Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Legenda EMDR-ului la cel de-al XVII-lea Congres European de Psihoterapie

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
11
Legenda EMDR-ului la cel de-al XVII-lea Congres European de Psihoterapie
Share

Citeştedespre

Editura Trei la Bookfest

Editura Trei sau Grupul editorial Trei. Ori 3.

22 noiembrie 2020
De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach

De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach

22 noiembrie 2020
EMDR sau noi moduri de a intelege si de a trata trauma psihica

EMDR sau noi moduri de a intelege si de a trata trauma psihica

23 noiembrie 2020
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Vineri, 2 iulie a.c., in cadrul lucrarilor celui de-al XVII-lea Congres European de Psihoterapie – eveniment al Asociatiei Europene de Psihoterapie (EAP) organizat la Bucuresti de Federatia Romana de Psihoterapie (FRP) – am participat la workshop-ul sustinut de dr. Michel Meignant, presedintele Federatiei Franceze de Psihoterapie si Psihanaliza, avand ca titlu: „Descopera EMDR-ul cu filmul Legenda EMDR-ului„.


Am participat cu curiozitate, deoarece auzisem de psihoterapia numita Eyes Movement Desensitization and Reprocessing (Desensibilizare si Reprocesare prin Miscarea Ochilor) – si iata ce am aflat!

Dr. Michel Meignant, fost presedinte al EAP, este practicant de EMDR si ne-a prezentat aceasta metoda prin intermediul limbajului sau celui mai de suflet – si anume filmul, deoarece prima sa profesie este aceea de regizor. De asemenea, actualmente este psihoterapeut, sexolog si urolog.

Inainte de vizionare, ne-a oferit cateva informatii generale cu privire la aceasta metoda psihoterapeutica. In 1987, Francine Shapiro (psiholog SUA) a inventat EMDR-ul, metoda ce se doreste a fi revolutionara pentru psihoterapie datorita rapiditatii inregistrarii rezultatelor la nivel de simptom in terapia traumelor. Este vorba despre tratamentul rapid al efectelor traumatice produse de accidente de masina, jaf armat (amenintarea cu moartea) si chiar abuz sexual suferit in copilarie… pentru care dr. Meignant spune ca psihoterapia obisnuita poate sa dureze si 20 de ani, pe cand EMDR isi dovedeste rezultatele in aproximativ 2-4 ani (20-40 de sedinte), cu fobii rezolvate in 1-2 sedinte (in cazul care ne-a fost prezentat, fobia de caini s-a rezolvat intr-o singura sedinta), traume de grup in urma unor atentate (ex.: bombardarea unei scoli din Israel ce a necesitat ulterior psihoterapie de grup pentru supravietuitori), persoane speriate de sunete sau care sufera de insomnii etc..
EMDR se poate lucra cu grupuri, nu doar individual.

In ce consta aceasta metoda am aflat pe parcursul filmului, in care chiar Michel Meignant este pacientul psihoterapeutului Roger Solomon, pentru a exemplifica efectele EMDR in cazul traumelor transgenerationale. De asemenea, teoreticieni si practicieni din Canada, Franta Israel si SUA intervievati pe parcursul filmului ne-au oferit cateva explicatii cu privire la descoperirea si eficienta EMDR-ului.

Am aflat astfel ca miscarile oculare ritmice de la dreapta la stanga si de la stanga la dreapta, urmand traseul indicat de terapeut si efectuate pe fondul unei expuneri imaginare (verbala si emotionala) la evenimentul traumatizant (discutia dintre terapeut si pacient mie mi-a semanat cu transa hipnotica…) produc o stimulare bilaterala alternativa a sistemului limbic (formatiuni corticale centrale, vechi din punct de vedere filogenetic, primitive deci, ce integreaza informatiile somatice vegetative si emotionale brute, neanalizate in cortex), avand ca efect o mai buna gestionare a acestor informatii (diminueaza anxietatea, gandurile negative etc.). Metoda a fost larg raspandita deoarece reprezinta o modalitate naturala de stimulare corticala (fata de administrarea de medicatie psihofarmacologica).

Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gasesti 


De asemenea, coordonatorul workshop-ului ne-a vorbit si despre formarea (inexistenta in Romania) in aceasta metoda, de care se ocupa institutele si organizatiile membre EDMR Europa. Sunt admisi pentru formare numai psihiatri si psihologi clinicieni cu minimum doi ani de experienta practica. Este o formare foarte scurta constand, pentru primul nivel, in trei zile de curs, urmate de zece ore de supervizare si tot atatea ore de curs si supervizare si pentru cel de-al doilea nivel. S-a pomenit, de asemenea, despre incercarea esuata a unui centru de sanatate mintala de a organiza un workshop la Bucuresti. Pentru cei care lucreaza cu copii si adulti abuzati, cred ca ar fi interesant de aflat mai departe care pot fi efectele concrete ale diminuarii atat de rapide a stresului post-traumatic.
Tags: autor: Georgiana BrănişteanuEMDR Desensibilizare şi Reprocesare prin Mişcări Oculare (Mişcarea Ochilor)psihoterapie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

McMindfulness: In magazia cu himere sau cum ne imbolnaveste mindfulnessul
Cafe Gradiva

McMindfulness: In magazia cu himere sau cum ne imbolnaveste mindfulnessul

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Ce invatam de la Papa Francisc despre sanatatea mintala si mersul la psihoterapie
Cafe Gradiva

