• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Spontaneitate si vis in psihoterapie

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
5
Spontaneitate si vis in psihoterapie
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Editura Trei la Bookfest

Editura Trei sau Grupul editorial Trei. Ori 3.

22 noiembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020
Spontaneitate si vis in psihoterapie

Am mers azi, în a doua zi a Congresului European de Psihoterapie, la workshop-ul lui Jim Wilson intitulat “Terapie familială centrată pe copil – crearea unui teatru al posibilităţilor”. Titlu nedezminţit de desfăşurarea atelierului, care a fost o multiplă punere în scenă, “pe acte”.

Ideea principală a fost cea a spontaneităţii în psihoterapie: avem nevoie de paşi, de un algoritm, a spus Jim Wilson, dar mai presus de toate avem nevoie să reflectăm la complexitatea şi imprevizibilitatea profesiei de psihoterapeut. Cu alte cuvinte, eterna dilemă: avem un cadru terapeutic – cum facem să îl depăşim, rămânând totuşi în limitele sale?

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Că totuşi paşii /cadrul sunt necesare, Jim Wilson a subliniat vorbind despre importanţa contextului. I-a răspuns astfel psihoterapeutului Costin Pătraşcu, care a întrebat – interesat, provocator – dacă, sub presiunea necesităţii de a obţine rezultate (în faţa clienţilor săi), psihoterapeutul îşi mai poate permite să fie spontan, creativ şi ludic. Răspunsul lui Wilson a fost (îl voi exprima foarte sintetic): tocmai această posibilitate de a fi creativ reprezintă soluţia la problema clientului (iar acesta cu siguranţă va recunoaşte soluţia).

Spontaneitate si vis in psihoterapie
Psihoterapeutul Jim Wilson. În spate, o secvenţă a filmului Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000), interpretată spre finalul workshop-ului

Interesul lui Jim Wilson, psihoterapeut sistemic britanic, pentru creativitate şi flexibilizarea cadrului terapeutic vine, după propriile-i mărturisiri, din anii ’80, atunci când – după cum a observat în practica sa – psihoterapia era centrată: 1. Pe discurs; 2. Pe discuţii cu părinţii, în absenţa copiilor. Înainte, psihoterapeutul stătea (într-un mod limitat) pe un scaun şi punea întrebări (bune). Dar întrebarea este, după Wilson: Cum putem dezvolta acest dispozitiv? În punerea în scenă – cu ajutorul unor voluntari din sală – a unei situaţii terapeutice din experienţa sa, îmbunătăţirea dispozitivului a fost următoarea: s-a lungit lângă un copil care stătea la podea. A reuşit astfel, într-o împrejurare anume, să deblocheze situaţia terapeutică.

Improvizaţia este “cea mai importantă artă pentru mine”, spunea celebrul Daniel Barenboim, citat de Wilson în cadrul workshop-ului, citat citit din cartea pe care o va lansa mâine în traducere, Prestaţia în practica terapeutică. Îmbunătăţirea repertoriului psihoterapiei cu copii şi familii (tradusă de Elena Ceucă, care a fost prezentă la workshop, la editura Institutului pentru Cuplu şi Familie). Trebuie să ştim să ne păstrăm o anumită naivitate operantă, spune Barenboim; să ştim să rămânem psihoterapeuţi începători, spune Wilson (iată, aproximativ, şi titlul prezentării sale în plen de duminică). Între câmpul reflecţiei şi cel al acţiunii, Wilson mai introduce, la sugestia unui coleg belgian, un termen, cumva neaşteptat – şi anume curajul. Nu e vorba despre curaj într-un sens romantic-eroic, ci despre curajul de a implica, socratic, doi termeni care se află într-un binom: înţelepciune / teamă (wise / fear). Curajul de a încerca lucruri noi – ori, dimpotrivă, obişnuinţa de a juca la sigur.

În acest context, “teatrul de posibilităţi” are în vedere următoarea situaţie: Dacă psihoterapeutul stă nemişcat în acelaşi loc, precum în abordările clasice, atunci şi clienţii săi sunt la fel de blocaţi, prin urmare nu există dinamism ori creativitate.

După workshop, i-am adresat dlui Jim Wilson câteva întrebări legate de ideile expuse – interviul va apărea în ediţia specială a emisiunii Dosarele PSI dedicată Congresului, la Radio România Cultural, 10 iulie (ora 18.15).

