Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Ce inseamna a fi mama?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Ce inseamna a fi mama?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Virginia Maracine la Conferinta Nationala Alzheimer 2015: Ce lectii am invatat si ce concluzii am tras…

Virginia Maracine la Conferinta Nationala Alzheimer 2015: Ce lectii am invatat si ce concluzii am tras…

8 octombrie 2020
Dementa si eutanasia

Dementa si eutanasia

8 octombrie 2020
Cum sprijinim persoanele varstnice cu dementa?

Cum sprijinim persoanele varstnice cu dementa?

8 octombrie 2020
Ce inseamna a fi mama?

O intrebare extrem de actuala in Romania zilelor noastre si care mi-a fost ridicata de discutiile recente privind reducerea concediului de maternitate. Probabil ca intrebarea completa este: ce inseamna sa fii mama in Romania? Am constatat ca reactiile majoritatii femeilor la reducerea concediului de maternitate sunt vehemente si la extreme, intre

ai facut copilul, treci si munceste ca sa poti sa-l intretii

si

sunt mama, deci serviciul nu exista.

Altfel spus sau sunt femeie sau sunt mama, ca si cum cele doua s-ar exclude. Semn ca mama, sentiment matern nu sunt percepute, intelese in semnificatia lor fireasca, naturala.

Am sa aduc cateva elemente din psihologia maternitatii care sper sa contribuie la o intelegere mai profunda a ceea ce inseamna mama, sentiment matern.

A fi mama se traduce prin a naste, a avea un copil.

A naste un copil. Cel mai simplu lucru din lume, doar copiii se nasc dintotdeauna. Asa sa fie?

Pentru a se naste un copil este nevoie, mai intai de o femeie si un barbat. Si de dorinta de copil a amandurora. Dorinta fara de care un copil nu s-ar naste niciodata, la om reproducerea nefiind un act pur biologic. Dorinta de copil care pentru fiecare din cei doi poate insemna fie o datorie de viata fata de parintii care le-au dat viata, fie dorinta de nemurire, fie a-si retrai propria copilarie, fie a fie egal cu mama sau tata, fie un imperativ social, fie creatie, fie…

Un barbat si o femeie. Un barbat care va fi tata; o femeie care va fi mama.

Inainte de a fi mama, la inceput a fost copilul, apoi fetita si femeia. O intreaga evolutie si dezvoltare biologica, dar si psihica. La om maternitatea psihica se construieste pas cu pas, inca din momentul nasterii, trecand prin diferite stadii. Caracteristic este ca aceasta dezvoltare nu este nici liniara si nici omogena. Ea se face cu suisuri, coborasuri, opriri sau intoarceri din drum. Altfel spus, o intreaga istorie de nevoi, dorinte, asteptari mai mult sau mai putin satisfacute, conflicte mai mult sau mai putin rezolvate in relatia cu parintii, in special cu mama si ramase in inconstient. Si care toate vor reveni in prim planul vietii afective al femeii, atat in timpul sarcinii, cat si al nasterii, si in primele luni de viata ale bebelusului. Si care vor influenta relatia ei cu copilul, inca din timpul sarcinii. Copilul este locul in care mama, dar si tatal isi vor proiecta propria lume psihica. Ceea ce va avea un cuvant greu de spus si efecte dificil de prevazut in dezvoltarea psihica a copilului.

In special nasterea, prin realitatea sa, pune femeie in fata realitatii vietii sale psihice din cele mai ascunse unghere ale fiintei sale. Este foarte important de precizat ca pe langa nasterea sa fizica, orice fiinta umana are nevoie si de nastere psihica. Adica, asa cum corpul trebuie ajutat sa se adapteze realitatii fizice, psihicul trebuie ajutat sa se adapteze realitatii psihice, rezonantei afective a biologicului. Pentru un copil nou-nascut, lumea nu are sens, nu intelege nimic din ce i se intampla si asta il sperie teribil, are sentimentul de a fi sfasiat in bucati. Iar sensul nu se poate construi decat intr-o relatie si in timp.

Iata ca a naste si a fi mama nu se dovedesc a fi chiar cel mai simplu lucru din lume. Si cel mai bine se vede asta atunci cand intalnim dificultati materne. Sunt acele situatii, si nu sunt rare, in care sentimentele materne nu se manifesta in intregime. Mama doreste sa-si exprime acest sentiment, dar nu poate, desi sufera foarte mult ca nu se poate simti mama. Nu este ceva anormal si nici iesit din comun. Problema poate fi mai mult sau mai putin grava, ascunzand in general griji, obstacole pe care mama nu ajunge sa le identifice si sa le recunoasca, dar este intotdeauna trecatoare. Trebuie doar ca aceste dificultati sa fie recunoscute si ca mama, dar si tatal sa fie insotiti pentru a depasi aceasta situatie si a-si intalni cu adevarat copilul. In Romania despre dificultati materne nu se vorbeste, nu intereseaza pe nimeni oficial. Dar, in schimb, ele vorbesc prin numarul ridicat de copii abuzati, maltratati, cresterea numarului de avorturi, cresterea cazurilor de copii care sufera de tulburari psihice. Si, poate si in masuri ca cea de reducere a concediului de maternitate si in lipsa de reactie a mamelor.

As vrea sa va propun, inainte de a incheia, un exercitiu: incercati sa inchideti ochii, sa va lasati mintea libera si relaxata. Apoi, ganditi-va ca sunteti pe un drum spre inceputul vietii dumneavoastra si ca in acel moment, va intalniti mama. Care este primul cuvant, gand sau imagine care va vine in minte, ce i-ati spune prima data mamei dumneavoastra? E un posibil raspuns personal la ce inseamna a fi mama.

Am incercat sa ridic cortina acestei minunate, enigmatice, complexe si dificile scene a maternitatii psihice.

In final, as vrea sa spun ca un copil inseamna, in esenta, miracolul vietii. A fi mama inseamna a asigura ca acest miracol al vietii, Erosul sa triumfe.

Carmen Apopei
Psiholog / psihoterapeut

http://cafegradiva.blogspot.com/
Tags: autor: Carmen Apopeimaternologienaştere psihică

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Sa nu uitam de… Alzheimer
Cafe Gradiva

Sa nu uitam de… Alzheimer

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Conferinta Nationala Alzheimer la final

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Provocari in dementa Alzheimer

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
La ce bun să scrii pentru ceilalţi?

La ce bun să scrii pentru ceilalţi?

Comments 1

  1. Georgiana Branisteanu says:
    10 ani ago

    Foarte interesant articolul si tema! Foarte frecvent am intalnit cliseul acesta ca maternitatea este un instinct si se declansaza instantaneu. De aici si neputinta de a intelege si aborda dificultatile materne de care vorbeste Carmen.
    Ce am observat eu ingrijorator in ultimul timp este ca multe mame se intorc la job inainte de implinirea varstei de un an a copilului, fie din cauza dificultatilor financiare, fie motivand ca altfel isi uita meseria. In situatiile acestea, copilul are cel mai mult de pierdut, desigur.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Filosofii în acţiune
Cafe Gradiva

Filosofii în acţiune

8 octombrie 2020
Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?
Cafe Gradiva

Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.