Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

De ce neintegrarea bebelusului nu genereaza anxietate?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
De ce neintegrarea bebelusului nu genereaza anxietate?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Transpiratia teoriei conspiratiei

Transpiratia teoriei conspiratiei

8 octombrie 2020
Orice raspuns al psihanalistei e o forma de autodezvaluire

Orice raspuns al psihanalistei e o forma de autodezvaluire

8 octombrie 2020
Exista un contratransfer “corect” in psihanaliza?

Exista un contratransfer “corect” in psihanaliza?

8 octombrie 2020

Winnicott bebelus anxietate sine fals

Cred ca scindarea are loc atunci cand se experimenteaza niste rupturi, adica niste experiente carora subiectul nu le-a putut face fata, pe care nu le-a putut contine. Sanatatea e continuitatea sinelui, a partii lui adevarate si a celei false; Winnicott nu scrie despre un sine fals ca si cum noi l-am simti fals, desi asta se poate intampla mai ales in patologie, ci despre un sine fals care apara instinctualul sine adevarat si il exprima intr-o maniera adaptata mediului… atunci cand vorbim despre “a simti falsitatea sinelui”, cred ca deja exista o disociere, o ruptura in continuitatea sinelui intreg, in simtirea autentica a identitatii individuale.

Anxietate e atunci cand simti prea mult

Non-integrarea, integrarea, dezintegrarea, reintegrarea… toate acestea ne cresc, ne dezvolta, co-exista, neputand fi atat de clar diferentiate; neintegrarea, asa cum o inteleg eu, e “starea” in care elementele sunt dispersate, neunite, fara legaturi intre ele, fara ceva care sa le contina, fara limite… doar niste fragmente suspendate… un bebelus care vine pe lume nu stie ca partile corpului sau sunt ale lui… totul e fragmentat, dar el nici macar nu isi da seama de asta… abia apoi, prin ingrijirile celorlalti, prin capacitatea lor de a-l vedea intreg si prin dezvoltarea sa biologica el incepe sa se integreze… sa-si dea seama ca acele manute sunt ale sale, ca mama e o persoana intreaga… De ce non-integrarea nu genereaza anxietate? Pentru ca anxietatea apare atunci cand ceva e pe cale sa se destrame, or niste elemente nelegate, necontinute, nu au cum sa se destrame… ele doar exista, fiinteaza si incep sa se lege, apoi, poate, sa se dezlege (si aici vorbim despre dezintegrare, care poate fi sanatoasa in masura in care elementele se releaga intr-o maniera benefica subiectului), sa se relege cu altele neintegrate, dezintegrate sau insuficient integrate… dinamica ce continua de-a lungul intregii vieti. Fara aceste elemente neintegrate nu cred ca ne-am putea dezvolta, maturiza, schimba, trai, nu ne-am putea descoperi si redescoperi, nu i-am putea descoperi si redescoperi pe ceilalti; integrati complet, fara a sti ce inseamna asta, nu vom fi niciodata… caci nimic nu e static, nimic nu e total incheiat… decat finalul vietii…

Evident ca nu scriu aici despre non-integrarea patologica, pe care as putea-o numi incapacitate de a integra atat de mult non-integrat (care la inceputul vietii nu a fost continut de mediu), sau vidul, netraitul, disperarea, prabusirea, ci despre elemente neintegrate pe care le purtam in noi toata viata.

Cititi si Winnicott – lecturi psihanalitice

In articol am scris cate ceva despre dezvoltarea primitiva a bebelusului si despre capacitatea de a fi singur, care e asociata atat cu integrarea, cat si cu neintegrarea… sau mai bine spus, cu capacitatea de integrare a neintegrarii si de “acceptare” a neintegrarii, oricat de paradoxal ar suna, caci nu poti accepta ceva ce nu stii ca exista, dar poti accepta ca nu stii ca exista si sa te lasi surprins, cu calm, de existenta neexistentului de pana acum…

Comentariu de Ioana Nichita la articolul său “Donald W. Winnicott – Câteva concepte”

Tags: dosar: Psihoterapia copiluluineintegrare / integrare / dezintegrarerubrică: Comentarii aleserubrică: Comentarii realeseSelf adevărat / Self fals

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Sprijin financiar pentru pedofili?
Cafe Gradiva

Sprijin financiar pentru pedofili?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Este legatura filiala in mod necesar sangvina?
Cafe Gradiva

Este legatura filiala in mod necesar sangvina?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Relatia dintre psihanalist si analizand – intrebari si raspunsuri
Cafe Gradiva

Relatia dintre psihanalist si analizand – intrebari si raspunsuri

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
“Interpretarea viselor”, ediţia ilustrată

"Interpretarea viselor", ediţia ilustrată

Comments 2

  1. Georgiana Branisteanu says:
    10 ani ago

    Mi se pare ca explici la fel de frumos si de clar ca si Winnicott. 🙂 El vorbeste despre echilibrul dintre Sinele Adevarat si Fals spunand ca individul sanatos poseda atat un aspect compliant al Sinelui cat si creativitatea si spontaneitatea date de capacitatea de folosire a simbolurilor. Cu alte cuvinte, spune el, sanatatea e strans legata de capacitatea individului de a trai intr-o zona intermediara situata intre vis si realitate, zona numita viata culturala.

    Răspunde
  2. mcorciova says:
    3 ani ago

    Apropo de "De ce non-integrarea nu genereaza anxietate?", cred ca anxietatea, atunci cand nu vorbim de un discomfort al Sinelui legat de nevoi primare, apare/se genereaza atunci cand exista cat de cat o capacitate de comparatie. Ca sa existe perceptia destramatului poate ca trebuie sa exista un ne-destramat la care bebelusul sa se raporteze.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Foamea şi libidoul. O revizuire gestaltistă a lui Freud
Cafe Gradiva

Foamea şi libidoul. O revizuire gestaltistă a lui Freud

8 octombrie 2020
“Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei
Cafe Gradiva

“Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.