Ajungem, intrăm, cam cu 10 minute înainte de ora vernisajului.
O clipă,
strigă organizatorii,
încă nu suntem gata!
Îşi iau toate precauţiile şi sunt foarte amabili – în fapt, amabile. Guta, care susţine fotografiile, are un comportament imprevizibil. Pe pereţi, fotografiile. Interesante. Intrăm, ne aşezăm, răsfoim pliantul expoziţiei. Cu fotografii şi cu legendele fotografiilor. Urcăm la etaj, unde expoziţia continuă – pe trepte, o fotografie cedează şi cade. Guta! Îi iau un interviu artistei Ileana Gabriela Szasz (interviu ce va fi difuzat în emisiunea Dosarele PSI din 5 februarie de la Radio România Cultural – ascultaţi, ascultaţi, ascultaţi!), la etajul al doilea / mansarda cocheta a sediului clinicii PsyMotion; foarte primitor sediu de altfel, într-o vilă veche, cu gust renovată, aranjată. Fotografiez. Aştept să înceapă vernisajul – nu-i aşa, lansarea! Vernisajul nu mai începe, deşi lumea continuă să vină, rând pe rând, unul câte doi câte trei, şi să se integreze în spaţiu. Aflăm cumva că nu va fi o lansare convenţională, căci artista Ileana Gabriela Szasz nu agreează ideea unui speech. Supriză! Dar, cumva, ne simţim toţi uşuraţi. Eu, cel puţin. Regret că nu am putut să filmez un clip video cu speech-ul artistei fotograf. Dar spontaneitatea, autenticitatea, dorinţa primează, nu-i aşa. Printre picături, reuşesc să schimb două vorbe şi cu psihoterapeutul Eugen Hriscu, pe care-l citesc pe blogul său – despre călătoria sa profesională recentă la Tbilisi şi despre ce a descoperit în capitala gruzină.
la fel |
Expoziţia e deschisă până la 4 sau 5 februarie. În sediul PsyMotion din strada Sebastian 203, foarte aproape de Răzoare. Părerea (nu doar a) mea e că fotografiile merită, chiar merită văzute. Aspecte ale conştientizării dintr-o terapie. Cum anume? o întreb în interviu pe realizatoarea lor: epic, metaforic? Cumva… şi par, şi sunt – terapeutice. Fără etichete sau categorisiri. Dar intense. Câteva exemple – mai jos. (Legendele îmi plac aproape la fel de mult ca fotografiile).
…am găsit dorinţa de a refuza să mă supraacomodez cu problemele (foto 20) |
…am găsit un personaj care voia să fie „om mare”, dar se comporta ca un copil, care voia să fie luat în seamă, dar nu făcea nimic pentru asta (foto 11) |
…am găsit un copil într-un corp de adult. Un personaj care nu reuşeşte să se adapteze şi crede că alege să rămână pe margine (foto 13) |
Ileana Gabriela Szasz |
Îi mulţumesc artistei pentru permisiunea de a reproduce fotografii din expoziţie (şi, mai întâi de toate, pentru că mi le-a furnizat), precum şi organizatorilor, pentru deosebita şi calma lor amabilitate.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Sunt foarte sugestive. Pe mine ma duc cu gandul la plansele TAT-ului.