• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Psihologul in institutii

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Psihologul in institutii
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

29 noiembrie 2020
Rolul sursei de angoasa in dezvoltarea mecanismelor de aparare

Rolul sursei de angoasa in dezvoltarea mecanismelor de aparare

8 octombrie 2020
Angoasa si fanatismul, doua surori

Angoasa si fanatismul, doua surori

8 octombrie 2020
Psihologul in institutii

René Kaës spunea ca in institutii oamenii depun partea lor psihotica. Ca acest rol de continere a unei stari primare poate sa fie jucat de apartenenta la o institutie. Ca institutia are o ierarhie, o organizare in baza unor reguli date.

Dar care este pozitia unui psiholog si ce inseamna el intr-o institutie?

Didier Anzieu explica cum interventia psihologului intr-o institutie nu se poate inscrie in afara circulatiei fantasmatice si declanseaza angoase fundamentale in participanti. Angoasa depresiva, cea a sentimentului de inutilitate a interventiei, a sentimentului de inutilitate, a neputintei de a rezolva o situatie etc. Angoasa persecutorie este celalalt versant grupal. In aceasta varianta, vorbim despre o plasare a psihologului intr-o pozitie de spion care urmareste sa afle secretele grupului, care a fost plasat acolo pentru a afla ce se intampla. Fata de acest spion care intra in ”intimitatea” grupului, acesta se repliaza strangand randurile sau incercand o ”seducere” a acestuia. In asociere cu acest gen de fantasme se gasesc exprimate principii sau ideologii de genul: ”noi suntem toti uniti”, ”unirea aduce putere” etc. Acestea sunt asociate cu o pozitie cooperanta, care apreciaza rolul si functia psihologului exprimate de regula in relatii izolate. Dar aceasta cooperare ca mecanism de evitare a angoasei devine o modalitate de opozitie fata de orice tip de interventie.
Psihologul in institutii
Angoasele, indiferent de tipul lor, paralizeaza interventia psihologului sau orice incercare de interventie pe respectivul grup. Stabilirea unei relatii inedite in aceasta constructie psiholog-pacient in care rolurile sunt distribuite diferit – psihologul este o echipa de multe ori interdisciplinara, iar pacientul este un grup al unei institutii sau chiar institutia insasi.
Care este rolul lui? El este membru al grupului sau este extern? Care este fantasma care a constituit acest grup? Cum s-a realizat el? Aparent, exista un scop, dar care este sensul lui? Pastrand linia propusa de Anzieu, putem pastra cu usurinta distinctia dintre manifest si latent. La prima vedere, un grup institutional are scopul propus de obiectivul pentru care oamenii care s-au aliat, pentru care au incheiat o alianta sau un pact care ia forma scrisa sau verbala a unui contract. Pentru realizarea scopului manifest (tehnic, daca pastram formula propusa de Anzieu) au loc schimburi vizibile. Indiferent daca este vorba despre trecerea unei hartii dintr-un birou in altul sau despre realizarea unei productii de paine ori de o asociatie de psihologi. Pentru realizarea acestei laturi putem sa vorbim despre discutii intre oameni, despre socializare, despre experiente impreuna etc. Dar in acelasi timp exista si un continut latent la care fiecare se raporteaza diferit – aceste continuturi latente se refera la pulsiunile individuale, la Supraeul fiecaruia, la narcisism si la idealul Eului. Aceste continuturi pot sa fie puse in favoarea realizarea scopului propus sau impotriva lui. Ele devin foarte importante pentru un observator atunci cand scopul initial devine dificil de atins.
Putem sa consideram ca grupul institutional devine grup atunci cand apare un organizator inconstient. Organizatorul inconstient poate sa fie fantasma sau imagoul sau alte tipuri de organizare. Psihologul se raporteaza la grup prin propria fantasma. Daca el este membru al grupului si participant la viata fantasmatica a institutiei, el este pus in situatia sa fie intr-o pozitie personala in raport cu continuturile grupului. Aceasta impune necesitatea analizei propriilor continuturi. Partial, aceste continuturi fac obiectul autoanalizei. Este insa o situatie aparte pentru ca lipseste tertul. In relatiile terapeutice, rolul tertului este jucat de cadru care este al relatiei si protejeaza atat pe terapeut, cat si pe pacient. In psihanaliza legaturii exista post-sedinta in care o echipa care a lucrat se intalneste pentru a analiza campul transferential si contratransferential. In aceasta situatie, rolul ar putea sa fie jucat de regulamentul institutiei. Lucru posibil in marile institutii care incearca sa izoleze importanta fantasmei.

Dar ce se intampla cu psihologii din gradinite, de exemplu?

Claudiu Ganciu
Tags: angoasăautor: Claudiu Ganciuconţinut manifest / latentpsihanaliza legăturilorrubrică: În atenţiesetting

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Flecareli despre angoasa dinaintea paginii albe…
Cafe Gradiva

Flecareli despre angoasa dinaintea paginii albe…

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Si fumul se ridica asa si asa

Si fumul se ridica asa si asa

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Serge Frisch: Adaptarile dispozitivului analitic in functie de situatiile clinice
Cafe Gradiva

Serge Frisch: Adaptarile dispozitivului analitic in functie de situatiile clinice

by Dorin-Liviu Bîtfoi
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Psihanaliza poate crea o legătură mai bună între mamă și copil

Psihanaliza poate crea o legătură mai bună între mamă și copil

Comments 1

  1. Cafe Gradiva says:
    11 ani ago

    Mi se pare foarte interesant punctul de vedere grupal-social pe care psihanaliza legaturii il aduce in raport cu diada / triunghiul psihanalizei clasice – si chiar cu psihoterapia de grup. Incepand cu dispozitivul terapiei si incheind cu psihanaliza grupurilor ori a institutiilor, precum cea expusa aici. Faptul ca nu mai exista un cadru in acceptiunea clasica ridica probleme noi de interpretare.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

“Metode proiective”
Cafe Gradiva

“Metode proiective”

8 octombrie 2020
Personalitatea narcisica si “cel mai bun” doctor
Cafe Gradiva

Personalitatea narcisica si “cel mai bun” doctor

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.