Pornind de la intrebarea “Cine este pacientul?”, atunci cand in cabinet intrau mai multe persoane, fie ca era vorba despre un cuplu, fie despre un copil cu parintii si uneori bunicii sai, am cautat printre abordarile psihanalitice internationale una care sa ofere o modalitate de analiza a suferintei mai multor persoane si mai ales a relatiilor dintre ele. In Franta am gasit asociatia de terapie familiala psihanalitica si ca urmare am inceput o formare cu Rosa Jaitin, psihanalist de cuplu, familie si grup care lucreaza la Lyon in cadrul asociatiei Apsylien.
Formarea a inceput in 2008, in Bucuresti, desi formatorii erau francezi. Ea a fost gandita astfel incat persoanele interesate din Romania sa se poata forma fara a fi necesar sa mearga regulat in Franta. Pentru asta a fost formata o echipa (de patru persoane) si un grup (in care s-au adaugat membri, iar altii s-au retras de-a lungul timpului). Persoanele din echipa au urmat o parte de formare la Lyon si astfel au reusit sa lucreze cu grupul in perioadele dintre venirile formatorilor francezi. De asemenea, ei au lucrat la traducerea in limba romana a catorva zeci de articole si materiale care au fost folosite in cadrul formarii.
In psihanaliza legaturii este folosita o metoda specifica de invatare – grup operativo. Ea a fost inventata de Enrique Pichon Riviere in Argentina si este o metoda de invatare in grup. El a utilizat-o pentru a forma infirmiere din bolnavii aflati intr-un spital psihiatric si ulterior a fost folosita in alte contexte de formare si s-a raspandit in alte tari. Metoda cuprinde un curs de ora si un sfert tinut de cel care preda, pe o anumita tema (concepte de psihanaliza legaturii, modalitati de mediere in lucrul cu familiile etc), apoi timp de o ora membrii grupului asociaza liber pe tema audiata anterior fara ca cel care preda sa intervina. El (impreuna cu echipa, daca este cazul) asculta grupul si lantul sau asociativ si ia notite. Apoi, timp de 15-30 minute, cel care a predat si a ascultat asocierile grupale face o restituire a celor pe care le-a auzit de la grup. Restituirea are rolul pe care il are interpretarea in psihanaliza individuala, adica pune in cuvinte continutul latent al asociatiilor grupale. Grupul functioneaza ca o unitate, dincolo de suma membrilor sai, iar grupul operativo este o metoda de invatare grupala. Spre deosebire de invatarea clasica cu care suntem obisnuiti, care este una individuala, in care fiecare intelege anumite aspecte, este nelamurit in privinta altora, informatiile se suprapun pe ceea ce stie deja sau dimpotriva intra in contradictie cu ele, grupul operativo ca metoda de invatare foloseste psyche-ul de grup pornind de la premisa ca a invata inseamna a realiza o lectura a realitatii si nu o acceptare lipsita de critica a normelor si valorilor. Dimpotriva, vedem o lectura care implica o capacitate de evaluare si creativitate. Membrii schimba intre ei atat informatii, pareri despre ceea ce au ascultat in prima parte, dar fac si asocieri libere pornind de la respectiva tema, ceea ce se dovedeste deosebit de util pentru ca apropie foarte mult informatiile de viata psihica a fiecaruia si de experienta grupului insusi. Inventatorul sau, E. Pichon Riviere il defineste asa:
Tehnica grupului operativo se caracterizeaza prin faptul ca este centrata pe sarcina: adica privilegiaza sarcina grupala, calea pe care o ia grupul catre realizarea obiectivelor sale.
In afara cadrului inedit creat de utilizarea grupului operativo (denumirea de grup operativo – in limba spaniola – este preferabila, pentru ca un grup operativ are alte conotatii), cursul este format din patru activitati:
Concepte ale psihanalizei legaturii, cum sunt cele de portavoce, ascultare, dispozitiv, legatura, grup intern, circulatie fantasmatica, pact denegativ etc. Ele au fost intemeiate de diferiti autori, printre care W. Bion, D. Anzieu, J. Bleger, E. Pichon Riviere, R. Kaes, M. Torok, N. Abraham, I. Berenstein, J. Puget, E. Granjon, R. Jaitin etc. Ele vor fi grupate la un moment dat intr-un dictionar in limba romana care este inca in lucru.
Psihodrama psihanalitica, in care jocul de rol, asocierile grupale si interpretarile sunt cele care pun grupul in situatia de a trai si de a asculta diferite situatii familiale si grupale. A invata sa ascultam inconstientul si legaturile dintre membrii grupului reprezinta beneficiul psihodramei psihanalitice in cadrul formarii in psihanaliza legaturii. Analiza transferului si campului inter-transferential sunt parte componenta a acestei activitati.
Concepte psihanalitice, care stau la baza psihanalizei legaturii (transfer, angoasa, pulsiune, mecanisme de aparare, obiect si relatie de obiect etc). Fundamentele psihanalizei legaturii le gasim in scrierile lui S. Freud, M. Klein, D. Anzieu, W. Bion, S. Foulkes, A. Green, B. Pontalis, D. Winnicott.
Seminar clinic, in care sunt abordate atat aspecte de psihopatologie, cat si aspecte legate de lucru cu familii si grupuri, prezentari de caz, vigniete clinice. De asemenea, se are in vedere analiza unor filme, scrieri literare, basme, din punct de vedere grupal si folosind concepte ale psihanalizei legaturii.
Scopul unei formari este sa ofere posibilitatea de invatare a conceptelor si metodelor, de a pune participantii cat mai aproape de situatiile cu care ei se vor confrunta ulterior. In cazul unei formari psihanalitice, vorbim atat despre aspecte teoretice, cat si clinice, dar si despre cele care privesc transferul. In psihanaliza legaturii, dat fiind ca lucreaza cu mai multe persoane si mai multi analisti, transferul are un caracter aparte si vorbim si despre un camp transfero-intertransferential. O analiza individuala este o conditie pentru a lucra ca psihoterapeut in psihanaliza legaturii, iar o formare in psihodrama este benefica.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
In psihanaliza legaturii pot lucra atat persoane care au facut studii superioare de psihologie sau medicina si care intentioneaza sa devina analisti, dar si profesori sau persoane care au studii de asistenta sociala, psihopedagogie si lucreaza cu grupuri de copii, adolescenti sau alte grupuri, persoane cu studii medii, cum sunt asistente medicale, educatoare, invatatoare.
In cadrul formarii, participantii beneficiaza de carti si articole de psihanaliza legaturii, scrise de W. Bion, D. Anzieu, R. Kaes, E. Pichon Riviere, J. Bleger, R. Jaitin, Ch. Joubert, A. Eiguer. De asemenea, ei pot participa la reuniuni teoretice si zile stiintifice desfasurate de Apsylien (Association de Psychanalyse des Liens) la Lyon sau in alte locatii.
Pentru mai multe informatii, puteti accesa site-ul www.psihanaliza-de-familie.com unde veti gasi interviuri cu psihanalisti din intreaga lume, articole, prezentari de carte si evenimente. El a fost special creat in Romania pentru a face cunoscuta psihanaliza legaturii. O particularitate a acestui site este ca materialele pe care le veti gasi sunt atat in limba originala, cat si in limba romana.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.