Conform unui studiu realizat de Universitatea din Leeds si recent publicat de periodicul Psychopathology, utilizarea excesivă a internetului ar conduce la apariţia depresiei.
Studiul – primul de amploare în domeniu – a fost realizat pe un eşantion de 1 319 britanici cu vârste între 16 şi 51 de ani. În atenţie s-a aflat felul în care voluntarii folosesc internetul şi frecvenţa în rândurile lor a cazurilor de depresie. Dintre ei, 1,2% au fost consideraţi dependenţi de internet (un procent care poate părea mic, dar mai mare de pildă decât cel al dependenţilor de jocuri de noroc din Marea Britanie, de 0,6%).
Se pare, potrivit analizei rezultatelor, că persoanele care navighează mult pe internet sunt mai predispuse la depresie – numărul cazurilor de depresie moderată şi severă e mai mare în raport cu lumea utilizatorilor obişnuiţi de internet. Aceste persoane sunt dependente de înlocuirea relaţiilor sociale reale cu reţelele de socializare online, chat-room-urile şi alte comunităţi de discuţii online, navigând asiduu şi pe site-urile cu conţinut sexual explicit ori pe cele cu jocuri.
Singurul lucru pe care n-au reuşit deocamdată să-l stabilească cercetătorii britanici – spune comunicatul Mediafax, ce reia o ştire Reuters – este dacă internetul e cauza depresiei ori dacă persoanele în depresie sunt cele atrase de o utilizare excesivă a internetului.
(Eterna întrebare: Ce a fost mai întâi, cauza sau efectul?)
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Cred ca amandoua raspunsurile sunt corecte intr-o anumita masura. Daca esti depresiv te indrepti catre activitatile care presupun izolare sociala (da, chiar in plina dezvoltare a retelelor sociale, ce ne indeparteaza tot mai mult unii de altii), printre care si folosirea internetului. Iar daca utilizezi internetul excesiv, e posibil ca izolarea pe care nu ai cautat-o, dar care a venit la pachet cu orele alea multe petrecute in fata calculatorului (jocuri, siteuri cu continut sexual, discutii… si comentarii inutile), sa favorizeze instalarea depresiei.
Da, ma intreb… Dar de ce sa te indrepti spre utilizarea excesiva a internetului daca nu esti depresiv? (Poate doar, eventual, prin slujba, dar atunci se ridica problema alegerii slujbei…).
mie mi se pare ca in prezent e vorba in primul rind despre o "utilizare excesiva" a subiectului "utilizarea excesiva a internetului" – se fac studii si se comenteaza la nesfirsit pe tema asta!
unde mai pui ca toate analizale duc mereu la aceeasi idee: internetul e vinovat! (oricum o iei, ca si in exemplul cu depresia: te doboara internetul/ sau esti la pamint si internetul iti da apa la moara – e acelasi lucru: internetul face buba)
sa trag concluzia ca TOTI avem buba?! sintem excesiv de depresivi?!
nu, pt ca m-ar deprima ingrozitor 🙂
mai degraba as presupune ca lumea a intrat intr-o grava criza de imaginatie – ceea ce inca nu ma imbolnaveste iremediabil, insa ma intristeaza destul de serios
Poate ca oamenii au intrat intr-o criza de imaginatie pentru ca le este oferit totul pe tava, pe internet si tv. De ce sa isi doreasca mai mult? Niste robotei perfecti, buni de munca, pe care ii mai reparam cand intra in depresie, cu pastile sau vreun terapeut mai bun, daca au norocul sa dea peste asa ceva. Daca nu, si asta este o munca, in folosul ingrasarii contului cuiva. Nu generalizez (trebuie neaparat sa bagi chestia asta la sfarsit cand esti mai umflat in pene).
Oamenii de stiinta nu se deprima si ei ca utilizeaza prea mult… stiinta? (joke. haha)