A aparut volumul 10 din seria Opere Complete: Civilizatia in tranzitie de C.G. Jung. Volumul contine aplicatii ale teoriei arhetipurilor la fenomene sociale si spirituale.
Inca in 1918 am constatat in inconstientul pacientilor mei germani tulburari aparte, care nu puteau fi atribuite psihologiei lor personale. Asemenea fenomene impersonale se manifesta in vise intotdeauna ca motive mitologice, asa cum apar si in legende si basme pretutindeni in lume. Eu am numit aceste motive mitologice arhetipuri: adica moduri sau forme tipice, in care sunt traite aceste fenomene colective. Am constatat o tulburare a inconstientului colectiv in fiecare dintre pacientii mei germani.
Prea mult timp ne-am imaginat ca psihoterapia ar putea fi tratata ca o „tehnica”, precum o formula pe baza de reteta, o metoda de operare sau un procedeu de vopsire. Medicul de rand poate folosi oricare dintre tehnicile posibile ale medicinei fara nicio retinere, dupa cum propria opinie despre pacientul sau era una ori alta, dupa cum teoriile sale psihologice erau de un fel sau altul, sau chiar in functie de preceptele sale filosofice ori religioase. Psihoterapia insa nu poate fi aplicata in acest fel. Nolens volens, psihoterapeutul este prezent impreuna cu toate premisele sale, cum, de altfel, este si pacientul. In fond, este in mare masura indiferent ce fel de tehnica aplica, intrucat nu de „tehnica” depinde, ci, in primul rand, de personalitatea care foloseste o metoda. Obiectul metodei nu este niciun preparat lipsit de viata, nici vreun abces sau produs chimic, ci intregul unei personalitati in suferinta.
1 Amenintarea individului in societatea moderna2 Religia ca o compensare a contopirii in masa3 Pozitia Occidentului fata de problema religiei4 Autointelegerea individului5 Conceptia despre lume si modul de observare psihologic6 Autocunoasterea7 Însemnatatea autocunoasterii
Prefata1 OZN-ul ca zvon2 OZN-ul in vis3 OZN-ul in pictura4 Cu privire la istoria fenomenului OZN5 REZUMAT6 Fenomenul OZN intr-o analiza nepsihologica7 EpilogCompletarePrefata la prima editie englezeasca
Cuvant introductiv (1933)Aspecte contemporane (1934)O completareCirculara (1934)Cuvant introductiv (1935)Observatia preliminara a editorului (1935)Cuvant de deschidere la cel de-al optulea congres medical general de la Bad Nauheim (1935)Volumul lui C.G. Jung (1935)Cuvant de deschidere la cel de-al noualea congres medical international de psihoterapie de la Copenhaga (1937)Cuvant de deschidere la cel de-al zecelea congres medical international de psihoterapie de la Oxford (1938)
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.