• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Buenos Aires – Lyon – Bucuresti: Jurnal de calatorie al psihanalizei legaturii

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Buenos Aires – Lyon – Bucuresti: Jurnal de calatorie al psihanalizei legaturii
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

29 noiembrie 2020
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

22 noiembrie 2020
Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

22 noiembrie 2020
Buenos Aires – Lyon – Bucuresti: Jurnal de calatorie al psihanalizei legaturii

Daca ne putem permite aceasta metafora a unei calatorii, dintre multe altele facute de psihanaliza prin lume, atunci vom incerca sa urmarim ce s-a intamplat de cand legatura inconstienta intre subiectii umani a devenit obiect al psihanalizei. Ne referim la psihanaliza legaturii aparuta in Buenos Aires si legata de numele psihiatrului Enrique Pichon Riviere, el insusi de origine franceza si ajuns in Argentina cand avea 3 ani. Dupa 1950, el incepe sa lucreze la conceptul de portavoce si la teoria celor 3D, care vor ramane piatra de temelie a psihanalizei legaturilor familiale. In ceea ce priveste miscarea psihanalitica, E. Pichon Riviere impreuna cu E. Carcamo, M. Langer, A. Garma si A. Ravcovsky intemeiase Asociatia Psihanalitica Argentiniana din 1940.Acestea sunt nume de referinta ale psihanalizei argentiniene, pe care le veti regasi si in bibliografia acestui dosar.

In 1975 apare Le processus groupal, lucrare ce deschide perspectiva lucrului cu familii si grupuri si in care Pichon Riviere isi expune principalele sale teze. Aceasta lucrare a fost tradusa in limba franceza si a beneficiat de o prefata scrisa de Rene Kaes (Lyon, 2004). Acesta este una dintre puntile Argentina-Franta in ceea ce priveste psihanaliza. Rene Kaes nu l-a cunoscut personal pe Pichon Riviere, dar
a intrat in contact cu cercetarile si operele sale gratie materialelor pe care Ana de Quiroga, vaduva lui Pichon, i le-a pus la dispozitie.

Iata primele randuri din prefata intitulata Pour rencontre Pichon:

Importanta lucrarii lui Enrique Pichon-Riviere in cadrul miscarii psihanalitice, psihiatrice si sociale argentiniene este inca putin cunoscuta cititorilor francofoni. Totusi, rasunetul operei sale, ideile si practicile novatoare pe care el le-a inventat si le-a transmis contemporanilor sai si numerosilor sai discipoli depasesc cadrul fecundei istorii a psihanalizei si psihiatriei tarii sale.

Pichon-Riviere a fost unul dintre fondatorii psihanalizei in Argentina, el a fost si unul dintre cei care au inceput sa faca inteligibil ceea ce psihologia sociala privita prin psihanaliza putea aduce cunoasterii legaturilor intersubiective, mai ales in expresiile lor familiale, grupale si institutionale. Pentru acest motiv, el a contribuit conform geniului sau si cu aporturile stiintelor sociale si filosofiei timpului sau (G. H. Mead, K. Lewin, dar si Bachelard, Sartre si Lefebvre) la dezvoltarea acestui teritoriu al psihanalizei pe care Freud il numea si el, dar intr-o acceptiune diferita, “o psihologie sociala”. Gandirea lui Pichon-Riviere a produs fara doar si poate conceptii originale despre boala mintala, terapie, grup, subiect si procesele de creatie.

A doua punte dintre psihanaliza argentiniana si cea franceza o consideram a fi intalnirea dintre Rene Kaes si Rosa Jaitin. Rene Kaes vorbeste despre intalnirea cu Rosa in prefata pe care o face cartii ei Clinique de l’inceste fraternel, aparuta in 2006 la Paris:

Atunci cand am facut cunostinta cu Rosa Jaitin in Argentina in 1985, ea publicase un anumit numar de lucrari despre joc, lectura si invatare, despre cresa si despre grupurile de copii. Era profesoara de psihologie a educatiei la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Buenos Aires, unde lucra in grup asupra problemelor de invatare. Totusi, interesul sau principal se indrepta din ce in ce mai ferm catre clinica psihanalitica grupala si familiala in care se formase mai ales cu E. P. Riviere, J. Puget, M. Bernard si F. Ulloa.