Ce invatam de la Papa Francisc despre sanatatea mintala si mersul la psihoterapie

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Psihoterapia psihanalitica si „psihoterapia bazata pe dovezi”
Cafe Gradiva

Psihoterapia psihanalitica si „psihoterapia bazata pe dovezi”

by Cafe Gradiva
3 ianuarie 2022
Load More
Next Post
Colaje, psihodramă şi exerciţii de respiraţie din inimă, în a treia zi de Congres

Colaje, psihodramă şi exerciţii de respiraţie din inimă, în a treia zi de Congres

Comments 11

  1. Anonim says:
    12 ani ago

    f interesant!!!
    aveti si ceva mat. audio/ video?
    o

    Răspunde
  2. Sever says:
    12 ani ago

    Se pare ca INCA nu a prins in Romania aceasta metoda. E evident ca mai trebuie incercat, pentru ca din cate inteleg rezultate importante la nivel de simpotm in traume puternice, fapt ce usureaza inceperea unei terapii de profunzime.

    Deja ma gandesc la o forma de specializare a profesionistilor in aceasta tehnica si in Romania. Cine e cu mine? 🙂

    Răspunde
  3. Carmen-Corina Gugu says:
    12 ani ago

    Cat a progresat domeniul psihoterapiei! Foarte interesant.

    Răspunde
  4. Anonim says:
    12 ani ago

    da, foarte interesant, chiar senzational! oare de ce nu a prins (inca) la noi?!
    d

    Răspunde
  5. Georgiana Branisteanu says:
    12 ani ago

    @O: S-ar putea… Sa vedem daca facem rost…
    @Sever: Da, e o idee buna… Parerea mea este ca nu "a prins" pentru ca nu a fost publicitata si oamenii nu stiu inca despre ce este vorba. Imi place ideea ta ca ar putea usura inceperea unei terapii de profunzime.

    Răspunde
  6. Carmen-Corina Gugu says:
    12 ani ago

    Sever, sunt cu tine! 🙂

    Răspunde
  7. Sever says:
    12 ani ago

    Ce zici Geo, te bagi? Cum luam legatura cu o persoana care sa accepte sa ne formeze in metoda aceasta?

    Răspunde
  8. Georgiana Branisteanu says:
    12 ani ago

    Momentan nu am date de contact dar ma interesez…

    Răspunde
  9. Anonim says:
    12 ani ago

    Se face deja formare in EMDR , cred ca o grupa a inceput deja prin februarie, si este posibil ca in toamna sau la inceputul anului viitor sa se inceapa o noua grupa. din cate stiu eu formatorii sunt din Franta si Israel.

    Anca M.

    Răspunde
  10. Claudia says:
    9 ani ago

    Nu știu dacă nu am găsit eu printre articolele vechi sau nu a fost realizat unul încă despre eficiența psihanalizei în cazul fobiilor. Mă interesează acest subiect și sunt dornică să aflu părerile d-voastră, ale veteranilor specializați în domeniu 🙂

    Eu am aflat din diverse articole (nu știu cât de valide), că terapia cognitiv-comportamentală este indicată în cazul fobiilor, iar o cură psihanalitică se recomandă mai mult după ce terapia respectivă potolește cumva pornirile cele mai nervoase și impulsive. Sunteți de acord?

    Dacă îmi puteți recomanda o sursă validă de informare pentru acest aspect v-aș fi recunoscătoare.

    Mulțumesc anticipat!

    Răspunde
    • Georgiana Branisteanu says:
      9 ani ago

      Cea mai buna recomandare se formuleaza in cabinetul terapeutului, de orice fel ar fi el, numai un bun diagnostician sa fie.
      Fobia are in spate o angoasa a carei sursa nu este obiectul fobic actual. Porniri nervoase si impulsive in fobie nu prea sunt ci mai degraba un comportament evitant. Insa, daca simptomul este puternic fixat pe un singur obiect fobic adica fara sa fie asociat cu alte siptome care sa poarte in ele angoasa respectiva, atunci se pot incerca diferite deconditionari.
      Daca nu exista un simtom foarte rigid ci prevaleaza o angoasa generalizata, care, sa zicem… se muta, adica se ataseaza de diverse obiecte fobogene sau situatii, atunci poate sa fie vorba despre simptome isterice si ar fi mai bine ca pacientul sa aiba rabdarea de a sustine o terapie psihanalitica. Daca simptomul nu e atat de rigid ci "se poate muta", pacientul e norocos. 🙂 Ii mai trebuie doar sansa de a gasi psihanalistul potrivit.
      Daca e vorba prima situatie pe care am descris-o, aceea a unui simptom puternic, defensele Eului sunt de obicei mai rigide si chiar si terapia de simptom e posibil sa nu poata pur si simplu sa deblocheze angoasa – in cazul acesta pacientul e posibil sa ajunga pana la urma tot la psihanaliza si sa aiba nevoie de o cura indelungata.

      Incercati sa va abonati pe http://www.pep-web.org si vedeti daca gasiti ceva de citit (textele sunt destul de tehnice).

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Relatiile de iubire masochiste

8 octombrie 2020
Franz Ruppert societate traumatizată
Psihologie

Franz Ruppert: În viaţa unui om există situaţii cărora psihicul nu le poate face faţă

14 decembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.