă mult mai profundă decât proverbiala izolare socială, aflăm din volumul Autismul. Teorie şi intervenţie educaţională.

Sacoşă realizată de Dubai Autism Center

Theo Peeters, specializat în neurolingvistică şi psihoeducaţie, insistă asupra felului în care comunicarea şi înţelegerea autiştilor sunt bruiate de gândirea lor ”lipită”, cumva, de obiecte, de aici şi acum. Cei afectaţi suferă de un exces de ”literalitate”: ei nu pot înţelege metaforele şi sensurile abstracte. Un băieţel autist se miră când vede nişte roşii verzi şi replică:  

Astea nu sunt roşii, sunt verzi. 

La fel, o fetiţă căreia mama îi spune  

Șterge-te pe picioare, 

se va descalţa, îşi va scoate şosetele şi va începe să-şi frece energic picioarele de preş. Însă acestea sunt, într-un fel, cazuri fericite. Pentru că la vârsta timpurie, mulţi copii autişti nu reuşesc să priceapă nici măcar sensul literal.

Referindu-se la obsesia unor pedagogi sau părinţi care cer copilului autist să vorbească, să articuleze sensuri, Theo Peeters spune că aceasta este o cale greşită. Trebuie început, crede el, de la mijloace mai simple, mai intuitive, de comunicare. Imaginile şi limbajul pictogramelor ar putea fi, iniţial, o metodă mai eficientă de comunicare. În carte găsim exemplul unui orar construit din imagini succesive: o chiuvetă, un pahar, o bicicletă, un autobuz, toate indicând secvenţele unei zile: de la spălatul pe mâini şi de la activităţile didactice până la joacă şi la întoarcerea acasă.

În luna mai 2006, revista Time dedica un număr problemei autismului

Pare un exemplu simplist, dar autorul olandez ne aminteşte că n-avem voie să cerem prea mult de la un copil autist. Important e ca el să fie familiarizat cu nişte rutine care să-i pună ordine în viaţa interioară destul de haotică. Din aceste rutine face parte şi alfabetul vizual, ideal pentru construcţia ulterioară a unei exprimări verbale mai aproape de normal.  

Toată gândirea mea este vizuală, 

mărturiseşte un adult cu autism. Atunci când se gândeşte la un concept abstract, cum este cel al ”relaţiilor umane”, vede nişte uşi din sticlă ce trebuie manipulate cu multă grijă, iar dacă i se cere să se gândească la conceptul de ”pisică”, tot ce-i vine în minte sunt doar pisicile de care le-a cunoscut în mod particular.

Părinţii şi psihopedagogii direct interesaţi de cartea dedicată autismului vor găsi sugestii pentru integrarea copiilor autişti în clase normale şi ulterior în societate. Însă Theo Peeters avertizează că handicapul îşi va pune amprenta pe toată viaţa şi că inserarea copilului autist în grupuri noi poate fi o dezamăgire, dacă nu e pregătită cu grijă – fără schimbări majore, care l-ar putea înspăimânta, dezechilibra, pe copilul afectat.

Victor Popescu

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share22SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

neurodiversitatea art-terapie
Psihoterapie

Vernisajul expoziţiei „Neurodiversitatea în art-terapie: explorarea talentelor ascunse”, Bucureşti, 1 iunie 2023

by Cafe Gradiva
31 mai 2023
depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

by Alexandra Frîncu
17 mai 2023
Load More
Next Post
Înscrieri pentru Conferinta Internationala „Schimbarea in psihanaliza, psihanaliza in schimbare”, noiembrie 2010

Înscrieri pentru Conferinta Internationala "Schimbarea in psihanaliza, psihanaliza in schimbare", noiembrie 2010

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Vasile Dem. Zamfirescu: In cautarea tatalui bun

29 decembrie 2021
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.