
Cu ocazia vizitei lui Serge Tisseron in Romania pentru lansarea sambata trecuta a cartii sale despre jocurile video, am dorit sa-l intreb, in avans, despre „dorintele” constiente si inconstiente pe care noile tehnologii ni le satisfac. Pornind de la intrebarea „Au aparut noi dorinte sau este doar o modalitate noua de satisfacere a unor dorinte vechi?”, iata mai jos un raspuns al psihanalistului francez.
Retele noi, dorinte noi
Daca noile retele permit satisfacerea dorintelor care au existat dintotdeauna, ele le vor satisface si pe cele noi.
1. Imediatul
Internetul corespunde – ca si telefonul mobil – dorintei de a ne putea intalni interlocutorii si de a fi impreuna cu ei in orice loc si in orice moment. Este adesea o adevarata forma de aviditate relationala! Multi dintre contemporanii nostri manifesta semne de intoleranta atunci cand nu pot sa-si intalneasca interlocutorul imediat ce-si doresc asta…
Aceasta aviditate este la originea aparitiei mesajelor din ce in ce mai scurte. Sunt numeroasele abrevieri din SMS. Noua retea Twitter care impune ca mesajul sa fie de cel mult 141 de caractere intareste aceasta tendinta catre prescurtare.
2. Universalitatea
Cu internetul totul este adresat tuturor, altfel spus – nimic, nimanui, in mod special. Fiecare mesaj seamana cu o multitudine de mici sticle care contin toate acelasi mesaj, aruncate in mare, pentru ca unul sau mai multi interlocutori sa apara. Dar aceasta dorinta de a avea cat mai multe relatii de pe intreaga planeta este insotita de un paradox: dupa ce a fost in explorarea celui mai departat si celui mai diferit de el insusi, internautul vrea in final sa se apropie de oamenii cu care impartaseste aceleasi gusturi si aceleasi preocupari!
3. A interesa mai mult decat a comunica
Majoritatea schimburilor angajate in spatiile virtuale raspund regulii Google. Aceasta regula consta in a face sa apara primele acele spatii sau productii care au cel mai mare numar de vizualizari. Ca acestea sunt insotite de placere, dezgust sau furie nu are nicio importanta. Conteaza doar numarul de vizite. Aplicata retelelor sociale, regula Google consta in a vrea sa te faci remarcat cu orice pret. Numarul de interlocutori atrasi conteaza mai mult decat parerea fiecaruia dintre ei.
4. Identitati simultane
Folosirea pseudonimelor pe internet faciliteaza incontestabil posibilitatea de a avea mai multe identitati – sau mai multe vieti in paralel. Intr-un punct de vedere, asta a existat mereu. Un om poate de exemplu sa aiba un rol de lider in clubul sau sportiv, sa fie un angajat la munca, plin de umor cu prietenii sai si un sot pasiv in viata de cuplu. Dar aceste identitati diferite sunt succesive si cantonate fiecare intr-un spatiu diferit. Ceea ce este nou este ca toate aceste existente pot aparea in acelasi timp in spatiul internetului si pot functiona simultan.

Retele noi: dorinte vechi de cand lumea
Dupa explozia blogurilor la inceputul anilor 2000, asistam la cea a noilor retele sociale: site-uri de intalniri, de timp liber, de cautare a unui loc de munca etc. Aceasta situatie este evident total noua. Si totusi ea isi datoreaza in mod esential succesul unor dorinte vechi de cand lumea….
1. A valoriza experientele cotidiene si a le da un sens
Asta este ceea ce ne impinge pe fiecare sa povestim apropiatilor, prietenilor, in carti sau la televiziune. Asta da un plus de valoare vietii noastre. A povesti pe internet evenimente mari si mici din viata personala raspunde unei nevoi vechi a omului de a-si valoriza experientele si de a le da un sens.
2. A se ascunde si a se arata dupa voie
A povesti despre tine este un mod de a te arata. Dar totul este sa poti sa te ascunzi atunci cand ai chef. Anonimatul pe internet si posibilitatea de a disparea in orice moment satisface aceasta asteptare. Intr-adevar, dorinta de a se ascunde si cea de a se arata sunt mai degraba complementare decat opuse. Fiecare dintre ele contribuie la construirea stimei de sine, prima valorizand intimitatea, iar cea de-a doua “extimitatea”: am desemnat intr-adevar cu acest cuvant* dorinta de a dezvalui anumite aspecte ale sinelui cu scopul ca ele sa capete o valoare mai mare datorita privirilor celorlalti.
3. A fi cineva care nu ma uita
A avea multi prieteni in retele il asigura pe internaut ca nu va fi uitat. Dorinta ca un numar mare de oameni sa se gandeasca la mine din timp in timp inlocuieste pe cea ca o singura persoana sa se gandeasca la mine tot timpul. Aceasta dorinta de a nu fi uitat include adesea si o preocupare altruista. Pe internet, spatiile noi propun astfel schimburi de retete culinare, iar in Second Life, de exemplu, nu lipsesc utilizatorii care sunt gata sa explice celor noi veniti functionarea acestei mari comunitati virtuale.
4. A gestiona distanta relationala
Foarte apropiati, ne angoasam din cauza pierderii libertatii noastre, pe cand separati, ne temem de abandon. Retelele noi permit modularea dupa propria vointa a acestei distante: putem sa ne apropiem mai mult, intelectual si emotional, ramanand din punct de vedere fizic protejati total de anonimat.
Pe scurt, nimic nu e nou sub soare… cel putin din acest punct de vedere, caci aceste noi retele sociale schimba de asemenea multe lucruri.