Lucrarea pe care a prezentat-o la Conferinta Internationala „Psihanaliza in schimbare, schimbarea in psihanaliza” Jacques Andre – psihanalist francez ce a sprijinit dezvoltarea acestui domeniu in Romania prin coordonarea mai multor lucrari de doctorat ale membrilor SRP – a tratat despre schimbarile psihice mai putin observabile comportamental din cura psihanalitica. Microschimbari, le zic eu acum, avand in vedere nu cantitatea sau importanta simptomelor sau a materialului psihic supus travaliului, ci nivelul profunzimii psihice a schimbarii, nivel invizibil comportamental sau, asa cum spune autorul, opus vechiului deziderat medical in care disparitia simptomelor era reperul sigur al schimbarii psihice.
Lucrarea, extrem de bogat argumentata teoretic si clinic, subliniaza cateva idei pe care trebuie sa le amintesc, chiar daca frustrant de succint!
In primul rand, psihanaliza nu desconsidera simptomul, ci, dimpotriva, ii recunoaste importanta in economia si echilibrul psihic. Obsesionalul face din transfer un simptom, transformandu-l in propria satisfactie psihica: pericol de analiza interminabila. Lacan a rezolvat aceasta problema prin sedintele cu durata variabila (oprirea se facea pe momentul esential, pentru a nu se trece peste el). Pe acest subiect, Freud a scris Analiza cu sfarsit si analiza fara sfarsit, considerat ca text testamentar, iar in Moise si
monoteismul a vorbit despre trauma precoce. Jacques Andre se intreaba ce speranta de schimbare putem avea cand suferinta pacientului este in trauma precoce. Tratamentul psihanalitic lucreaza pe vindecarea si cicatrizarea ranilor. Precocitatea e cea a Eului si orice trauma este a Eului. Pe problematica traumei ne mai spune ca trauma este o notiune economica, o cantitate, dar nu ne putem opri aici. Pentru o trauma este nevoie de doi. Orice inscriptie precoce apare in relatie astfel.
Alcoolicul si anorexicul au suferinta localizata probabil in trauma precoce. Pot ajunge ei la vindecare, se intreaba Jacques Andre? Psihanalistul francez ne-a vorbit despre raportul dintre trauma precoce si posibilitatile revenirii ei in procesul analitic. Ce i-a permis acestei lovituri precoce sa ramana neatinsa? Trecutul revine si suntem indreptatiti sa ne intrebam in ce masura dinamica transferului poate ajunge la trauma precoce (in ce mod intra ea in dinamica transferului). In tulburarile borderline a fi la limita inseamna pentru psihanaliza a se confrunta cu o intreprindere teritoriala, spune autorul, pentru ca in analiza apare schisma dintre el si lumea inconjuratoare.
Psihanaliza aduce schimbarea modului de a simti lucrurile, a modului de a uri si a iubi, iar ea, schimbarea, nu poate fi decat rezultatul unui proces ce incepe prin renuntari si asumari. Schimbarile minuscule sunt rezultatul unui proces laborios si semnaleaza schimbari profunde si durabile. Acest lucru se intampla datorita functiei terapeutice a cadrului psihanalitic stabil, constantei acestui cadru si prezentei analistului mai ales in tulburarile de limita.
Citiţi şi mâine despre lucrările prezentate la Conferinta Internationala „Psihanaliza in schimbare, schimbarea in psihanaliza”, Bucuresti, 13-14 noiembrie 2010.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.