• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Urmariti-ne pe WhatsApp
Home Cafe Gradiva

Avem nevoie de un dicţionar de psihanaliza legăturilor?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Avem nevoie de un dicţionar de psihanaliza legăturilor?

Citiţi despre

René Roussillon: Pluralism şi compatibilitate

James Hansell

The Contradictions of the Internet

Pentru ca toate lucrarile, fie ele carti, articole, interviuri, prezentari de caz au fost traduse in limba romana, in principal din franceza, dar si din alte limbi, a aparut curand necesitatea unei puneri de acord in privinta cuvintelor alese. Fie ca existau in limba romana, fie ca nu, ele au capatat o denumire in privinta careia ne-am pastrat o indoiala. Asa cum Bion explica de ce a numit “functie” pentru a denumi functia alfa, asa cum in Vocabularul psihanalizei (Laplanche si Pontalis) psihanalistii romani care s-au ocupat de traducere explica de ce au preferat termenul de anaclisis fata de cel de sprijin pentru ceea ce francezii numesc etayage, tot asa este necesar de fiecare data cand trecem niste concepte dintr-o limba in alta limba sa facem acest travaliu de re-denumire. Acest dictionar a aparut ca necesitatea de a spune in limba romana lucruri pe care le-am auzit si citit in alte limbi. Dictionarul este in lucru, la el contribuind atat membrii din grupul de formare din Romania, cat si psihanalisti din afara tarii, chiar unii dintre cei care au elaborat respectivele concepte (S. Tisseron, R. Kaes, R. Jaitin, Ch. Joubert, J. Pujet, E. Granjon etc.).

Am ales cateva dintre notiunile dictionarului aflat în lucru, specifice pentru psihanaliza legaturii.

CRIPTA (fr. CRYPTE) – concept introdus de M. Torok si N. Abraham care constituie o varietate de clivaj a Eului care este in mod particular structurata si “ermetica”. Pierderea fiintei dragi face obiectul unei negari primare, a unei evitari radicale. Defunctul ramane “viu” in cripta din interiorul psihismului subiectului si poate trai o viata fantasmatica proprie.

OBIECTE GOALE (fr. OBJETS VIDES, CREUX) – Spatiul grupului de TFP poate de asemenea sa fie locul de primire a manifestarilor pe care E. Granjon le-a numit “obiecte brute” si Rosa Jaitin – “obiecte goale”. Este vorba despre cuvinte sau expresii folosite intr-un mod repetitiv de catre membrii grupului familial. Negasind nici loc, nici sens in lantul asociativ grupal al familiei, aceste cuvinte, aceste expresii, uneori cifre sau silabe repetate dar si acte si comportamente fara sens si in afara situatiei, impodobesc discursul familial, intrerupand, perturband cursul, readuse fara incetare in spatiul grupal dar fara sa conduca la nimic (E. Granjon, 1995).

Aceste obiecte brute, scorburoase, vide ne atrag atentia, venind sa se inscrie ca atare in ascultarea noastra si in memoria noastra, repetitive, sacaind si stanjenind atentia noastra si neputand gasi loc in propriul nostru lant asociativ. Acestea sunt resturi ale unei comunicari primitive, directe si fara interpretarea mesajului. A accepta sa fii receptor al acestui tip de comunicare primitiva inseamna ca terapeutul ar putea sa constituie un punct nodal si apoi un purtator de cuvant al lantului asociativ grupal.

Subscrieţi la Cafe Gradiva

Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

Urmăriţi-ne pe WhatsApp

Abonaţi-vă la Newsletter

PACT DENEGATIV (fr. PACTE DENEGATIF) – Negativitatea ar fi forma de travaliu al negativului in ansamblurile trans-subiective. Ea permite grupului sa se desprinda de componentele alienante sau mortifere ale legaturii. Legarea intersubiectiva prin negare este, ca intreg travaliul negativului, o activitate fondatoare a spatiului psihic care permite o reprezentare interna limitata de ansamblul social dar este si un sistem de aparare.

Doi poli sunt de remarcat in spatial denegativ: unul defensiv al spatiului intern (care creeaza zone de tacere, ne-transformabile, zone de intoxicatie, „lazi de gunoi”). Si altul, organizator al legaturii si al spatiului psihic. Polii sunt complementari pentru a asigura continuitatea functiei idealurilor, contractului sau pactului narcisic.

