Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

„Primal Fear” la Cercul de Psihanaliza al APP

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
„Primal Fear” la Cercul de Psihanaliza al APP
Share

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021

Sâmbătă, 8 mai a.c., a avut loc şedinţa lunară a Cercului de Psihanaliză organizat de Asociaţia pentru Promovarea Psihoterapiei în colaborare cu Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.

A fost o şedinţă dedicată psihanalizei aplicate şi s-a discutat filmul Primal Fear (1996) în regia lui Gregory Hoblit (roluri principale: Richard Gere şi Edward Norton), propus de psihologul Gabriela Predescu, care ne-a vorbit şi despre romanul lui William Diehl (tradus la noi in 2000 cu numele Fiinţa răului) ce a stat la baza ecranizării (cartea punând mai mult accent pe copilăria personajului decât o face filmul).

În aşteptarea prezentării sale pe blog, amintim câteva concepte care au fost abordate şi au stat la baza interpretărilor: angoasă primară, dublă personalitate, Fals Self.

Otto Rank a vorbit pentru prima dată despre angoasa primară, legand-o de trauma naşterii, moment in care unitatea fizica intrauterina a bebelusului este explodata. Angoasa cea mai primitivă este dată de dezintricarea pulsională între pulsiunile de viaţă şi cele de moarte, pe care bebeluşul abia mai târziu reuşeşte să le unifice. Termenul a fost dezvoltat foarte mult de kleinieni, care au îmbogăţit bagajul conceptual cu noţiunile despre fantasmele foarte arhaice. Angoasa primară a bebeluşului este viitoarea angoasă psihotică a adultului care nu a reuşit impreuna cu un mediu continator să se construiască, depăşind spaima originară de îmbucătăţire, de spargere în bucăţi…

Conceptul de dublă personalitate face parte din nosologia psihiatrică si a desemnat initial un tablou clinic de sine statator in care bolnavul se manifesta in momente diferite ca fiind doua persoane in acelasi corp, fara ca cele doua ipostaze sa aiba cunostinta una de alta. Insa, luandu-se in considerare ca nu exista de fapt situatii in care personalitatea sa fie complet scindata, termenul a fost inlocuit cu acela de identitate disociata. Aceasta desemneaza disocierea psihică severă pe care o intalnim in schizofrenie, unde structura psihica ne apare ca fiind scindata. In mod normal, la nevrotic, personalitatea se manifesta diferit in situatii si contexte diferite, fara a-si pierde unitatea si identitatea, in timp ce psihoticul alterneaza doua sau mai multe identitati complet rupte una de alta. Eugen Bleuler a introdus in 1910 termenul de ambivalenta (pe care astazi il folosim pentru a desemna capacitatea Eului matur de a suporta sentimente contradictorii fata de acelasi obiect), referindu-se atunci la dispozitia psihica contradictorie manifestata in cazurile de schizofrenie. În Clivajul Eului în procesul de apărare (1938), S. Freud descrie clivajul ca disociere de tip nevrotic, plasand astfel clivajul personalitatii la nivelul Eului. Mecanismele de apărare nevrotice separă părţi ale Eului care rămân totuşi în legătură, Eul păstrându-şi consistenţa şi unitatea. Aceasta separare se datoreaza coexistentei in Eu a doua atitudini opuse, atat fata de continutul pulsional furnizat de catre Sine, cat si fata de realitatea externa.

Winnicott spune că Eul se dezvoltă ca Adevărat Self dacă răspunde cerinţelor pulsionale în aşa fel încât pulsiunile să fortifice Eul şi nu să devină un factor traumatic pentru el. Eul bebeluşului se îndreaptă treptat către o stare în care cerinţele Sinelui nu vor mai fi resimţite ca venind din exterior, din mediu, ci vor fi recunoscute ca fiind o parte proprie. Când această dezvoltare are loc în mod optim, satisfacerea Sinelui devine un aspect fortificator al Eului care se va comporta ca Adevărat Self. Complianţa naturală a Adevăratului Self este un act de conţinere a mediului deoarece acesta recunoaşte mediul ca fiind o parte a sa: este o capacitate a bebeluşului de a se supune fără a fi expus, spune Winnicott. Eul îşi dezvoltă apărări de tip Fals Self atunci când satisfacţia pulsională traumatizează Eul din cauza faptului că ceva a eşuat în ceea ce Winnicott numeşte „mediu facilitator”. Vorbind despre gradele de Fals Self, apreciază ca fiind problematic modul în care sunt clivate Adevăratul Self şi Falsul Self şi nu pur şi simplu apariţia acestuia din urmă.

http://www.cafegradiva.blogspot.com/

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: ambivalenţăangoasă primarăArteautor: Georgiana Brănişteanuclivajidentitate disociată / dublă personalitatepsihanaliza si filmrubrică: Atenţie se interpretează!Self adevărat / Self fals

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Load More
Next Post
La ce bun psihanaliza aplicată?

La ce bun psihanaliza aplicată?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

personalităţile înalt-conflictuale
Psihologie

Personalităţile înalt-conflictuale vor totul sau nimic în 5 feluri diferite

23 iunie 2021
Aşa nu! 101 greşeli în psihoterapie
Cafe Gradiva

Aşa nu! 101 greşeli în psihoterapie

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.