Am participat astazi la prima parte a lucrarilor Conferintei Internationale „Schimbarea in psihanaliza, psihanaliza in schimbare” organizata la Bucuresti de Societatea Romana de Psihanaliza – SRP (Grup de Studiu al Asociatiei Internationale de Psihanaliza – IPA). Evenimentul este de trei ori aniversar deoarece anul acesta se implinesc 100 de ani de cand Sigmund Freud si aderentii au infiintat IPA, 20 de ani de la infiintarea in Romania a SRP si 10 ani de cand organizatia romaneasca este Study Group al asociatiei internationale – adica de cand exista ca scoala de formare de care se ocupa un Comitet de Sponsorizare al IPA. Cei trei reprezentanti ai Sponsoring Committee (care au supervizat formarea psihanalistilor de la noi in acesti zece ani): dr. Giampaolo Kluzer (Societatea Psihanalitica Italiana, presedinte al Comitetului), dr. Luis Rodriguez de la Sierra y Escobar (Societatea Psihanalitica Britanica) si dr. Michel Vincent (Societatea Psihanalitica din Paris) au fost prezenti la eveniment.
Cuvinte de deschidere:
Cornel Irimia, psihanalist formator si presedinte al Societatii Romane de Psihanaliza, a avut primul cuvant de deschidere a lucrarilor si a subliniat faptul ca in psihanaliza exista tendinta de a se vorbi despre factorii de neschimbare: mecanisme de aparare, repetitia, suferinta psihica etc. si mai putin despre factorii de schimbare carora le vom acorda atentie pe parcursul acestor doua zile. Presedintele SRP a salutat prezenta la Conferinta a Irenei Talaban si Aureliei Ionescu, psihanaliste de origine romana ce profeseaza de multi ani in Franta respectiv Marea Britanie.
Vasile Dem. Zamfirescu, psihanalist formator-supervizor si responsabil cu activitatea stiintifica a SRP, a avut cel de-al doilea cuvant prezentandu-ne un scurt istoric al SRP incepand cu momentul infiintarii, februarie 1990, si punctand faptul ca in Romania psihanaliza s-a schimbat in acesti 20 de ani, primul pas fiind introducerea analizei personale drept criteriu de apartenenta la SRP. In prezent, societatea numara 4 psihanalisti formatori-supervizori, 8 psihanalisti formatori, 11 psihanalisti si 28 de candidati pregatindu-se ca in 2011 sa devina din grup de studiu, societate provizorie a IPA.
Tot in deschidere a luat cuvantul dr. Giampaolo Kluzer care a prezentat un foarte scurt istoric al IPA incepand cu Congresul International de Psihanaliza de la Nurnberg din 1910. Reprezentantul IPA a spus ca scopul initial al lui Freud si celor din jurul sau ce au infiintat ulterior cele trei mari grupuri (Viena, Berlin si Zurich) a fost de a-si creea un spatiu profesional continator si de schimburi de experienta mai ales intr-o perioada in care psihanaliza nu prea era acceptata. Ulterior, s-a impus si scopul de a mentine specificitatea acestui domeniu privind teoria si practica. Referindu-se la clinica psihanalitica, Kluzer a aratat ca schimbarea psihica este un proces indelungat si anevoios deoarece lucram cu mecanisme psihice defensive care se opun schimbarii: tendinta la imobilitate, la repetitie, care solicita o munca indelungata. Freud a vorbit despre travaliu (“work”) si despre travaliu al visului apoi despre “working through” care genereaza schimbarea pe parcursul tratamentului. Referitor la grupul roman de care domnia sa s-a ocupat aici in acesti zece ani, isi aminteste ca in octombrie 2000 a venit la Bucuresti unde a gasit deja o organizatie psihanalitica entuziasta. Impreuna cu ceilalti doi colegi ai sai a adus in Romania trei modele de formare (Italia, Franta si Marea Britanie) cu scopul de a creea aici ceva nou si original.
In zilele urmatoare vom publica relatari de la lucrarile Conferintei.
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.