Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Cu horoscopul în terapie

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
2
Cu horoscopul în terapie
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021

Cu horoscopul în terapie

În perioada mea terapeutic-astrologică de început procedam în felul următor: examinarea făcută unei persoane în cadrul unui tratament terapeutic o comparam cu horoscopul persoanei pentru a strânge experienţe despre corespondenţele dintre ambele. Abia mai târziu am trecut la folosirea horoscopului direct în tratament, asta după ce adunasem deja ceva experienţă şi ştiam să lucrez cu simbolurile astrologice. Lucrurile se petreceau în felul următor: la un anumit moment, ce mi se părea adecvat, discutam cu pacientul despre horoscopul său, mai ales aspectele care nu se poziţionaseră încă într-un fel anumit în cadrul muncii noastre analitice de până atunci, dar care erau recognoscibile în horoscop. Asta avea aproape întotdeauna un efect productiv; adesea, era stimulată astfel activitatea visării sau pacientul aducea material biografic referitor la tema despre care se discuta. Cealaltă cale prin care am introdus horoscopul în tratament a fost că am abordat direct, ţintit ceea ce am înţeles din horoscopul său – presupunând bineînţeles întotdeauna că pacientul va fi de acord să-mi comunice în acest scop data exactă a naşterii sale. Ambele căi au fost resimţite şi de către pacient ca fiind de un real ajutor şi foarte instructive.

Cu horoscopul în terapieExperienţa de mai sus îi aparţine psihanalistului şi psihoterapeutului german Fritz Riemann, co-fondator al Academiei pentru Psihanaliză şi Psihoterapie din München, autor, printre altele, al cărţilor Formele fundamentale ale angoasei şi Arta de a te pregăti pentru vârsta a treia, traduse ambele la Editura Trei. Tot la Editura Trei a fost publicată în România, în anul 2008, şi cartea din care am extras citatul de mai sus, intitulată Astrologie şi psihoterapie (o carte apărută în original în anul 1976). O carte care merge împotriva mainstream-ului pozitivist şi care acordă o valoare euristică unui vechi domeniu în general dispreţuit sau marginalizat în ziua de azi, astrologia. Aşa cum o spune autorul însuşi, chiar din primele rânduri:

Această carte îşi propune să trezească interesul pentru astrologie al celor pregătiţi să se deschidă fără prejudecăţi felului ei de a gândi şi vorbirii simbolice.

Este nevoie, într-adevăr, să fii pregătit în a accepta acest domeniu, astrologia, într-o lume în care s-a impus atotputernicia gândirii ştiinţifice, până într-acolo că de multe ori se cade în excese pseudoştiinţifice şi în raţionalizări şi intelectualizări cu un fals aer ştiinţific:

Deoarece orientarea unilaterală cauzal-mecanicistă a ştiinţei actuale – şi a ştiinţelor despre om -, ca şi modul ei de abordare aproape exclusiv raţional-conceptuală au nevoie de o completare printr-o gândire în simboluri şi analogii, ca şi printr-o viziune asupra lumii, care să reimplice poziţia omului în cosmos. O asemenea completare ne-ar putea, eventual, feri de alunecarea într-o ştiinţificitate doar intelectuală, de cuprinderea abundenţei vieţii şi bogăţiei fenomenelor în legi împietrite şi date evaluabile, îndepărtându-ne şi mai mult de viaţă, adesea devenindu-i chiar ostili.

Este vorba, prin urmare, despre o înţelegere umanistă a problemelor în generale şi a celor psihoterapeutice în special, conform motto-ului prefeţei – un citat din Rudolf Steiner:

Ştiinţele fără cunoaştere autoumană sunt dăunătoare.

Cu horoscopul în terapieMai mult, Fritz Riemann descrie chiar o metodă de aplicare, de îmbinare a psihoterapiei cu astrologia. Nu se pune problema ca astrologia să înlocuiască psihoterapia, asta e clar. Ci de a se folosi intuiţiile astrologiei – o dată într-un fel de verificare mutuală, iar în al doilea rând pentru a economisi timp şi greşeli în interpretarea anumitor gânduri, simţiri, gesturi ale pacientului. Mai există, în plus, şi o utilitate în înţelegerea transferului şi a contratransferului din terapie, dintre psihoterapeut şi pacient, prin înţelegerea mai aprofundată a datelor personale ale fiecăruia.

Foarte pe scurt spus, marele folos pe care îl aduce astrologia în psihoterapie – aşa cum a fost observat de Fritz Riemann în îndelungata sa experienţă psihoterapeutică (şi, în paralel, astrologică!) este că, atunci când datele din psihoterapie nu concordă cu datele astrologice, se poate bănui că predispoziţiile, înclinaţiile fireşti ale pacientului (indicate astrologic) au fost deformate, împovărate, inhibate de mediu, de educaţie sau de situaţia sa socială. Este vorba despre aceleaşi distorsiuni care induc nevroza – şi iată cum astrologia îi poate fi de folos psihoterapiei.

Cartea Astrologie şi psihoterapie, apărută în 2008 la Editura Trei, are secţiuni dedicate gândirii astrologice, obiecţiilor care au fost ridicate în legătură cu aceasta, relaţiei acesteia cu psihanaliza, practicii în consilierea astrologică – ca şi, în cea mai mare parte, datelor subtil psihologice (şi psihoterapeutice, dacă putem spune aşa) ale semnelor zodiacale şi ale influenţelor exercitate de planete. Cartea oferă, precum spuneam, o abordare în răspăr cu tendinţele şi obişnuinţele de gândire contemporane, o abordare care cere curaj şi libertate de gândire şi de ale cărei foloase în practica psihoterapeutică ne asigură autorul ei, Fritz Riemann.

http://cafegradiva.blogspot.com/
Tags: autor: Dorin-Liviu BîtfoicrFritz Riemannpsihanaliză şi astrologierecenziirubrică: Ca la carterubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia
Psi

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti
Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

by Alexandra Frîncu
26 februarie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Load More
Next Post
“NU sunt o masina!” Scrisoare de la un bebelus pe cale sa se nasca

“NU sunt o masina!” Scrisoare de la un bebelus pe cale sa se nasca

Comments 2

  1. iri says:
    10 ani ago

    O abordare curajoasa as zice

    Răspunde
  2. cristiana alexandra levitchi says:
    10 ani ago

    si mai exista si http://aropa.freudfile.org/psihanaliza_si_astrologie.html

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

C. G. Jung şi “Cartea roşie” – Dosarul toamnei 2011
Cafe Gradiva

C. G. Jung şi “Cartea roşie” – Dosarul toamnei 2011

8 octombrie 2020
Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?
Cafe Gradiva

Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.