Organizator: Institutul de Psihologie si Psihoterapie Adleriana. Programele sunt acreditate de catre Colegiul Psihologilor din Romania si Federatia Romana de Psihoterapie (conform standardelor EAP). www.ippa-hhm.ro (site in lucru).
Obiective generale: Obtinerea competentei in practicarea consilierii si psihoterapiei adleriene / individuale in concordanta cu reglementarile Colegiului Psihologilor din Romania, Asociatiei Europene de Psihoterapie si Federatia Romana de Psihoterapie.
Formatorii supervizori: Psihologi-psihoterapeuti Ramona Covrig (ramona_covrig@yahoo.com), Elena Serban (elena.serban@vodafone.com) , Adriana Pacurar (anda_pur@yahoo.com) si psihoterapeuti colaboratori din Europa si SUA.
Programul formativ de baza (formare initiala) in psihoterapie adleriana – Formarea dureaza min. 4 ani – 1400 ore:
- Formare teoretica de baza – min 500 ore (min 2 ani dupa licenta)
- Dezvoltare personala – min 250 ore;
- Supervizare – min 650 ore (min 2 ani);
- Program de pregatire profesionala continua- min 25 credite
Criterii de selectie: Se pot înscrie la formarea în psihoterapie adleriana specialişti din psihologie, psihosociologie, sociopsihologie, psihopedagogie specială, asistenţă socială, pedagogie, medicină, filosofie, rezidenti in psihiatrie si medicina de familie, studenti la psihologie (anul 3- pot incepe dezvoltarea personala). Pentru programul de consiliere candidatii sunt psihologi.
Avizul profesional si acreditarea programelor de catre CPR: Institutul de Psihologie si Psihoterapie adleriana a primit pentru cele doua programe formative de baza avizul profesional din partea Colegiul Psihologilor din Romania, conf. Legii 213/2004, aviz profesional nr. RF-II-B-69 din 08.03.2010; Deasemeni in 15 mai 2010, IPPA a obtinut si acreditarea din partea FRP pentru sustinerea programului de pregatire in psihoterapie.
Dosarul de inscriere trebuie sa cuprinda :
– diploma studii (copie),
– C.V.,
– 2 poza
– un aviz medical simplu care să specifice: „apt dpdv clinic şi psihic” şi necesar pentru înscrierea în programul de pregătire în psihoterapie sau consiliere psihologica.
Interviul: Metoda de selectare este interviul ,,fata in fata’’ cu solicitantul de program (se va analiza programul si se vor clarifica toate intrebarile,interviul de evaluare va consta in prezentarea documentelor necesare care demonstreaza desfasurarea procesului sau de formare, se va evalua baza teoretica prin informatii privind experienta in domeniu, dupa finalizarea dosarului de admitere si a interviului de evaluare se ia decizia daca solicitantul este corespunzator pentru programul de pregatire).