Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

101 mecanisme de apărare

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
6
101 mecanisme de apărare
Share

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

21 martie 2022

Un bărbat a relatat amuzat o amintire din copilărie în care mama sa îl urmărea în jurul casei pentru a-l lovi cu un cablu prelungitor. În timp ce povestea despre acest abuz fizic, el nu a fost conştient de furia sau vinovăţia resimţite la adresa mamei.

Pacientul se simţise furios şi ulterior a înţeles că această furie îi trezea vinovăţie, întrucât considera că mama sa încerca să-l înveţe diferenţa dintre bine şi rău. Împotriva conflictului dintre furie şi vinovăţie el a mobilizat o serie de apărări, printre care izolarea afectului (să nu mai simtă furie sau vinovăţie), umorul (era amuzat de acest abuz) şi formaţiunea reacţională (simţea iubire pentru mamă, în locul urii).

Situaţia de mai sus este relatată de Jerome S. Blackman în volumul 101 apărări. Cum se autoprotejează mintea, nu foarte demult tradus la Editura Trei. Autorul este profesor de psihiatrie clinică şi profesor de psihologie, precum şi psihanalist formator şi supervizor la New York Freudian Society, iar cartea de faţă reprezintă o sistematizare a notelor cursului pentru studenţi, predat vreme de peste 28 de ani.

Este o carte foarte interesantă, întrucât tratează subiecte care ţin, pe de o parte, de practica psihoterapeutică, dar care pe de altă parte pot fi constatate “cu ochiul liber” de oricare şi la oricare dintre noi. Ce este o “apărare” (sau o “defensă”, sau un “mecanism de apărare”)? Termenul

se referă la modul în care mintea împiedică accesul în conştiinţă al sentimentelor.

De ce ar fi necesar acest lucru? Jerome S. Blackman explică, foarte simplu şi pe înţeles:

Mintea omului are o capacitate uimitoare de a inventa mecanisme care să îl protejeze de conştientizarea emoţiilor neplăcute. Aceste mecanisme sunt adesea mascate şi operează fără ca individul să le conştientizeze. Datorită modului ascuns de operare al apărărilor, dezvăluirea şi înţelegerea potenţialelor efecte negative pe care acestea le au poate fi utilă.

Este preferabil ca aceste mecanisme de apărare să fie desluşite, observate, înţelese, la fel cum orice conţinut sau mecanism inconştient este bine să fie adus în lumina conştiinţei. Iar aceasta pentru a-ţi înţelege propriul comportament (ori pe al altora), simptomele şi ceea ce ar putea părea altfel ilogic sau iraţional într-o anumită situaţie de viaţă. Odată cu înţelegerea, vine de multe ori şi eliberarea de sub tirania lor, dizolvarea lor.

Pentru a înţelege mai bine, mai plastic ce se întâmplă, Jerome S. Blackman face o analogie inspirată cu un circuit electric

Ce are o sursă potenţială de alimentare, becul funcţionează, iar circuitul nu este avariat. Cu toate acestea, a fost acţionat un întrerupător ce opreşte funcţionarea, astfel că becul nu luminează. Acest întrerupător ar fi ca o apărare conştientă – “Îmi voi scoate asta din minte” sau “Nu vreau să discut despre asta!”. Dacă acest lucru se produce fără intenţie conştientă, atunci vorbim de o apărare care operează la nivel inconştient.

Mecanismele de apărare au fost pentru prima dată conceptualizate de Sigmund Freud însuşi, încă din anul 1894 (prin urmare, cu un an înainte chiar de apariţia Studiilor despre isterie, convenţional considerată data de naştere a psihanalizei). Dar cea care va inaugura propriu-zis acest domeniu de studiu va fi Anna Freud, odată cu studiul Eul şi mecanismele de apărare din 1936, care se baza pe practica de clinică, atât cu copiii, cât şi cu adulţii. Anna Freud identifică 9 mecanisme de apărare – şi anume regresia, refularea, formaţiunea reacţională, izolarea, anularea retroactivă, proiecţia, introiecţia, întoarcerea asupra propriei persoane şi transformarea în contrariu – iar în plus, desigur (dar nu în registru patologic, cât normal), sublimarea.

Mecanismele de apărare sunt însă mult mai numeroase faţă de această listă a începuturilor – şi, aşa cum anunţă chiar Anna Freud (printre alţii), aproape orice activitate poate fi considerată astfel. În România a fost tradus anii trecuţi un tratat al lui Şerban Ionescu, Marie-Madeleine Jacquet şi Claude Lhote, intitulat Mecanisme de apărare. Teorie şi aspecte clinice (Editura Polirom), care inventaria 29 de astfel de mecanisme. Iată, în cartea de faţă (nici aceasta cu pretenţii de a fi exhaustivă), 101 apărări. Cum se autoprotejează mintea, tradusă la Editura Trei, sunt trecute în revistă mult mai multe. Volumul este structurat într-o parte introductivă, cu probleme teoretice şi tehnice ori de relevanţă generală, apărările fiind clasificate în funcţie de ordinea în care pot apărea în procesul de dezvoltare. Avem astfel un ghid foarte util, care beneficiază de definiţii, cazuistică, explicaţii şi modalităţi tehnice de confruntare a pacientului cu apărările sale în terapie. Este un ghid util nu doar pentru psihoterapeuţi, nu doar pentru pacienţii din psihoterapie, dar şi pentru oricine doreşte să intre mai atent în analiza sau în autoanaliza unor acte, gesturi, comportamente, atitudini – ale altora ori chiar ale sale – care i se par a fi într-o discontinuitate cu motivaţiile, argumentaţiile şi raţionamentele sale obişnuite.

