Joi, 24 iunie, am participat la lansarea cartii Colocvii de psihanaliza. Cazuri clinice si reflectii teoretice a Fundatiei Generatia. Evenimentul a avut loc la Ceainaria Carturesti si au participat psihanalisti, candidati IPA, psihoterapeuti si cursanti ai Fundatiei Generatia.
Cartea a fost prezentata de coordonatorul Vera Sandor, psihanalist formator si supervizor, precum si de invitatul Michel Vincent, de la Societatea Psihanalitica din Paris, membru al Comitetului de Sponsorizare pentru Romania al Asociatiei Internationale de Psihanaliza (IPA).
Volumul editat de Editura Fundatia Generatia cuprinde lucrarile prezentate in cadrul Colocviului anual de Psihanaliza Copilului si Adolescentului (de la prima editie a evenimentului, in 2000, si pana in prezent), precum si de la scolile de vara si alte evenimente ale Fundatiei – in total 32 de autori romani si straini (cativa dintre acestia au si luat cuvantul: Daniela Luca, Magda Ionescu, Cornel Irimia, Rodica Matei).
Foarte draguta (dar si deosebit de utila!) mi s-a parut ideea de a adauga in fiecare exemplar al lucrarii cate un semn de carte pe care sunt tiparite regulile de cadru ale psihanalizei, postate si pe site-ul Fundatiei Generatia.
M-a bucurat mult initiativa de a scoate aceasta culegere de lucrari, prezentari de cazuri si articole pentru ca eu, ca si alti colegi, am crescut cu aceste colocvii anuale. Am participat la toate, de la primul, in 2000 cand tocmai terminasem facultatea, si imi amintesc ca in fiecare an echipa de la Generatia prezenta rezultate clinice, concluzii si reflectii teoretice desprinse din activitatea lor din anul respectiv, construind o traditie pentru ei si pentru cei care veneam sa aflam ce-au mai facut, asa ca abia astept sa parcurg lucrarea si sa-mi recuperez, intr-un alt plan, propria istorie profesionala parcursa in aceeasi perioada.
Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii
Mi-a placut foarte mult cuvantul Magdei Ionescu, in cadrul intrunirii de joi seara amintind despre o mai veche intrebare a lui Valentin Protopopescu dintr-un articol publicat de revista Cultura: de ce nu scriu psihanalistii romani… Iata ca scriu… 🙂 Volumul editat de Generatia isi aduce o contributie reparatorie importanta la intrebarea de mai sus…
Georgiana Branisteanu
>> Cu ce se ocupă un psihanalist
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Foarte interesant, intr-adevar. Insa, scuzati-mi nestiinta, fundatia Generatia este parte constituanta a Societatii Romane de Psihanaliza ? Pentru ca in caz contrar, nu inteleg care este rostul prezentei dnului. Vincent care este din cate am inteles `corespondent` intre Asociatia Internationala de Psihanaliza si Societatea Romana de Psihanaliza…si nu Fundatia Generatia .
Nu, nu este parte. Si nu inteleg ce nu intelegeti. Daca doriti sa explicati.
@anonim: Domnul Michele Vincent este, asa cum ati inteles, reprezentant al Asociatiei Internationale de Psihanaliza si nu al Fundatiei Generatia. A participat, cum am scris si in articol, ca fiind invitat de catre reprezentantii Fundatiei… Sigur ca nu ar fi putut fi in acelasi timp si reprezentant si invitat… 🙂
Sa intelegem atunci ca dnul. Michel Vincent a participat la aceasta operatie publicitara de lansare a cartii Fundatiei Generatia cu acceptul implicit al Asociatiei Internationale de Psihanaliza al carei reprezentant este ?
Eu imi inchipui ca dl Michel Vincent a participat la lansare in calitate de co-autor al cartii lansate si de vechi colaborator si prieten al Fundatiei Generatia. Nu stiu nimic despre vreo exclusivitate a IPA asupra discursului, cartilor si gesturilor dlui Vincent. Nu inteleg de fapt care e problema si de ce trebuia sa aiba acceptul IPA pentru a vorbi la o lansare.
@anonim: Acum sunt si eu un pic nedumerita (mi se paruse ca am inteles intrebarea), despre ce accept/aprobare sa fie vorba? S-ar putea sa-mi lipseasca intregul context al preocuparii/intrebarii dvs…. Daca este ceva important pentru dvs., ati putea explica…? Aveti vreo suspiciune sau ati cunoscut pe cineva care v-a trezit suspiciuni…? Poate n-ar fi exclus chiar sa faceti vreo confuzie… Pot fi multe ipoteze… Imi pare rau ca nu reusesc sa ma lamuresc si sa va lamuresc…
Imi cer scuze, era doar o simpla intrebare motivata de ignoranta mea in ceea ce priveste asociatiile si societatile de psihanaliza de la noi sau din strainatate. Nici o alta implicatie in afara de interesul meu (debutant pentru moment)in ceea ce priveste structurile institutionale ale psihanalizei si maniera in care este organizata.
Va multumesc pentru clarificari.