Ieri, 23 martie, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), cu sprijinul companiei AstraZeneca, a iniţiat la Cluj-Napoca un program ce prevede o nouă abordare a depresiei, incluzând diagnosticarea la timp, adresarea specialiştilor, dar şi schimbarea mentalităţii. Desfăşurată sub sloganul “Nu eşti singură. Nu eşti singura!”, campania doreşte să atragă atenţia asupra impactului acestei suferinţe asupra calităţii vieţii şi să semnaleze totodată că ea poate fi tratată.
Pe lângă aspectele generale, în România diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu depresie are aspecte particulare: dificultatea pacienţilor de a discuta despre problemele lor emoţionale şi tendinţa de a solicita ajutor doar pentru probleme de natură fizică, reticenţa pacienţilor de a se adresa direct medicului specialist psihiatru (teama de stigmatizare), ignorarea bolii pentru o perioadă lungă de timp, lipsa de reacţie a familiei, prietenilor, colegilor si adesea a tuturor celor din jur.
Depresia afectează, conform estimărilor, 50 de milioane de persoane în Europa şi aproximativ 121 de milioane de persoane în întreaga lume. Astfel, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate ale omului contemporan. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare. Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.
Depresia poate să apară la orice vârstă, însă vârsta mediană (cea mai frecvent întâlnită) este 32 de ani.
Sursă: Cluj online
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.