• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Consiliere si psihoterapie psihanalitica. Teorie si practica

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Consiliere si psihoterapie psihanalitica. Teorie si practica
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Consiliere si psihoterapie psihanalitica. Teorie si practicaAsociatia de Consiliere Psihologica din Bucuresti organizeaza in perioada 18-19 septembrie 2010 seminarul de formare continua “Consiliere si psihoterapie psihanalitica – Teorie si Practica”.

Comitetul ştiinţific al evenimentului este alcatuit din psihologii principali Corneliu Irimia, Magda Ionescu, Daniela Luca, Andrei Constantinescu, Matei Georgescu.

Participanti: consilieri psihologici, candidati ai asociatiilor de consiliere psihologica psihoterapeuti, candidati ai asociatiilor de psihoterapie, psihologi clinicieni, alti profesionisti interesati de tematica seminarului.

Se acorda 10 puncte din partea Colegiului Psihologilor.

Durata: 16 ore

Sambata, 18 septembrie 2010 – 8 ore.
Duminica, 19 septembrie 2010 – 8 ore.


Program – Sambata, 18 septembrie 2010

1. Corneliu Irimia, “Empatia in relatia terapeutica” – orele 9.30-13.00

Corneliu Irimia este doctor in psihopatologie si psihanaliza al Universitatii Paris 7, presedinte Asociatia de Consiliere Psihologica din Bucuresti, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, presedinte al Societatii Romane de Psihanaliza, psiholog principal şi supervizor în Psihoterapie psihanalitica precum si in consiliere psihodinamica (psihanalitica), acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Rezumat al lucrarii “Empatia in relatia terapeutica”

Empatia, care pune problema raportului dintre Eu si Tu in psihoterapie, poate fi reprezentata ca un organism, ca o forma co-creata, aflata in continua miscare si transformare, alimentata fiind de starile afective comunicate constient, dar si inconstient de catre cei doi protagonisti ai relatiei terapeutice. Acest organism este format pornind de la asocierile libere ale pacientului si de la atentia flotanta a terapeutului si se afla situat in spatiul dintre cei doi, dar si cuprinzandu-i pe amandoi.

Terapeutul deschide (constient) portile receptivitatii sale pentru a fi deschis inconstientului pacientului, pentru a aprecia, apoi, apres-coup (retroactiv) repercusiunile psihice create in el de catre ceea ce vine de la pacient. Ceea ce inconstientul terapeutului capteaza intr-un prim timp va fi supus unui proces de auto-observare la nivel constient-preconstient.

Terapeutul se va putea simti in empatie cu pacientul captand starea emotionala a celuilalt, dar va putea percepe si alte sentimente care sunt departe a fi la unison cu cele ale pacientului: plictiseala, exasperare, furie, sentimente contra-transferentiale care trebuiesc analizate pentru a recastiga atitudinea empatica.

Analistul isi indreapta eforturile spre a da o forma constienta fantasmelor inconstiente care sustin discursul pacientului, incercand, in acelasi timp, sa il contina pe pacient.
Exista astfel, un timp de creare impreuna a organismului comun, dar, in acelasi timp, suprapus, un timp de descriere de catre terapeut (pentru sine insusi sau pentru pacient) a acestui organism co-creat.

2. Matei Georgescu, “Zen şi psihanaliza” – orele 14.00-16.30

Matei Georgescu este doctor in psihopatologie si psihanaliza al Universitatii Paris 7, membru al Asociatiei de Consiliere Psihologica din Bucuresti (ACPB), formator in cadrul ACPB, psiholog principal in consiliere psihanalitica, acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Rezumat al lucrarii “Zen şi psihanaliza”

Se conturează direcţii ale raportului dintre practica zen şi psihanaliză precum:
– skanda („agregatul” senzaţie, percepţie, gândire, activitate, conştiinţă) şi discontinuitatea natură-cultură;
– hishiryo (gândirea fără gândire) şi spaţiu elaborativ;
– mushotoku (fără scop, fără profit, fără prestigiu) şi practica psihanalitică;
– shikantaza (numai a sta aşezat) şi dinamică pulsională;
– Ku (vacuitate) şi narcisism primar;
– zen (dhyana – absenţa gândirii discursive), narcisism primar şi somn Nrem.

3. Andrei Constantinescu, “Cinema si psihanaliza” – orele 16.30-18.30

Andrei Constantinescu este membru al Asociatiei de Consiliere Psihologica din Bucuresti (ACPB), formator si supervizor in cadrul ACPB, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, membru al Societatii Romane de Psihanaliza, secretar al SRP, psiholog principal şi supervizor în psihoterapie psihanalitica, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Psihoterapie psihanalitica Bucuresti

Rezumat al lucrarii “Cinema si psihanaliza”

Imaginea initiala cu care Platon incepe mitul pesterii prezinta oameni legati in scaune cu fata la un perete pe care se vad umbrele partiale ale unor lucruri ce trec prin spatele spectatorilor, lucruri aflate dupa un zid, dar luminate de un foc ce arunca / proiecteaza acele umbre pe perete. O imagine pe care astazi am numi-o “cinematograf”. Exista si o mentiune foarte importanta: oamenii sunt pusi in scaune si legati inca din copilarie.

