• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Lucrând cu pacienţii dificili

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Lucrând cu pacienţii dificili
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Editura Trei la Bookfest

Editura Trei sau Grupul editorial Trei. Ori 3.

22 noiembrie 2020
De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach

De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach

22 noiembrie 2020
McMindfulness: In magazia cu himere sau cum ne imbolnaveste mindfulnessul

McMindfulness: In magazia cu himere sau cum ne imbolnaveste mindfulnessul

22 noiembrie 2020
Lucrând cu pacienţii dificiliDave Mearns – profesor emeritus Universitatea din Strathclyde, Scotia – a fost prezent de asemenea la cel de-al XVII-lea Congres European de Psihoterapie, invitat fiind de Asociatia Romana de Psihoterapie Centrata pe Persoana, si a sustinut sambata, 3 iulie, lucrarea teoretica intitulata “Provocari in a lucra la un nivel profund cu clienti dificili”, tot ieri coordonând si un workshop in care a prezentat doua studii de caz legate de ideile expuse. In pauza de pranz, a avut loc lansarea cartii sale Consilierea centrata pe persoana in actiune, tradusa la Editura Trei.

Lucrând cu pacienţii dificiliProfesorul Mearns este un vorbitor captivant, foarte deschis si expresiv, cu un discurs liber deosebit de vivace. De asemenea, mi s-a parut un om si un terapeut deosebit de capabil de autoreflectie si lucru contratransferential, fapt ce explica probabil si rezultatele sale deosebite cu pacienti cu care nu multi terapeuti s-ar incumeta sa lucreze: ne-a prezentat cazul unui alcoolic si cazul unui veteran de razboi (studiile de caz pe care s-a lucrat reprezinta capitolele V si VI din lucrarea “Lucrand la nivel relational profund in consiliere si psihoterapie”).

Rezum mai jos cateva idei desprinse din participarea la prezentare si la workshop.

In toate cazurile de clienti dificili exista in terapie o enorma relatie nevorbita (unspoken relationship).

Pentru a lucra la un nivel profund, spatiul terapeutic (ce tine de personalitatea psihoterapeutului) trebuie sa fie foarte larg pentru a oferi siguranta ca toate partile Selfului pacientului sunt acceptate.


Psihoterapia centrata pe persoana considera ca psihoterapeutul trebuie sa lucreze cu toate partile Selfului pacientului (idee foarte bine exemplificata in primul caz discutat) si toate aceste parti sa fie considerate clienti. In felul acesta, pacientul va beneficia de o experienta de umanitate ce va intari experientele anterioare de umanitate ale lui insusi, devenind astfel mai sensibil la propria lui persoana in relatie. Daca pacientul a fost speriat, frica lui trebuie sa fie crezuta. Terapeutul creeaza conditiile pentru a intalni pacientul intr-o relatie profunda in primul rand prin lipsa lui de frica.

Intalnirea pacientului nu inseamna invadarea lui. A nu-l invada pe pacient inseamna a-l pune in contact cu dorinta sa si a-l lasa sa aleaga (ex.: P: N-ar fi trebuit sa vin astazi. Plec daca vreti; T: Doresti sa pleci sau doresti sa ramai?). In cel de-al doilea caz, terapeutul ne marturiseste ca, in incercarile sale de a se intalni cu pacientul, s-a intamplat sa il invadeze cu o intrebare despre un subiect asupra caruia pacientul nu putea inca sa reflecteze. I-a recunoscut ca a gresit si si-a cerut iertare. Sa fii prezent intr-o relatie profunda inseamna sa iti poti asuma greseala si sa o folosesti pentru terapie.

Experientele noastre anterioare ne pot pune intr-o stare de spirit prin care sa nu ne putem conecta la experienta actuala a pacientului. Insa propria depasire a traumelor ne ajuta intotdeauna sa dezvoltam capacitatea de a oferi ajutor pacientului. De exemplu, experientele noastre timpurii de umilire, daca sunt suficient depasite, pot fi folosite in lucrul cu pacienti abuzati.

De asemenea, Mearns ne spune sa nu intrebam niciodata ceva un pacient care tace. Respectul fata de pacient se exprima prin a nu-l grabi. Un client dificil se va retrage si mai mult, iar daca-l grabesti, se va duce intr-o directie gresita, care nu-i apartine.

Clientii dificili sunt persoane ce au suferit un abuz, iar trauma ramane pentru totdeauna ca o parte din ei, dar nu e neaparat o parte care sa ii destabilizeze… Insa travaliul terapeutic este foarte solicitant emotional pentru psihoterapeut.

De asemenea, Mearns recomanda sa se raspunda pacientului la intrebarile directe fara a elimina in acelasi timp discutia pe marginea lor. Intrebarile directe ne ajuta sa ne intoarcem catre propriile noastre trairi, iar ceea ce simtim pentru pacient poate fi folosit in relatie. Cu alte cuvinte, daca pacientul simte nevoia la un moment dat sa ne intrebe ceva despre noi insine (adica sa vina foarte aproape de noi), este posibil ca relatia terapeutica sa aiba nevoie la acel moment de o contributie mai activa a contratransferului si nu trebuie sa ne speriem de asta.

De altfel, am sesizat ca indicatiile tehnice pe care ni le da rogersianul Dave Mearns se aseamana foarte mult cu ceea ce am invatat la scoala despre psihanaliza relationala si este posibil ca de aceea sa-mi fi placut atat de mult. Mearns este un terapeut care plange in sedinta, iar eu m-am regasit foarte mult in modul lui de lucru pentru ca mi s-a intamplat lucrul acesta… si mi-am intrebat apoi supervizorii daca este normal…

La sfarsitul workshop-ului, terapeutul a fost intrebat daca nu se teme ca emotiile sale pot sa interfereze cu scopurile terapiei. Raspunsul a fost superb: restrictionarea emotiilor poate sa interfereze astfel…

Lucrând cu pacienţii dificili

Georgiana Brănişteanu

este candidat – Societatea Română de Psihanaliză.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Georgiana Brănişteanupsihoterapiepsihoterapie centrată pe persoană

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Ce invatam de la Papa Francisc despre sanatatea mintala si mersul la psihoterapie
Cafe Gradiva

Ce invatam de la Papa Francisc despre sanatatea mintala si mersul la psihoterapie

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Psihoterapia psihanalitica si “psihoterapia bazata pe dovezi”
Cafe Gradiva

Psihoterapia psihanalitica si “psihoterapia bazata pe dovezi”

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Masura suficient de buna a terapiei
Cafe Gradiva

Masura suficient de buna a terapiei

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Ce este ADHD?

Ce este ADHD?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Relatiile de iubire masochiste

8 octombrie 2020
Despre o viziune cu “Imitatio Christi” şi altele
Cafe Gradiva

Despre o viziune cu “Imitatio Christi” şi altele

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.