…unde ultima ştire informează despre procesul câştigat la 19 februarie de un copil cu autism cu autorităţile locale, pentru a fi repus în drepturi de tribunal. Iată mai jos comunicatul de presă trimis de Ana Dragu, preşedinta Asociaţiei Autism Europa Bistriţa.
Primari, respectaţi drepturile persoanelor cu handicap!
Părinţii unui copil cu handicap sever din Bistriţa-Năsăud au cîştigat drepturile propriului copil în instanţă după ce primăria comunei în care locuiau a refuzat să angajeze un asistent personal pentru fetiţa care avea acest drept prevăzut prin legea 448/2006, rep., motivînd refuzul angajării prin lipsa de fonduri. În şedinţa publică din 19 februarie 2010, magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dispus obligarea Primăriei Lechinţa la plata de daune morale în cuantum de 1000 de lei către părinţii fetiţei, precum şi la obligaţia de a proceda la angajarea retroactivă şi plata retroactivă a salariului de asistent personal pentru perioada 1 mai 2009-30 noiembrie 2009 către tatăl acesteia.
Paula H. locuieşte împreună cu părinţii în localitatea Sîngeorzul Nou, are cinci ani şi patru luni şi a fost diagnosticată cu autism la începutul anului 2009. Părinţii au înscris-o pentru terapii de recuperare specifice la “Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ” Bistriţa imediat după diagnosticare şi au făcut demersurile necesare pentru angajarea tatălui pe post de asistent personal, dat fiind faptul că minora are nevoie de însoţire permanentă şi parcurge de trei ori pe săptămînă 70 de km (10 pe jos – din Sîngeorzul Nou spre (şi dinspre) gara din Lechinţa şi 60 cu trenul – dus –întors pînă la Bistriţa) pentru a ajunge la şedinţele de terapie din Bistriţa.
Însă cererea depusă de părinţi la primărie în luna aprilie 2009 a fost respinsă pe motiv că nu există fonduri pentru angajarea asistentului personal. Aşa cum a reţinut şi instanţa în sentinţa civilă nr. 53/CA/2010 din 19 februarie 2010, legea 448/2006 rep. prevede la articolul 40 (1) că autorităţile publice locale au obligaţia să “prevadă şi să garanteze în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal”, de care persoanele cu handicap sever sunt dependente.
Astfel, drepturile persoanelor cu handicap sunt totuşi protejate de lege, chiar dacă sunt ignorate de autorităţile locale. Asociaţia Autism Europa Bistriţa mulţumeşte avocatului Dan Molnar care a pledat pro bono cauza Paulei în faţa magistraţilor bistriţeni şi avertizează autorităţile locale că sunt obligate să respecte drepturile, şi aşa puţine, ale persoanelor cu handicap care au nevoie de sprijin pentru recuperarea şi integrarea socială, nu de indiferenţă şi lipsă de responsabilitate.
Click pentru a mări foto
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
Eu nu cred ca autismul e o maladie. e o intarziere mentala si existentiala pur si simplu. So what? Viata salbatica si primitiva poate exista foarte bine si fara asimilarea civilizatiei. Detalii aici:
Eu nu cred ca autismul e o maladie. e o intarziere mentala si existentiala pur si simplu. So what? Viata salbatica si primitiva poate exista foarte bine si fara asimilarea civilizatiei. Detalii aici:
http://baldovinconcept.blogspot.com/2008/10/am-asistat-la-o-sedinta-de-terapie-aba.html