• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Urmariti-ne pe WhatsApp
Home Cafe Gradiva

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre „Dificultatea de a trăi”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva

Françoise Dolto, Dificultatea de a trăi. Povestiri psihanalitice despre copii, Editura Trei, 2009

Fiul meu, Jean, avea doi ani şi jumătate. Suntem invitaţi la cină la nişte prieteni, dar eu uit să notez invitaţia şi nu ne ducem. A doua zi, prietenii respectivi îmi telefonează. Jean se uită la mine şi îmi vede figura descumpănită când îmi dau seama că am uitat. Se agită preocupat şi se învârte supărat în jurul meu spunându-mi: „Mama, ai o figură «cam, cam»”. Era expresia pe care o folosea când vedea o umbră pe chipul mamei, care pentru el reprezenta seninătatea olimpiană… Ceea ce însemna: „Ce se întâmplă?” Îi spun: „Vezi şi tu, nu-mi place ce am făcut!” El întreabă: „Şi tata, ce o să spună?” Îi răspund: „O să spună: «nu mă pot baza pe soţia mea. Ea trebuie să ţină minte că urmează să mergem în vizită sau că suntem invitaţi la masă…» şi aşa şi este. Gata! Ţi-am spus tot!” şi chiar eram foarte supărată.

Jean pleacă, iar eu, foarte amărâtă, nu mă pot împiedica să nu întorc mai departe pe toate feţele cina ratată. Peste câteva clipe îl văd pe Jean că se întoarce cu o cască pe cap şi înarmat până-n dinţi cu un fel de puşcă, cu nişte arcuri cu săgeţi, centiroane, un soi de sabie, pe scurt, cu tot ce a găsit pe post de echipament reprezentativ, însemne ale autorităţii şi ale gloriei victorioase. Se aşază în faţa mea şi îmi spune pe un ton agresiv: „Păi, să ştii, dacă nu îţi place ce ai făcut, gata”, şi îşi azvârle pe jos casca, centironul, sabia…, „de-acum înainte am să fiu rău, am să fiu un băiat rău toată viaţa mea”, iar cu o voce tot mai puternică strigă: „Şi am să fiu un nimeni! Gata!” Furioasă pe reacţia lui şi la fel de supărată pe ce făcusem eu, mă trezesc că dau un şut în tot acel arsenal şi îi spun: „Să ştii că nu o să-mi schimb mutra de dragul tău, lasă-mă-n pace!” Jean adună totul fără să mai scoată o vorbă şi pleacă. Iar eu îmi văd de treburile obişnuite în acea duminică dimineaţă şi încetul cu încetul mă liniştesc de tot. Peste o oră, Jean vine înapoi, se învârte pe lângă mine şi îmi spune: „Nu prea-ţi place ce ai făcut… dar mai încolo, diseară, când tata o să te certe puţin, o să-ţi placă ce-ai făcut.” Îi răspund: „Bineînţeles! – Şi tata o să spună că eşti o soţie bună? – Bineînţeles! – Şi atunci ce o să faceţi? – Păi, o să le ducem flori prietenilor. – Şi pe urmă, gata, o să-ţi placă iar ce ai făcut? – Sigur. – Atunci eşti o mamă bună, pot să-mi pun iar puşca şi casca.”
Iată un exemplu de dependenţă a structurării unui copil în raport cu mama sa, în situaţia în care aceasta are o scădere în raport cu imaginea idealizată pe care o are copilul asupra ei şi raporturilor ei cu tata. Faptul că lucrurile sunt reparabile îi oferă copilului o siguranţă să creadă că mai există o soluţie pentru această scădere sau impas al mamei, care îl afectează direct, prin identificare, ca şi cum ar fi a lui. O nerecunoaştere a problemei, o evitare a ei printr-o minciună aparent liniştitoare, i-ar fi luat orice posibilitate de a reacţiona în faţa depresiei momentane a mamei.
Acest exemplu de psihanaliză sau interpretare ad-hoc, spontană a copilului e desprins din cartea Dificultatea de a trăi. Povestiri psihanalitice despre copii de Françoise Dolto, fiind chiar un caz inspirat de fiul celebrei psihanaliste franceze. Cartea a fost nu demult tradusă la Editura Trei şi are o dimensiune respectabilă de peste 600 de pagini, fiind alcătuită din diferite articole şi conferinţe ale lui Dolto. Aşa cum spune de altfel prefaţatorul francez, Gérard Guillerault, este cea mai diversă lucrare a lui Dolto.
Şi pentru că tot am vorbit atât în emisiunea Dosarele PSI despre maternologie – şi despre trezirea conştiinţei în Franţa postbelică a ce va să zică şi să însemne maternitatea, precum şi faptul că infantul este o fiinţă cu nevoi şi psihologie proprie şi interpretabilă, iată că acum abordăm o carte a celei care a fondat, practic, psihanaliza copilului în Franţa. A celei care a desfăşurat o intensă activitate clinică în lucrul cu copiii, Françoise Dolto, activitate prelungită însă şi dincolo de uşa cabinetului, în câmp social şi cultural, întemeind instituţii celebre precum Casa Verde şi aducând în atenţia publicului şi a intelectualităţii interpretarea de tip psihanalitic aplicată în domeniul pediatric. Aşa cum s-a spus, Françoise Dolto a susţinut şi chiar a militat pentru “cauza copiilor”, pentru copil în calitate de “copil-cetăţean”, declanşând o aşa-zisă “revoluţie a paşilor mărunţi”.
Cartea sa la care ne referim astăzi, Dificultatea de a trăi. Povestiri psihanalitice despre copii, este structurată în şase părţi masive – prima fiind, în mod firesc, despre naştere, apoi următoarele despre familie, sentimente, psihanaliză, societate şi despre copilărie de-a lungul istoriei. Problematica abordată este vastă şi foarte bine punctată cu exemple, cu cazuri din experienţa clinică a lui Dolto. Se ştie că Dolto a fost o mare cliniciană (reproşându-i-se, uneori, poate că neîntemeiat totuşi, prevalenţa practicii empirice asupra teoriei) – iată, cu această carte avem referiri foarte exacte şi abundente la clinică. Bineînţeles, tabloul este cel al copilului care moşteneşte problemele părinţilor săi, ori, mai bine spus, cel al copilului ca revelator al inconştientului părinţilor săi şi al relaţiei inconştiente dintre aceştia, ştiut fiind că părinţii se proiectează în copil cu diferite fantasme şi scenarii personale.