Spontaneitate si vis in psihoterapie
Psihoterapeutul Serge Ginger

Tot azi, psihoterapeutul Serge Ginger, co-fondator al Şcolii de Gestalt de la Paris, a susţinut atelierul despre “Lucrul cu visele în Gestalt terapie (cu demonstraţie)”. O temă interesantă, iar dl Ginger, în vârstă de 82 de ani, ştie, se pare, totul despre vise. A introdus tema atelierului cu o trecere în revistă a teoriilor de interpretare a viselor, începând cu anticii şi terminând cu cele psihoterapeutice, pe care le-a numerotat de la 1 la 10. Am aflat astfel lucruri foarte interesante despre utilitatea visului în ontogeneză, pe care nici măcar nu le bănuiam. Nu le voi enumera aici, deşi sunt pur şi simplu fascinante.

Spontaneitate si vis in psihoterapie
Interpretarea şi punerea în scenă a visului

Atelierul a constat, precum se anunţa, şi dintr-o demonstraţie. O voluntară şi-a expus într-o engleză fluentă un vis, care a fost apoi interpretat prin câteva metode dintre cele 10 inventariate (freudiană, jungiană, gestaltiste – mai multe, psihodramatică etc.). Visul a fost în sine interesant (şi chiar literar) – şi asemenea şi experienţa în sine a interpretării (desigur, a fost adaptată şi accelerată pentru necesităţile unei demonstraţii cu public). La final, după o serie de întrebări, de focalizări pe anumite secvenţe şi de punere în scenă a unora, visătoarea a fost întrebată dacă întreaga experienţă i-a prilejuit insight-uri noi şi care dintre tipurile de interpretare a fost mai interesant pentru ea.

Urmează, mâine, noi ateliere şi prezentări în plen – voi reveni cu relatări.

Tags: autor: Dorin-Liviu Bîtfoiop: Interpretarea viselorpsihoterapiesettingvis

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Identificarea isterică în visul cu somon afumat şi în cazul Dora
Cafe Gradiva

Identificarea isterică în visul cu somon afumat şi în cazul Dora

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach
Cafe Gradiva

De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala
Cafe Gradiva

Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala

by Alexandra Frîncu
24 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Legenda EMDR-ului la cel de-al XVII-lea Congres European de Psihoterapie

Legenda EMDR-ului la cel de-al XVII-lea Congres European de Psihoterapie

Comments 5

  1. Carmen-Corina Gugu says:
    11 ani ago

    Si care interpretare a cucerit-o, sau a pus-o pe ganduri, sau a izgonit-o din sala? Ultima nu poate fi decat cea freudiana!

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    11 ani ago

    Cea care a ajutat-o cel mai mult (intrebare expresa a lui Ginger in final) a fost psihodrama. Ginger a spus ca si el a simtit la fel.

    Răspunde
  3. Carmen-Corina Gugu says:
    11 ani ago

    Am observat ca sunt cazuri in psihanaliza in care insightul vine mai tarziu, de exemplu la sedinta urmatoarea. Plus ca trebuie sa asezi lucrurile in contextul potrivit al unei cure indelungate, nu poti arunca o interpretare precum o torpila. In psihodrama este evident ca raspunsul este mult mai rapid.

    Răspunde
  4. Cafe Gradiva says:
    11 ani ago

    Totul a fost la nivelul unui demo, pe ffwd, chiar daca nu mai putin autentic – dar rezultatul nu trebuie generalizat. Pe autoarea visului, punerea lui in scena a ajutat-o pentru ca a devenit totul mult mai plastic, mai in concret. La un moment dat, a fost solicitata sa "interpreteze Biblia" (era si aceasta in vis), iar ea a suspendat toate comandamentele biblice (ca o metafora a sentimentului de omnipotenta divina din vis si a singuratatii aferente). Toate aceste puneri in scena (au mai fost si inainte, pentru alte secvente) au facut dintr-odata lucrurile mult mai clare. Sigur, psihanaliza freudiana a fost insesizabila – sau, mai exact, peste tot, in aer, in interpretari. Dar un demers in dispozitiv freudian nu stiu in ce-ar fi putut consta.

    Răspunde
  5. Carmen-Corina Gugu says:
    11 ani ago

    Da, psihanaliza freudiana (sau dinamismul psihic) a fost in aer, dar s-a materializat plastic intr-o punere in scena de impact.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm si Sufletul omului
Cafe Gradiva

Erich Fromm si Sufletul omului

22 noiembrie 2020
Despre “Patologiile excesului”
Cafe Gradiva

Despre “Patologiile excesului”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.