Conform rezultatelor unui studiu al Columbia University Medical Center din New York, realizat asupra unui număr de 15 500 de tineri cu vârste între 12 şi 18 ani, depresia adolescenţilor ar depinde de lipsa somnului.
Astfel:
- cei care se culcă după ora 24 sunt cu 24% mai expuşi riscului de a face o depresie faţă de cei care se culcă până la ora 22.
- cei care dorm 5 ore pe noapte sau mai puţin sunt cu 71% mai expuşi aceluiaşi risc decât cei care dorm minimum 8 ore pe noapte.
- cei care dorm destul sunt cu 65% mai puţin expuşi riscului.
- depresia şi tendinţele suicidale sunt mai frecvente la fete, la cei peste 18 ani şi la cei nesiguri de iubirea părinţilor.
Mă întreb însă dacă, dincolo de rezultatele cercetării, interpretarea lor e corectă, ca raport cauză-efect. Care e cauza şi care efectul, în relaţia (lipsa de) somn – depresie? Poate fi depresia prevenită şi tratată printr-un somn suficient, alimentaţie echilibrată şi gimnastică, precum se spune în studiu?
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
A nu se intelege ca daca esti deja in depresie si te retragi in tenebrele narcisice ale somnului la ora 22:00 ai vreo sansa sa iesi din depresie. 😀
Iata care este ipoteza mea:
@Dorin: "Poate fi depresia prevenită şi tratată printr-un somn suficient, alimentaţie echilibrată şi gimnastică, precum se spune în studiu?"
Cred ca da, daca este o depresie usoara, la nivelul acelor "retete de viata echilibrata", importante pentru cineva care nu are nevoie de o interventie mai profunda pentru ca poate pune in practica acele retete. Igiena mintala isi are importanta ei.
@Anamaria: Daca ai o structura nevrotico-normala iar depresia in care esti deja e cauzata de factori de moment, adica e o depresie usoara (ex.: persoana iubita nu ti-a dat atentie in seara asta), ai toate sansele ca, dupa somnul de noapte, a doua zi dimineata sa vezi lucrurile la o mai mica intensitate catastrofica 🙂
Insa, eu cred ca, pentru adolescentii care sufera de lipsa somnului si de depresie in acelasi timp, raportul cauza-efect (cum scrie Dorin) este invers: cred ca depresia profunda, grava, este cauza a faptului ca persoana nu se indura sa sa retraga in tenebrele de necontrolat ale somnului si, de aici, sigur ca se poate crea un cerc vicios in care depresia este agravata de epuizarea fizica (ipoteza studiului mentionat).
Ma gandesc ca poate v-ar interesa urmartorul articol:
http://shamanism21.blogspot.com/2010/07/in-cazul-madalinei-manole-biserica.html
Ca o persoana depresiva ce sunt, ca tot e la moda termenul acum, asa cum se vede si din comentariul anterior, pot spune ca ma ajuta sa ma culc inainte de ora 22. Ma trezesc mai putin pesimista si suicidara a doua zi, a nu se confunda cu ”ma trezesc optimista si plina de viata”. :)))