Pactul denegativ descrie un acord inconstient asupra unui inconstient impus sau conchis reciproc pentru ca legatura sa se mentina in complementaritatea intereselor fiecarui subiect si a legaturii lor. Este o meta-aparare care se intemeiaza pe diferite operatii defensive: refulare, denegare, negare, nerecunoastere, respingere, inchistare. In acelasi timp in care este necesar formarii legaturii, el creaza in aceasta un non-semnificant, non-transformabil, zone de tacere, spatii intoxicate care mentin subiectii intr-o legatura straina fata de propria lor istorie si de istoria altora.

Contractul narcisic si pacturile denegative vor sta la baza oricarei legaturi noi, aliante, filiatii sau fraternitati astfel incat ele se vor suda intr-o comunitate de securitate, de continuturi si asteptari pentru ca moartea sa se mentina in afara gandirii constiente si a realitatii subiective.

In familie, “pactul denegativ” de alianta protejeaza subiectii si ansamblul. Alianta nu tine decat ca aceasta “cutie a Pandorei” sa ramana inchisa. Continutul, resturile si urmele mostenirii transgenerationale ale fiecaruia si cele puse in comun, trebuie sa ramana ingropat si inaccesibil membrilor grupului. Dezvaluirea sa risca sa aiba efecte violente si distrugatoare pentru subiectii in cauza si pentru ansamblul pe care-l constituie.

CONTRACT NARCISIC (fr. CONTRAT NARCISSIQUE) – P. Aulagnier a introdus notiunea de contract narcisic pentru a sustine ca fiecare subiect vine pe lume simultan din viata psihica, din societate si din succesiunea generatiilor, fiind purtatorul unei misiuni: a asigura continuitatea ansamblului din care face parte. In schimb, ansamblul trebuie sa investeasca narcisic acest nou individ. Acest contrat atribuie fiecaruia un loc determinat in grup, loc care ii este desemnat prin ansamblul vocilor, care inainte de fiecare subiect a tinut un discurs conform mitulului fondator al grupului. Acest discurs include idealuri si valori, el transmite cultura si principii ale ansamblului social. Fiecare subiect, intr-o anumita modalitate, trebuie sa reia la randul lui acest discurs, caci prin el este unit cu stramosul fondator.

La venirea pe lume a unui copil, “mandatul familial” ii este transmis prin intermediul “contratului narcisic”. Prin acest contract, parintii inscriu copilul in succesiunea de generatii si in grupul familial. Ei ii aloca o pozitie si o functie prestabilite in raport cu discursurile care l-au precedat, recunoscandu-l si investindu-l ca mostenitor. Purtator al misiunii de a asigura continuitatea, de a-fi-impreuna al grupului, copilul este insarcinat la randul sau sa investeasca mandatul pastrand legatura, asigurand idealurile familiale.

In aceste conditii, contractul narcisic pune in evidenta faptul ca investirea narcisica, care pentru fiecare individ face posibila indeplinirea scopului sau, nu poate fi sustinuta decat prin lantul in care subiectul este membru si parte componenta, investit narcisic ca purtator al continuitatii ansamblului. Astfel parintii isi desemneaza mai intai copilul ca purator al realizarii „ viselor lor privind dorintele nerealizate” (Freud, 1914) si ei ii asigura sprijinul narcisic asa cum dorintele generatiilor precedente i-au sustinut pe ei pozitiv sau negativ in venirea lor pe lume si in propria lor ancorare narcisica.

R. Kaes identifica mai multe modalitati ale contractului narcisic:

  • contractul narcisic originar: fondat pe investiri de autoconservare si definind un contract de filiatie transgenerationala
  • contractul narcisic secundar: bazat pe narcisismul secundar, este un contract de afiliere care redistribuie investitiile contractului narcisic originar si care intra in conflict cu el
  • pactul narcisic: este rezultatul unei desemnari imuabile a unei pozitii de perfecta coincidenta narcisica. Este patogen si in anumite cazuri mortifer. Intra in categoria aliantelor alienante.

LEGATURA AVUNCULARA (fr. LIEN AVUNCULAIRE) – pentru Cl. Levi-Strauss atomul parentalitatii ar fi produsul a doua tipuri de opozitii. Pe de o parte este opozitia dintre legatura de alianta si legatura de consangvinitate. Daca legatura dintre sot si sotie este incarcata de ostilitate, legatura acestei femei cu fratele ei va fi apropiata si tandra (sau vice versa). Pe de alta parte este opozitia intre legatura de filiatie si cea avunculara. Daca legatura tata-fiu este de rejectie, legatura unchiului matern cu nepotul sau va fi prietenoasa si formatoare. Altfel spus unchiul ar juca rolul unui agent de echilibru in sanul familiei atunci cand exista o saturatie excesiva intre copii si parinti.

