Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Daniela Luca: “Despre schimbari si amenajari ale cadrului analitic in lucrul cu pacientii limita”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Daniela Luca: “Despre schimbari si amenajari ale cadrului analitic in lucrul cu pacientii limita”
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

29 noiembrie 2020
Daniela Luca: "Despre schimbari si amenajari ale cadrului analitic in lucrul cu pacientii limita"

In analiza, Eul se reintalneste pe sine si se asculta. Discursul pacientului despre sine si despre ceilalti ii reda acestuia pe de o parte puterile la care renuntase, iar pe de alta parte capacitatea de a reflecta si a simti.

Psihanaliza a fost permanent marcata de contradictii si doliuri evolutive. In 1975 apare articolul lui Andre Green in care spune ca viitorul psihanalizei va depinde de capacitatea de a depasi contradictiile din insasi inima teoriei si a practicii. Doliul sta la baza evolutiei; exemplu: insusi Freud care a fondat psihanaliza dupa moartea tatalui sau.

Psihanaliza imbina rigoarea stiintifica si supletea artei in cadrul sau de lucru care este nevoie a fi maleabil. Ce inseamna cadru maleabil?

  • spirit observator liber flotant al analistului (sa se lase purtat de asocierile libere ale pacientului, adica directivitatea sa vina de la acesta din urma)
  • capacitatea analistului de a integra limitele proprii, inclusa fiind si aria psihosomatica (sa tina cont de ceea ce poate si ce nu propria sa persoana – explicatia mea)
  • maleabilitate in fata realitatii celuilalt (sa tina cont de ceea ce poate si ce nu pacientul)

Teoria psihanalitica a fost impusa permanent remanierilor; psihanaliza de astazi abordeaza lucruri care acum 50 de ani nu erau posibil de auzit, atins, gandit, cum este lucrul cu pacientii limita – la limita psihanalizei este neanalizabilul.

Psihanaliza la limita presupune reamenajarea parametrilor cadrului intre cele doua psihisme, pacient si analist, adica
ajustarea limitelor intalnirii celor doi. Autoarea spune ca limita este o alta recunoastere a Inconstientului. In diada analist-pacient, cadrul intern al analistului il reprezinta pe cel de-al treilea. In aceasta triada complexa: pacient-analist-cadru, analistul lucreaza prin propriul sau travaliu psihic (atentie liber flotanta si contratransfer); cadrul intern este matricea preconstienta de legatura intre procesele primitive si secundare, iar in aceasta zona are loc creativitatea analistului, ne spune Daniela Luca.

Amenajarile de cadru in lucrul cu pacientii la limita presupun schimbari ale cadrului intern (al analistului) pentru a se putea intalni psihic cu acesti pacienti, analistul punandu-si la dispozitia pacientului mintea sa. Psihanaliza s-a maturizat de la interpretarea transferului (interpretari genetice, legate de istoria personala a pacientului) la interpretarea in transfer (in relatia analitica), un beneficiu fiind ca este crescuta astfel capacitatea de metaforizare si simbolizare.

La limita se intalnesc intensitatea angoaselor de intruziune si pierdere. Lucrarea ne-a vorbit in continuare despre vaguitatea limitelor eu-noneu, confuzia identitara a acestor pacienti, esuarea simbolizarilor, logica disperarii, fenomenele adictive si ura masiva fata de sine insusi. Limita nevroza-psihoza presupune si limita schimbare-neschimbare, analizabil-nonanalizabil.

In comentariul lucrarii, Andrei Constantinescu a spus ca atitudinea analitica este fateta interna a cadrului, iar contractul analitic (dintre cei doi) este fateta externa. Atitudinea analitica este data de propria istorie personala si profesionala a analistului. La limita, analiza poate fi in impas cand discursul analistului depinde de conflictele sale. Cadrul este un santier permanent in constructie, cu fiecare pacient in parte. Disponibilitatea analistului fata de pacient trebuie sa presupuna si constientizare: relatia poate fi constientizata numai de el, numai de pacient, de amandoi sau de nici unul. In momentele in care analistul isi permite “sa se rataceasca” – adica sa il insoteasca pe pacient – apare viul din vid pentru ca se naste viata psihica.

In ce masura putem vorbi despre rupturi sau incalcari ale cadrului? Andrei Constantinescu ne spune ca plasticitatea atitudinii analistului, de care ne vorbeste lucrarea prezentata, nu presupune demisia din rolul de analist, ci a tolera conflictualitate, dubii si erori. Presupune si capacitate de reflectie, de a-si trai propriile ganduri si de a gasi cuvintele potrivite. Pacientii la limita pot sa nu respecte contractul analitic, iar in aceste situatii limita de suportabilitate a analistului isi gaseste ecoul in contratransfer. Doar cu fiecare pacient in parte psihanalistul isi poate cunoaste limitele. De asemenea, in lucrul cu pacientii la limita ne punem intrebarea cum sa nu ne pierdem in vidul lor intern, iar un posibil raspuns ar fi: asigurand cadrul intern al analistului, negocierea limitelor sale interne.

Georgiana Branisteanu
Tags: autor: Georgiana Brănişteanucazuri-limită / borderlinepsihanalizărubrică: În atenţierubrică: Istoria psihanalizeisetting

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
copil parinte psihoterapeut dolto
Psi

Dar adulţii chiar îi înţeleg pe copii? Ce crede Françoise Dolto

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Semnat: Anamaria Ivan

Semnat: Anamaria Ivan

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Copil de inlocuire, repetitii si doliuri patologice de-a lungul generatiilor
Cafe Gradiva

Copil de inlocuire, repetitii si doliuri patologice de-a lungul generatiilor

24 noiembrie 2020
Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică
Cafe Gradiva

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.