Poemul eroic Beowulf, cu rang actual de epos national in Anglia, a fost scris probabil in jurul anului 700, la inceput de Ev Mediu. S-a demonstrat ca sunt doi autori concomitenti ai poemului, ambii necunoscuti. In cele peste 3 000 de versuri sunt narate viata si faptele de arme ale lui Beowulf, erou viking venit din miazanoapte, din ceea ce e astazi Suedia, in sud, in Danemarca. Aliteratia, ca modalitate de versificatie in poemul Beowulf, reprezentand regula in literatura engleza veche pana la cucerirea normanda, si folosirea cezurii proprie mai ales versului alexandrin, m-au facut sa ma intreb daca acest tip de exprimare nu s-ar asemana cu ceea ce se intampla intr-o lunga cura psihanalitica, unde repetitia, reluarea si pauza din timpul sedintelor sunt creuzetul insight-ului, toate acestea unite de interpretare. Actiunea se petrece la confluenta a doua mari culturi, cea nordica, robusta, dominata de verb, cutezanta, cucerire, spirit dominator, tenacitate, si cea extrem sud-vestic asiatica, rasariteana, crestina, in expansiune, impusa in cele din urma poate si de forta pietatii si constantei minimei rezistente. Sintaxa originala a poemului, greoaie chiar si pentru nativii intelectualii rafinati englezi, care nu se aseamana deloc cu alte mari epopei gen Iliada sau Odiseea, cu actiune clara, solara si versificatie facil traductibila, s-ar putea apropia probabil de forma de organizare psihica a inconstientului.
Perifraza uneori obositoare a ruminatiilor celor considerati credibili si autentici intr-ale psihanalizei ma determina ca exact ca la un curs de lingvistica comparata sa recurg la stilul interogativ, cu atat mai mult cu cat morfologic si semantic multiplele sensuri ale lui Beowulf nu au fost epuizate de exegeti. Personal, m-ar bucura lecturarea in cheie multiplu dialogala, polemizatoare, socratica, a analizei poemului Beowulf de catre psihanalistii de la Tavistock. Si nu numai. Unul din elementele care il fac unic in peisajul literar mondial este o anumita pauza de 50 de ani in actiunea poemului si implicit a filmului. Asociind liber, m-am gandit imediat la nunta de aur, dar si la jubileu, atat cu sensul simplist, popular, profan de sarbatoare, cat si de porunca-legamant, datorie de indeplinit, sub mare afurisenie. Asa cum in anii grei ai inceputului celui de al doilea razboi mondial, cand capitala imperiului britanic era sistematic bombardata si conducatorul acestuia isi flutura cele doua degete de la mana dreapta in fata poporului, nu asa cum spun multi in sens de victorie, ci aratand ca inca britanicii sub foarte mare presiune, singuri, mai pot trage cu arcul, mai pot rezista, riposta si respinge, asa Beowulf, prin extrapolare, poate fi considerat poemul vernacular european, de mare actualitate, al carui hermeneutica e fara de sfarsit ca si analiza.
„Beowulf” ca nume ar putea fi tradus si ca „Ursul”, explicatie oferita in film, cel mai mare si mai feroce carnivor terestru, locuitor al nordului inghetat, dar si ca „A fi lup”, „Lupul”(particula „beo” de la verbul „to be” si „wulf” de la „wolf – lup”), carnivorul suprem, continental, spaima multora, mandria, totemul si stindarul altora.
Neclaritatea pauzei de 50 de ani in desfasurarea poemului, rezolvata magistral de scenaristii filmului, alegerea tehnicii speciale 3D, care ne apropie de oniric, de vis, calea regala spre Inconstient, sunt unele din elementele care m-au determinat sa-l supun atentiei dvs. Aparitia lui Sir Anthony Hopkins in distributie, marca talentului mondial, in rolul regelui, alaturi de alti mari actori incununeaza un casting fericit.
La şedinţa de interpretare AIPsA din 12 martie 2011 |
Beowulf ar putea fi prezentat ca material didactic pentru studentii de la Regie film anul I.
Mi-ar place sa cred ca impreuna am putea analiza cat mai in detaliu acest film, prin dialog. Personal, am următoarele intrebari:
Cine este protagonistul si cine antagonistul in film?
Anul 507 (marele – 50 de ani – si micul – 7 ani – jubileu) apare intamplator, avand in vedere ca absolut nimic din ceea ce apare intr-un cadru de film nu e ocazional?
Ce este marea sala Heorot?
Regele Hrothgar e fericit la ospat, ne convinge cu veselia lui, dar regina, dar Unferth?
De ce apare Grendel incalcand o porunca a mamei?
Cum vi se pare furia lui Grendel?
Poate exista o paralela intre urechea lui Grendel si „calcaiul lui Ahile”, gatul sau, singurul sau punct vulnerabil?
Se astepta Hrothgar sa riposteze Grendel?
„Ne trebuie un erou”, detaliati.
Beowulf vine la Hrothgar pentru a plati o datorie sau pentru glorie si aur, cum afirma?
Detaliati momentul cand Beowulf ii cere lui Hrothgar sa deschida sala Heorot.
Miedul – ambrozia, bautura zeilor.
Beowulf e trufas? Care e adevarul cu concursul de inot cu Brecca cel mare? Ce sunt monstrii marini?
Wiglaf, vocea constintei, SuperEgo?
Grendel este asexuat. Ce ne transmite asta? Grendel nu se lupta cu Hrothgar. De ce? Lupta?
Intalnirea intre Beowulf si vrajitoare. Cine e vrajitoarea?
Ce este pestera comorilor… de ce cedeaza Beowulf?…
Climaxul filmului – momentul de cea mai mare intensitate – este cand Beowulf devine rege. Ce gandeste atunci Beowulf? Dar Hrothgar, inainte de a sari de pe metereze?
Actiunea are un salt brusc in timp, de 50 de ani. Danemarca e invadata. Este facut las de „taranul Finn”, pe care il elibereaza dupa un schimb interesant de replici. Cum se „vede” pe sine Beowulf? Dar noi?
Finalul. Lupta cu Dragonul aidoma cu cel gravat pe coroana regala. Il rapune smulgandu-i inima, sacrificandu-si bratul stang. Faceti o paralela intre intre cei doi tati si fiii lor, Hrothgar – Grendel si intre Beowulf si Dragon. Exista complexul lui Oedip in film?
V-a placut filmul? Care ar fi mesajul lui?
Marea sală Heorot este simbolul vaginului, în mod sigur 🙂
Nu, nu pot să spun că mi-a plăcut în mod deosebit filmul. Poate şi pentru că am citit cu o enormă plăcere textul original, ba chiar m-am chinuit să-l citesc în engleza veche (cu traducerea lui Seamus Heaney sub nas).
Cred că interpretarea psihanalitică a poveştilor, legendelor, etc, nu găseşte sensuri. Le creează. Acum ştiu sigur că inconştientul există. Dar nu prea cred că exista înainte de Freud.
@Psihiatrul_Biciclist: 1-ce exista inainte de Freud? 2-ce parere aveti despre mecanismul proiectiv?
Povestile si legendele nu au radacini in simbolistica Inconstientului?
Eu cred că realitatea se mai şi creează…