La randul sau, A. Green (1977) noteaza ca unchiul matern este reprezentantul grupului social. El este semnificantul schimbului asigurand o distanta optima intre parinte si copil. Relatia avunculara permite separarea in cazul in care legatura tata-fiu este prea apropiata si condescendenta, ea poarta legea daca aceasta legatura este impregnata de o anumita familiaritate.

FUNCTIE FORICA (fr. FONCTION PHORIQUE) – anumiti membrii ai grupului indeplinesc functii intermediare intre spatiul intrapsihic, spatiul intersubiectiv si spatiul grupal si contribuie de asemenea la procesul de constituire a aparatului psihic grupal. Acesti subiecti incarneaza figuri semnificative, cele ale stramosului, copilului, regelui, mortului, eroului, sefului, victimei. Sunt persoane care asigura functia de purtator de cuvant, purtator al simptomului, purtator al visului in grup, ele sunt purtatoare ale idealurilor si iluziilor ale mortii si vietii. Sunt agenti de legatura. Aceste figuri apartin conceptului de functie forica (Kaes,1993) si sunt intelese din punct de vedere al subiectivitatii subiectilor care le incarneaza, ale legaturilor intersubiective pe care le servesc si ale functiei lor in structura grupului.

Aceste persoane le poarta si sunt purtate de ele, poarta urma a ceea ce le-a creeat si a ceea ce a stat la baza lor. Conceptul de functie forica s-a format plecand de la verbul grec phorein (a purta), a carui radacina se regaseste in „metafora” (a transporta, a deplasa).

PARENTALITATE MOARTA (fr. PARENTALITE MORTE) – corespunde „seriei albe” si „doliului alb”, unei dezinvestiri masive, radicale, care lasa urme in inconstient sub forma unor goluri psihice care vor fi umplute de reinvestiri. Andre Green (1983) introduce conceptul de „mama moarta” care este o stare de depresie a mamei; trasatura esentiala a acestei depresii este ca ea are loc in prezenta obiectului, el insusi absorbit de un doliu, de o pierdere reala a unui obiect.

Cristina Călărăşanu, Anca Munteanu

http://cafegradiva.blogspot.com/

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie

Citiţi şi

Salvatorul a murit

Salvatorul a murit

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
O privire de pe Acropole
Cafe Gradiva

O privire de pe Acropole

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Virusul cinematografiei
Cafe Gradiva

Virusul cinematografiei

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Privind catre clinica psihanalizei legaturii

Privind catre clinica psihanalizei legaturii

Comments 2

  1. Anonim says:
    15 ani ago

    Ce inseamna psihanaliza legaturilor? Si ce specializari au doamnele care se numesc psihanaliste? Amandoua sunt cunoscute ca ocupandu-se de cu totul alte aspecte din psihologie, de psihopedagogie si nu de psihanaliza! Oare si sit0ul dvs a inceput sa accepte orice fel de persoane fara un minimum de informare despre cei care pretind ca sunt una sau alta?…… Pacat….. Simona R.

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    15 ani ago

    Daca aveti dubii, cred ca ar fi mai bine sa le exprimati in clar, le-am intelege mai repede si mai precis. Nu se supara nimeni. Din cate stiu, persoanele respective fac o formare in psihanaliza legaturilor si sunt acceptate ca atare in cercurile de specialitate. Personal, n-am deloc impresia ca psihanaliza legaturilor, o disciplina in sine cu o teorie si practica proprii, e tot una cu psihanaliza pur si simplu. Daca ma insel cumva, va rog sa ma corectati. Dar cred ca mai simplu si mai firesc ar fi daca v-ar explica ele insele, aceste "persoane", ce calitate au – si poate ca ati stabili un dialog, cine stie daca nu util.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Epidemii onirice
Cafe Gradiva

Epidemii onirice

8 octombrie 2020
Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K
Cafe Gradiva

Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K

27 decembrie 2020

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

27 mai 2025
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

27 mai 2025
psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti

Psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti, sector 3

24 mai 2025
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.
×