Urmeaza o fraza ce deschide un intreg spatiu de reflectie pentru psihanaliza: “Daca ei ar fi in stare sa vorbeasca unii cu altii, nu crezi ca oamenii nostri ar socoti ca, numind aceste umbre, pe care le vad, ei numesc realitatea?”

Umbrele se nasc din lumina, din obscuritate apare povestea, speranta si viata. Aproape contemporane, cinematografia si psihanaliza, pe langa originea lor comuna – proiectia, impartasesc inca de la debut acelasi postulat: un spectator – actor imobil totodata – principal protagonist al unei actiuni la care totusi nu ia parte. Si totusi, din paralizia spectatorului se naste dinamismul sau; din prizonieratul sau iluzoriu se naste libertatea sa.

Curele de psihanaliza se deruleaza intr-un fel precum secventele de film. La randul sau, filmul este un mod particular de expresie si elaborare a unor reprezentari ce pot fi apropiate visului; totodata el inlesneste desfasurari afective si imbogateste reprezentarile.

Discutant pentru prima zi de seminar: Magda Ionescu, psihoterapeut formator, supervizor, psiholog principal.

Program – Duminica, 19 septembrie 2010 – 8 ore

4. Daniela Luca, “Pasiuni de viata, pasiuni mortifere – sau despre destinul pasiunii în diferite structuri nevrotice si non-nevrotice” – orele 09.30–13.30 si 14.30– 17.30

Daniela Luca este doctor in psihopatologie si psihanaliza al Universitatii Paris 7, membru al Asociatiei de Consiliere Psihologica din Bucuresti, formator si supervizor in cadrul ACPB, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, membru al Societatii Romane de Psihanaliza, psiholog principal şi supervizor în psihoterapie psihanalitica, acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, membru fondator al Asociatiei Interdisciplinare de Psihanaliza Aplicata (AIPsA).

Rezumat al lucrarii “Pasiuni de viata, pasiuni mortifere – sau despre destinul pasiunii în diferite structuri nevrotice si non-nevrotice”

Pathein – a suferi, este etimologia cuvantului pasiune, în limba greaca. Daca suferinta înseamnă o stare de rau a eului, pana intr-atat incat nici pulsiunea de viata nu isi mai indeplineste scopul de a creea legaturi psihice, nici actul creator nu mai are functia de constructie psihica si de reconstructie a obiectului intern, atunci acest destin mortifer al pasiunii dintr-o patologie psihotica, narcisica, melancolica, psihopata, nevrotica nu ar fi decat o miscare atat a iubirii, cat si a urii impotriva propriei persoane, cu riscul prabusirii, al autovatamarii, al dependentei nociv-distructive, al mortii. De la pasiunea de viata la pasiunea mortifera uneori distanta, granita, limita este invizibila, in sens de abia psihizabila, mentalizabila, abia audibila, abia simtibila. De aceea, a face fata furtunii pasiunilor, pulsiunilor, angoaselor, afectelor turbionare, este uneori, atat in viata cotidiana, cat si in cadrul psihanalitic o incercare dificila, in sens de punere la incercare a tuturor limitelor interioare, atat ale propriei persoane, cat si ale celuilalt, intrucat intr-o pasiune exista intotdeauna doi, chiar daca unul pare/este in exterior absent.

5. Doi membri ai ACPB vor prezenta lucrari pe tema “Relatii de iubire”, orele 17.30– 18.30

Evenimentul are loc in strada Occidentului 44, sector 1, Bucuresti.

Numar maxim de participanti: 30.

Taxa pentru participantii care nu sunt membri ai ACPB este de :
-250 ron pentru 2 zile
-140 ron pentru o zi.

Taxa de participare pentru membrii ACPB :
– 150 ron pentru doua zile.
– 90 ron pentru o zi.

Plata se poate face pana in data de 10 septembrie 2010 la secretariat, str. Occidentului 44, sector 1, sediul Fundatiei Internationale pentru Copil si familie, la Olivia Visan (orele 11-15).

In perioada 1 – 31 august, secretariatul nu functioneaza.
Plata se poate face si prin ordin de plata catre :
Asociatia de Consiliere Psihologica din Bucuresti
CIF – 18690388
CONT: RO30RZBR0000060007943765
Raiffeisen Bank-Ag.MATACHE

Va rugam sa confirmati plata prin email la adresa : asociatiadeconsiliere@gmail.com , specificand numele dvs, nr de telefon, adresa de email, numarul de zile pentru care ati platit si daca ati ales ziua 1 sau ziua 2 a seminarului (pentru plata partiala).

Informatii suplimentare : asociatiadeconsiliere@gmail.com

Citeste despre Psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger

Tags: psihanaliză

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Psihoterapia copilului

Psihoterapia copilului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică
Cafe Gradiva

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică

22 noiembrie 2020
Cafe Gradiva

De ce femeile abuzate le cauta scuze batausilor

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.