Care sunt profesiile cele mai expuse depresiei? Iată că Onlinecollege.org a întocmit o listă a acestora.
- Asistentele la domiciliu, îngrijitorii, însoţitorii, baby-sitter-ii. Sunt în fruntea listei celor mai deprimante profesii, aproape 11% dintre cei care lucrează în domeniul acordării de îngrijiri, fie că e vorba despre îngrijiri pentru cei copii, persoanele în vârstă ori cu dizabilităţi, suferind de depresie pentru două săptămâni sau mai mult. Mulţi angajaţi din domeniu părăsesc destul de repede acest tip de slujbe.
- Chelnerii, barmanii şi bucătarii. Circa 10% au trecut printr-o depresie. Ei au de-a face cu abordări grosolane şi critice, salarii scăzute, şanse mici de promovare, sarcini istovitoare ori periculoase, iar uneori un mediu foarte solicitant.
- Asistenţii sociali. Sunt de circa trei ori mai deprimaţi decât restul populaţiei, în câmpul muncii lor aflându-se copii abuzaţi, părinţi adoptivi nepotriviţi etc.
- Doctorii şi asistentele. Suferă adesea de depresie şi de burn-out, fiind adesea epuizaţi fizic şi mental. La sarcinile lor specifice se adaugă nu de puţine ori şi preluarea de sarcini rezultate din lipsa de personal. Înregistrează o rată mare de sinucideri.
- Artiştii şi entertainerii. Nu e clar dacă există o legătură între creativitate şi depresie, dar o vecinătate există, se pare, oricât de clişeistic ar suna. 9,1% dintre cei din această categorie au suferit în ultimul an un episod depresiv.
- Învăţătorii şi profesorii. Stresul provine nu doar din responsabilitatea mare a acestei profesii, dar şi din alte probleme specifice: prea mulţi copii într-o clasă, probleme de comportament ale acestora ori insuficiente resurse pentru învăţătură, implicarea emoţională în vieţile elevilor. Se ajunge frecvent la depresie şi burn-out.
- Secretarele şi lucrătorii în administraţie. Depresia se datorează faptului că o mulţime de lucruri trebuie puse în mişcare, dar există doar foarte puţin control şi mult neprevăzut în îndeplinirea sarcinilor.
- Lucrătorii la întreţinere, oamenii de serviciu. Cauzele ar fi îndeosebi sarcinile repetitive şi salariile mici.
- Consilierii financiari. Principala cauză o reprezintă stresul, stresul de a lucra cu bani, uneori cu sume mari. S-a dovedit statistic că în acest domeniu depresia nu ţine neapărat de mersul economiei, înregistrând rate înalte şi în vremurile bune.
- Avocaţii. Sunt printre cei mai depresivi, de 3,8 ori peste media celorlalte profesii. Avocaţii se confruntă cu un mare stres, burn-out, depresii. Munca excesivă, timpul puţin dedicat familiei şi vieţii personale, domeniul foarte competitiv în care activează sunt cauze ale acestei situaţii.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.