Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul

Proust, cel care doarme

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
2
Proust, cel care doarme
Share

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021

Un om care doarme ţine în cerc, în jurul său, firele orelor, rânduiala anilor şi lumilor. Le consultă din instinct când se trezeşte şi citeşte în ele, într-o clipă, punctul de pe pământ pe care-l ocupă, timpul care s-a scurs până ce s-a trezit. (Proust, 1913, p. 19).

Proust a scris aceste rânduri la câţiva ani (probabil şapte) de la publicarea Interpretării viselor a lui Freud. Acolo apărea deja ideea unui spaţiu imaginar (topica Inconştientului) atemporal. Inconştientul ignoră timpul sau, cel puţin, ignoră timpul aşa cum este el perceput şi definit în mod obiectiv.

Fragmentul citat evocă un spaţiu al visului – cel mai primitor spaţiu pentru mesajele Inconştientului, numite în psihanaliză „derivate” – care este mărginit de timp, timpul este lăsat în afară, identificat cu ceasul care îl măsoară.

*

În cursul cărţii, timpul devine Timp, majusculă care anunţă transformarea timpului într-o instanţă psihică sau într-un obiect intern dătător de viaţă, dar şi de moarte. Iată ce mai spune Proust despre seara în care şi-a regăsit prea mult din mama sa, din prezenţa ei fizică:

Din seara aceea, când mama abdicase, data, împreună cu moartea lentă a bunicii, şi declinul voinţei şi sănătăţii mele. (Proust, 1913, p. 365).

Asemeni prăjiturii mătuşii Léonie, regăsirea cărţii pe care i-o citise atunci mama înseamnă regăsirea impresiilor copilului care fusese. Cartea pare o materializare spaţială a timpului, care redevenită Timp, duce la o re-materializare a prezenţei materne. La fel se întâmplă cu trecutul, care devine Tinereţea.

*

Timpul pe care-l caută locuieşte într-un spaţiu interior, îl locuieşte:

Experimentasem prea mult neputinţa de a smulge realităţii [exterioare] ceea ce se afla în adâncul fiinţei mele. (Proust, 1927, p. 197).

Proust vorbeşte, mai explicit încă, despre cartea sa ca despre o „psihologie în spaţiu” care să exprime modul în care Timpul „realizează viaţa”, „adăugând o frumuseţe nouă acelor învieri” care erau trecutul său regăsit. În psihanaliză am putea numi aceasta ca fiind trecutul transformat après-coup într-un obiect estetic şi ar fi una dintre semnificaţiile insistenţei lui Proust asupra „privirii telescopice”, căutătoare de „legi mari şi nu de detalii”. Mai este vorba aici de legarea timpului de spaţiu pentru a creea profunzime:

scriitorul trebuie să împrumute mijloace de la alte arte când descrie un caracter […], pentru a i se simţi volumul. (Proust, 1927, p. 353).

*

În călătoria sa, Proust mai descoperă continuitatea propriei existenţe, o istoricitate marcată senzorial de sunetul clopoţelului de la Combray, care anunţa plecarea lui Swann şi sosirea sărutului de noapte bună al mamei:

Atunci când răsunase, existam deja, şi de atunci, pentru a mai auzi acest clinchet [înăuntru, în amintire], trebuia să nu fi fost vreo discontinuitate, să nu fi încetat să exist. (1927, p. 367).

*

Camera lui Marcel Proust

Căutarea adevărului şi a timpului pur se integrează în revelaţia sa că singura lui cale de a le atinge este opera de artă. După Proust, aceasta devine o „metodă” prin care impresiile asociate prăjiturii mătuşii Léonie sau cărţii citite de mama cândva pot fi tranformate în echivalenţe spirituale. Tocmai aceste impresii devin „indicii a tot atâtea legi şi idei” (Proust, 1927, p. 199). Insistenţa lui asupra privirii sale telescopice se vădeşte astfel ca fiind o căutare a universalului în particular, iar prin opera lui, o căutare a Celuilalt în propriul său sine. Trezirea impresiilor

verifica veridicitatea unui trecut pe care-l învia…bucuria realităţii regăsite reprezintă verificarea adevărului. (1927, p. 199, sublinierea mea).

Pentru psihanalist, revelaţia lui Proust s-ar numi reconstrucţia adevărului istoric (Freud).

Bibliografie

  • Marcel Proust (1913), În căutarea timpului pierdut. 1. Swann, Editura Leda, Bucureşti, 2008, trad. din limba franceză Radu Cioculescu
  • Marcel Proust (1927), În căutarea timpului pierdut. 6. Timpul regăsit, Editura Leda, Bucureşti, 2008, trad. din limba franceză Radu Cioculescu
Brînduşa Orăşanu

http://cafegradiva.blogspot.com/

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Brînduşa OrăşanuCartepsihanaliză şi literaturăpsihanaliză şi timprubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Load More
Next Post
Psihanaliză cu tango

Psihanaliză cu tango

Comments 2

  1. cristians. says:
    12 ani ago

    Sunt sincer interesat de o interpretare a (pot să-i zic) obsesiei pe care o avea Proust pentru aristocrație și a tentației lui de a-și ascunde evreitate (cred că cele două se leagă într-un fel).

    Răspunde
  2. Carmen-Corina Gugu says:
    12 ani ago

    Foarte bună interpretarea Brândușei Orășanu. Lovely, as usual :X:X

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

perverşii narcisici manipulare parinti
Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

26 februarie 2021
Bruno Clavier copilul moarte viata
Psihoterapie

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

28 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.