Copiii noştri poartă în spate datoriile noastre, spune Dolto, datorii în sens de dinamică nerezolvată, de experienţe nefericite refulate în noi; copiii noştri le moştenesc, după cum ne moştenesc darurile şi calităţile dinamice în sens pozitiv.

În textele volumului este vorba – potrivit chiar cuvintelor autoarei –

în principal despre copil, despre problemele acestuia de dezvoltare şi despre modalităţile de a le depăşi. Va fi vorba şi despre părinţii acestuia, despre angoasele lor, despre felul în care se ocupă ei de copil şi îl călăuzesc în viaţă. Astăzi, părinţii îşi pun o mulţime de întrebări, nu au încredere în ei înşişi. Este ceva normal, dată fiind viteza de evoluţie a vieţii sociale, declinul valorilor care, pentru părinţi, erau altădată valori sigure şi care astăzi nu mai sunt defel aşa. Drept care, ei nu mai au ca odinioară încredere în ei înşişi, deoarece nu ştiu ce viitor îi pregătesc copilului lor, deoarece toate valorile se modifică din zece în zece ani, iar uneori chiar şi mai repede.

Aceste cuvinte Dolto le scrie cu decenii în urmă, dar ele sunt valabile şi astăzi – cu atât mai mult la noi, în România, într-o societate în plină şi profundă schimbare, aşa cum a fost ea în ultimii 20 de ani.

Citiţi despre

Roland Jaccard la Bibliothèque Médicis

Tulburarile de personalitate in ICD-11: de la modelul categorial la cel dimensional

Răzvan Rădulescu – În strânsoarea intimă a noului cinema

Ce poate face psihanalistul în diversele situaţii sufleteşti prin care trec copiii? Aşa cum spune chiar Françoise Dolto:

Psihanalistul îi poate ajuta pe părinţi în mod indirect, prin travaliul pe care îl face cu ei în cadrul analizei; în felul acesta, părinţii îşi descoperă propriile contradicţii, pe care reuşesc să şi le asume cu mult curaj, iar copiii se vor afla în faţa unor adulţi care nu mai pretind că deţin adevărul.

Întrebarea care se pune în continuare este una cel puţin la fel de importantă: Dar

Subscrieţi la Cafe Gradiva

Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

Urmăriţi-ne pe WhatsApp

Abonaţi-vă la Newsletter

adulţii îi înţeleg cu adevărat pe copii?

Limbajul lor este diferit, iar mulţi adulţi este foarte probabil că şi-au refulat copilăria, iar alţii poate că încă nu şi-au încheiat-o.

Ei bine, iată chiar subiectul cărţii Dificultatea de a trăi. Povestiri psihanalitice despre copii, recent apărută la Editura Trei. În cuprinsul ei, putem afla o diversitatea mare de situaţii care pot apărea în raportul dintre copii şi părinţi, putem înţelege de ce copilul funcţionează ca primul psihoterapeut al părintelui său şi putem găsi, poate, şi unele răspunsuri la probleme mai concrete sau mai generale care ţin de dinamica psihică a copiilor. Dar, mai bine decât rezumată, ea poate fi citită.

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie

Citiţi şi

Triada oedipiană triangulare
Psihoterapie

Triada oedipiană, după terapeuta Juliette Allais

by Alexandra Frîncu
1 mai 2025
Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat
Cafe Gradiva

Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat

by Dorin-Liviu Bîtfoi
8 octombrie 2020
Ce este ADHD?
Cafe Gradiva

Ce este ADHD?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
„Psihoterapia mi-a salvat viaţa”, spune Mickey Rourke. Iar alţii au cântat din nou.

"Psihoterapia mi-a salvat viaţa", spune Mickey Rourke. Iar alţii au cântat din nou.

Comments 3

  1. Retete de prajituri says:
    15 ani ago

    este greu….

    Răspunde
  2. Iosif says:
    15 ani ago

    Oricine are un copil sau lucreaza cu unul ar trebui sa citeasca cartile lui Dolto. Cred ca e cel mai mare nume in domeniu.

    Răspunde
  3. Anonim says:
    15 ani ago

    Am citit aproape toate cartile lui Dolto si sincer am ramas profund impresionat de acuratetea afirmatiilor expuse de dansa. Recomand cu mare caldura "Imaginea inconstienta a corpului", care este dupa mine una din cele mai superbe carti scrise post-freudiene cu implicatii freudiene

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Religia, o trăire a numinosului
Cafe Gradiva

Religia, o trăire a numinosului

8 octombrie 2020
emoţiile negative gandirea pozitiva
Psihologie

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

22 mai 2025

Terapeuţi

psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti

Psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti, sector 3

24 mai 2025
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

27 mai 2025
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

27 mai 2025
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.
×