• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

“Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
0
“Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

4 ianuarie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

4 ianuarie 2021
"Psihologia şi sufletul", o carte de la începuturile psihanalizei

Psihologia şi sufletul. Un studiu despre originea, evoluţia şi natura sufletului, iată titlul unei recente traduceri, din acest an, din opera lui Otto Rank – la Editura Herald.

Otto Rank a fost unul dintre pionierii psihanalizei, colaborator foarte apropiat al lui Sigmund Freud cale de două decenii, investit de magistru cu multă încredere în chiar zorii noii discipline. Autor prolific, Otto Rank a scris multe cărţi şi studii, dintre care cea mai importantă rămâne Traumatismul naşterii (1924), ce dezvoltă o teorie a anxietăţii de separare, pentru care autorul ei caută multiple confirmări în miturile şi în cultura lumii. O carte foarte importantă, dar „neortodoxă” în raport cu vederile lui Freud, ceea ce va şi duce la separarea lui Rank de curentul principal al psihanalizei şi chiar la un anume fel de disidenţă. Unul dintre diferendele majore dintre Freud şi Rank este acela că ultimul a introdus pentru prima dată observaţii preoedipiene despre dezvoltare, părând astfel să slăbească importanţa complexului lui Oedip şi anticipând, în fapt, teoriile lui Melanie Klein.

 În 1926, de altfel, se va produce ruptura de Freud (iar Rank va pleca la Paris, unde îi va analiza pe Henry Miller şi Anaïs Nin; în 1935 va pleca definitiv, după mai multe vizite anterioare, în Statele Unite).

În limba română mai există o singură traducere din Otto Rank, după ştiinţa mea, publicată cu mulţi ani în urmă – şi anume Dublul. Don Juan, la Editura Institutului European din Iaşi, în 1997. Iată că la 13 ani distanţă, Editura Herald ne oferă o nouă traducere a lui Otto Rank, respectiv volumul Psihologia şi sufletul.

"Psihologia şi sufletul", o carte de la începuturile psihanalizeiUn volum dens dintr-o perioadă târzie, post-freudiană a autorului, 1930, o carte de problematizare a unor teme precum raportul dintre psihologie şi „era sexuală” (cum o numeşte Rank), precum interpretarea viselor aşa cum a fost expusă de Freud în celebra carte omonimă de la 1900 şi cum este adnotată critic în acest volum de Rank, raporturile dintre individualism şi colectivism, suflet şi voinţă, natură şi spirit, ca şi problemele religiei şi ale credinţei. Sunt expuneri ale lui Otto Rank, precum spuneam, nu doar dense, dar şi culte, autorul lor aparţinând unei epoci a psihanalizei în care nevoia de confirmare a teoriilor psihanalitice prin aplicaţii culturale era foarte mare, incursiunile în filosofia culturii foarte dese, iar cultura “expediţionarilor psihanalizei” era mai mult decât suficientă – dacă ne gândim nu doar la vasta cultură a lui Freud, dar, iată, şi la cea a unuia dintre apropiaţii săi, Otto Rank (iar exemplele sunt abundente). Rank, care s-a considerat el însuşi un artist, a fost un mare cititor de literatură şi de filosofie, un foarte bun şi ataşat cunoscător al muzicii, un pasionat al miturilor. A scris poezie şi a ţinut un jurnal literar. A devenit doctor în filosofie al Universităţii din Viena în 1912, la 28 de ani, cu sprijinul lui Freud, fiind cel dintâi care a obţinut acest titlu cu o temă psihanalitică. Această epocă romantică a psihanalizei de la începutul secolului trecut a luat sfârşit (sau a fost refulată? aş lansa o ipoteză), s-ar putea spune, nu peste multă vreme, odată cu avansarea observaţiei clinice şi rafinarea tehnicii terapeutice, cu specializarea foarte riguroasă a psihanaliştilor practicieni în aceste privinţe. Deşi Freud vedea ca necesare în formarea psihanalistului cunoştinţe aprofundate din diverse domenii ale culturii (precum literatură, istorie, arheologie etc.), acest ideal mai poate fi doar rar întâlnit astăzi, ca psihanalişti cu o dublă expertiză, clinică şi culturală.

Otto Rank reprezintă un bun exemplu al începuturilor, al modului în care psihanaliza clinică se împletea cu – şi era, într-un anume sens, inseparabilă de – psihanaliza culturală. Problemele pe care le ridică, mai ales cele cu privire la anumite idei psihanalitice şi la statutul noii discipline în epocă sunt interesante şi pot oferi sugestii şi astăzi. Suntem, iată, cu un pas mai aproape de această lume a pionierilor psihanalizei şi de cea a lui Otto Rank în special prin această nouă traducere din opera sa, respectiv a volumului Psihologia şi sufletul. Un studiu despre originea, evoluţia şi natura sufletului, recent apărut la Editura Herald.

Dr. Matthew Fox, Stanford Lectures (Lecture 1, Topic 6)

Otto Rank, Psihologia şi sufletul. Un studiu despre originea, evoluţia şi natura sufletului, Editura Herald, Bucureşti, 2010 

http://cafegradiva.blogspot.com/

Tags: autor: Dorin-Liviu BîtfoicrOtto Rankpsihanaliză aplicatărecenziirubrică: Ca la cartevideoVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
22 decembrie 2020
Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2020
colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
Load More
Next Post
Mecanismele de apărare ale Eului

Mecanismele de apărare ale Eului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Scurt excurs despre moralitatea multimilor
Cafe Gradiva

Scurt excurs despre moralitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom
Cafe Gradiva

Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.