Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Freud cel din pampas

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
0
Freud cel din pampas
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Freud cel din pampas

Alături de tango, cu care s-au făcut numeroase paralele (şi tangoul, s-a spus, exprimă o necesitate de a verbaliza trecutul), psihanaliza e un fenomen în Argentina. Desigur, mult mai recent, dar la fel de propriu, se pare, ethosului local – dovadă că până de curând argentinienilor înşişi nu li se părea că trebuie să-i dea atenţie în toată amploarea acestuia: e un mod de-a fi, ceva de la sine înţeles. În Argentina, se spune mai în glumă, mai în serios, chiar şi taximetriştii se psihanalizează şi au lecturi serioase, putând discuta lejer cu ei despre diferite concepte şi interpretări, pe drumul de la aeroport la hotel.

Situaţia statistică pare să confirme aceste impresii, Argentina fiind naţiunea cu cei mai mulţi psihoterapeuţi pe cap de locuitor din lume: 145 la suta de mii
de locuitori, conform unui studiu din 2008 realizat de cercetătorii Modesto Alonso şi Paula Gago (111, după alte surse), la mare distanţă de cea de-a doua clasată, Danemarca – 85, decât Statele Unite, aflate abia pe locul al nouălea, cu 31, conform unui studiu din 2005 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Solicitările sunt multe şi se pare, în continuă creştere – chiar şi în pofida crizei mondiale: numărul argentinienilor care au mers prima dată la psihoterapeut a crescut la 32% în 2009, faţă de un procent de 26% în 2006.

Psihanaliza este peste tot, în discuţiile obişnuite (mai tot argentinianul fiind la curent cu vocabularul psihanalitic) ca şi în mass-media. De pildă prin reality-show-uri precum cel al probabil celui mai mediatizat psihanalist al ţării, Gabriel Rolón, cu propria emisiune de radio şi propria emisiune de televiziune, extrem de populară, intitulată Terapia (Unica Sesión), în care conduce o şedinţă de terapie în direct, cu celebrităţi întinse pe divanul său. Pacienţii fac coadă la uşa studioului său, fiind căutat în medie pentru o terapie de 30 de persoane zilnic. Alte show-uri televizate, precum Todos al Diván, Tratame bien sau Mujeres neuróticas fac de asemenea rate mari de audienţă – şi tot astfel şi filmele lui Woody Allen, foarte iubite aici. Marele cotidian Pagina 12 dedică în fiecare joi două pagini problemelor psihologice, iar problemele politice sunt pe larg discutate, precum cele dintre fostul preşedinte al Argentinei, Néstor Kirchner, şi soţia sa Cristina, actualul preşedinte, în termeni de de conflict oedipian originat în problemele nerezolvate ale sexualităţii lor infantile (a mai fost foarte comentată de asemenea şi o afirmaţie a dnei Kirchner după care bărbatul său doarme în poziţia fetală).

Gabriel Rolón o analizează în direct pe actriţa şi modelul Luli Salazar

Împreună cu New York-ul, Buenos Aires e metropola cu cea mai mare densitate de psihanalişti, respectiv 4 la mia de locuitori. Unul dintre cele mai celebre şi mai pitoreşti cartiere ale capitalei argentiniene se numeşte Villa Freud, o parte a districtului Palermo, aici fiind concentraţi foarte mulţi psihanalişti. Este populat de asemenea cu restaurante… tematice, precum Bar Sigi, unde poţi servi o băutură cu cognac şi vanilie botezată de asemenea după numele părintelui psihanalizei.

Fragment din documentarul All on Board – El Gran Capitan, Argentina Canal+ şi One Planet, cu Emma Han, regia: Jean Baptiste Erreca

Ce explicaţie poate avea această imensă popularitate a psihanalizei (ca şi a altor orientări, precum Gestalt, sistemică ori cognitiv-comportamentală)? Au fost încercate mai multe, mai toate legate de istoria ţării. O ţară de emigranţi, cu un puternic sentiment al dezrădăcinării şi o dorinţă de a-şi cunoaşte şi a-şi retrăi trecutul, constituindu-şi astfel o identitate. Psihanaliza însăşi s-a înfiripat aici mai întâi în cercul comunităţii de refugiaţi evrei fugiţi din Europa (Germania şi Austria) din calea nazismului (comunitatea evreilor din Argentina, de 250 000 de persoane, este una dintre cele mai mari din lume). Paseismul, nostalgia sunt caracteristici definitorii ale sufletului din pampas, precum s-a putut exprima şi în tango. A-şi cunoaşte istoria personală şi familială este o întreprindere cu miză pentru un argentinian, iar psihanaliza îi oferă un cadru sistematic şi profesional pentru aceasta. Şi ar mai fi vorba şi de o conjunctură istorică, respectiv de gustul teribil pentru tot ce este francez, cu deosebire din anii ’60 – aşa întărindu-se o pasiune deja existentă pentru psihanaliză şi luând naştere, printr-o colaborare strânsă franco-argentiniană, orientări originale precum psihanaliza legăturii (despre care discutăm mult în acest dosar). Buenos Aires-ul de altfel, “Micul Paris” – precum i s-a spus, deşi spaniol prin limbă, a avut întotdeauna opţiuni culturale franceze şi engleze, iar asta se vede şi în psihanaliză, în marea influenţă a unor personalităţi franceze precum Jacques Lacan ori în specificul acesteia foarte pronunţat kleinian, foarte orientat către relaţiile obiectale.

Surse: http://online.wsj.com/article/NA_WSJ_PUB:SB125563769653488249.html, http://www.nytimes.com/1998/05/29/world/buenos-aires-journal-doctor-why-do-i-keep-dreaming-of-argentina.html?pagewanted=all, http://www.argentinaindependent.com/socialissues/urbanlife/cult-of-psychoanalysis-in-argentina-something-to-talk-about-/, http://opinionsur.org.ar/joven/Different-types-of-therapy, http://mindfull.spc.org/vaughan/BeyondBoundariesJan10.html

http://cafegradiva.blogspot.com/

Tags: autor: Dorin-Liviu Bîtfoidosar: Tango şi psihanalizăpsihanalizărubrică: Istoria psihanalizeivideoVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică
Cafe Gradiva

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Ce este sandplay therapy? (I)

Ce este sandplay therapy? (I)

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre o viziune cu “Imitatio Christi” şi altele
Cafe Gradiva

Despre o viziune cu “Imitatio Christi” şi altele

8 octombrie 2020
Epiderma revoluţiei
Cafe Gradiva

Epiderma revoluţiei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.