
O echipă de şapte psihanalişti urma să fie trimisă la sfârşitul lunii trecute să-l intervieveze timp de trei zile pe Kim Kil-tae, un agresor sexual bănuit că a violat şi ucis o fetiţă de 13 ani din Busan, a afirmat Biroul Procuraturii Publice Supreme din Coreea de Sud.
Această măsură mai neobişnuită a fost luată la dorinţa Procurorului General Kim Joon-gyu ca nimic să nu scape investigaţiei Procuraturii. Este pentru prima dată când Biroul formează o echipă de psihanalişti pentru a sprijini investigarea unui delict de către procurori sau poliţie.
Echipa urma să parcurgă toate documentele investigaţiei pentru a vedea schimbările intervenite în declaraţii de-a lungul vremii, cu scopul de a detecta ulterior neconcordanţele din interviul cu Kim. La nevoie, filmările interviului urmau să fie consultate, pentru a-i analiza mimica şi comportamentul acuzatului.
Trebuie spus că echipa de psihanalişti (cu un termen mai larg, aici) e formată din analişti ai discursului, cu misiunea de a afla dacă acuzatul spune adevărul, şi din analişti ai comportamentului (cognitiv-comportamentalişti?), care analizează micile schimbări de mimică şi de comportament ale acestuia.
Este clar că psihanaliştii au acum o “întrebuinţare” inedită – şi e o întrebare câţi psihanalişti reali sunt de fapt în echipă, iar dacă sunt, cum pot ajuta ei un Supraeu social punitiv.