http://cafegradiva.blogspot.com/

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: mecanism de apărare / mecanism defensiv / defensărecenziirubrică: Ca la carterubrica: cr

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
colecţionarism patologic hoarding
Psihoterapie

Despre colecționarism și ordine patologică în obsesii

by Alexandra Frîncu
20 martie 2022
Load More
Next Post
Maternologia (I)

Maternologia (I)

Comments 6

  1. Carmen-Corina Gugu says:
    12 ani ago

    Congrats pentru recenzie. Am avut-o și noi pentru examen, la tehnică. Mie mi-a căzut comportamentul provocator și încă un caz în care trebuia să identificăm mai multe mecanisme de apărare. Mi-a plăcut la această carte faptul că are un exemplu din viața reală pentru fiecare tip de apărare, plus limbajul accesibil. Bine, pe alocuri comic, gen ”dacă ai un prieten imaginar pe nume Chuck (și nu mai știu ce, one of the wako symptoms :D) atunci probabil ești psihotic. Dar asta era la prezentările pe scurt ale mecanismelor, și sa nu uităm că e scrisă în primul rând pentru americani, nu cel mai inteligent dintre popoare, au noroc că sunt mulți și au de unde ieși psihoterapeuți buni. Exemplul pe care l-ai dat tu, cu băiatul care nu resimțea furie sau vinovăție la adresa mamei, mi-a plăcut și mie, este un caz tipic care înfățișează pârghiile pe care le tragem pentru a ne proteja. Cartea Annei Freud are însă un farmec aparte, mereu mi-au plăcut cele clasice, am citit-o dintr-o suflare, iar cea de la Polirom cred că este mai apropiată de psihanaliză, teoria este aprofundată, aș prefera-o pe aceea pentru o documentare mai amănunțită. Plus că mie numărul acesta mi se pare exagerat, 101 apărări, unele sunt foarte asemănătoare, altele se încadrează într-o categorie mai largă (În ”Mecanisme de aparare…” sunt până în 40). Dar pentru cei care au nevoie să se elibereze de sub tirania lor, abundența vignetelor și a cazurilor concrete, simplitatea comunicării, sunt un atu, un prim pas. Și e bine să o ai la îndemână pentru o răsfoire rapidă. Să lăsăm specialiștii cu ale lor. Power to the people :).

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    12 ani ago

    Multumesc! Da, mecanismele de aparare reprezinta un mod de a face psihanaliza cotidiana. Ca si visele sau actele ratate. Sigur, "101 mecanisme" suna ca 101 dalmatieni sau 1001 de nopti, e un titlu si comercial, dar al unei carti una peste alta utile, alaturi de celelalte. Vad ca esti foarte informata pe subiectul acesta. (N-as fi de acord insa cu cliseul ca americanii nu-s prea inteligenti, asta asa, ca o nota de subsol; e o opinie pe care o impartasim mai multi europeni, dar dupa mine tradeaza un complex al provincializarii – si apoi, exista in State medii intelectuale foarte sofisticate, cum n-a prea vazut Dambovita niciodata).

    Răspunde
  3. Carmen-Corina Gugu says:
    12 ani ago

    Yeah… presupun că trebuia să aleagă un titlu comercial. Iar cu americanii, ce vrei, intoxicare mediatică, până trec oceanul. Și un pic de frustrare, cine știe, că ei s-au ”născut în locul potrivit”.

    Răspunde
  4. iuliana diaconu says:
    12 ani ago

    @Dorin-Liviu Bitfoi:Iti multumesc pentru recenzie si cred ca ai surprins esenta acestei carti. M-a amuzat asemanarea cu cei '101 Dalmatieni' si faptul ca am gandit acelasi lucru, atunci cand am inceput sa traduc cartea….Nu stiu cat de comercial este titlul, sau daca a fost intocmai intentia autorului,insa initiativa sa de a prezenta mecanismele de aparare intr-o maniera diferita(mai accesibila,dar totodata,fundamentata din punct de vedere teoretic si clinic),mi se pare salutara. Mi-a facut o reala placere sa ii traduc cartea!

    Iuliana Diaconu

    Răspunde
  5. Carmen-Corina Gugu says:
    12 ani ago

    Felicitări și dumneavoastră pentru traducere! Mie una mi-a plăcut, nu am găsit nici un fel de inadvertențe logice, semantice, sau de altă natură. A fost o lectură frumoasă.

    Răspunde
  6. Cafe Gradiva says:
    12 ani ago

    Multumesc pentru apreciere! Si mie mi-a facut placere sa citesc cartea, multumita traducerii. Nu conteaza ca titlul e comercial, in fond, de ce n-ar fi, daca vinde o carte buna.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

relaţiile digitale teleprezenţă intimitate
Psihanaliză

Intimitatea şi relaţiile digitale. „Teleprezență” x 3: online, în social media, la telefon

9 decembrie 2021
Carl, băiatul pastorului
Cafe Gradiva

Carl, băiatul pastorului

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.