In 1991, Rosa Jaitin a parasit Buenos Aires pentru a se stabili in Franta, la Lyon, unde isi va continua activitatea sa de psihoterapeut, va dezvolta lucrul psihanalitic de grup si de familie si isi va elabora teza de doctorat in psihologie, sub indrumarea lui Rene Kaes, pe care o va sustine la universitatea din Lyon in 1995 (“Reprezentarea spatio-temporala a spatiului epistemic la studentii argentinieni si francezi”). Puteti citi intreaga prefata scrisa de Rene Kaes la adresa http://www.psihanaliza-de-familie.com/carte_clinique_incest.php.

In Clinique de l’inceste fraternel, Rosa Jaitin abordeaza concepte de baza ale psihanalizei legaturii (lant generational, grup intern, organizatori, aparat psihic familial, transmitere intre generatii, legaturi familiale etc.), sublinind atat originea lor, cat si contributia diferitilor psihanalisti la elaborarea lor. Este un camp de intalnire a numelor psihanalistilor francezi si argentinieni, dar si a celor englezi sau italieni.

O a treia punte la care facem referire este legata de numele lui Alberto Eiguer, psihanalist parizian de cuplu si familie, director al publicatiei societatii franceze de terapie familiala psihanalitica intitulata Divanul familial. In 2002, Eiguer scrie un articol dedicat lui Pichon Riviere care incepe astfel:

Teoria legaturilor a fost dezvoltata in contextul grupurilor. Primele mele aplicatii ale acestei idei despre familie au fost expuse in 1983 si extinse la cuplu in 1998. 

Puteti citi varianta franceza si traducerea in limba romana la adresa http://www.psihanaliza-de-familie.com/enrique_pichon_riviere_hommage.php.

De asemenea, in 2008, la implinirea a 30 de ani de la moartea lui Pichon Riviere, mai multi psihanalisti au realizat un film intitulat Sur les traces de Pichon Riviere, pe care il puteti urmari la adresa http://www.youtube.com/watch?v=O-cMkmn3-U8. Ii veti auzi pe Albert Eiguer, Rosa Jaitin, Pierre Benghozi si altii vorbind despre importanta contributiei lui Enrique Pichon Riviere la dezvoltarea psihanalizei internationale.

Am incercat pana acum sa conturam puntile dintre Argentina si Franta de care psihanaliza legaturii s-a servit. Ultima destinatie cuprinsa in ambitiosul nostru titlu este Bucuresti. Inceputul anului 2008 este momentul in care Rosa Jaitin a venit aducand cu ea primele concepte continute in cateva fise pentru primul grup de psihanaliza de familie constituit in Romania. Intalnirea Rosei Jaitin cu Anca Munteanu si Claudiu Ganciu, pe aeroportul din Bucuresti, a insemnat si sosirea psihanalizei de familie si grup in Romania. De atunci a inceput o formare desfasurata de Apsylien (Association de la Psychanalyse des Liens). Despre acest inceput al psihanalizei legaturii in Romania, Cristina Calarasanu a vorbit la congresul de la Florenta din acest an prezentand prima noastra lucrare, „Familia romaneasca si debutul terapiei familiale psihanalitice in Romania”.

Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gasesti 

Si pentru a inchide bucla sa ne intoarcem la Buenos Aires, punctul nostru de plecare in aceasta calatorie a psihanalizei, spunand ca intre 28-31 iulie 2010 a avut loc al 4-lea congres international de psihanaliza cuplului si familiei, cu tema „Suferinta in legaturi si transformarile lor in psihanaliza de cuplu si familie”. Dupa ce Franta („Les metamorphoses familiales”, 2004), Canada („La part des ancetres: Le transgenerationnel dans les therapies psychanalytiques du couple et de la famille”, 2006) si Spania („Violence dans les couples et les familles contemporaines: Un defi pour la psychanalyse familiale”, 2008) au gazduit celelalte trei congrese, Argentina a primit in aceasta vara psihanalisti din toata lumea. Cat de curand, veti putea citi cateva rezumate si interviuri despre cele discutate la acest congres.

Anca Munteanu

Psihoterapeut Bucuresti – aici

Tags: autor: Anca Munteanudosar: Tango şi psihanalizăEnrique Pichon-Rivièrepsihanaliza legăturilorRené KaësRosa Jaitinrubrică: Istoria psihanalizei

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara
Cafe Gradiva

Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Actualitate la cald, actualitate la rece?
Cafe Gradiva

Actualitate la cald, actualitate la rece?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 5
Cafe Gradiva

Amintiri despre Sigmund Freud, episodul 5

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Familia romaneasca si debutul terapiei familiale psihanalitice in Romania

Familia romaneasca si debutul terapiei familiale psihanalitice in Romania

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Scurt excurs despre moralitatea multimilor
Cafe Gradiva

Scurt excurs despre moralitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei
Cafe Gradiva

Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.