Infidelitatea poate fi considerată una dintre cele mai mari provocări ale relaţiei de cuplu, dar mai ales ale timpurilor noastre. În practica psihoterapeutică, mare parte a pacienţilor vin în cabinetul de psihoterapie cu probleme legate de relaţia de cuplu, iar un procent semnificativ este dedicat celor care se confruntă cu infidelitatea (înşeală sau sunt înşelaţi). Astfel că, în timp, am început să ofer o atenţie aparte acestui fenomen social. Am observat că, din mulţimea de probleme cu care fiinţa umană se confruntă la un moment dat în viaţa sa, infidelitatea este una dintre cele mai devastatoare şi dureroase experienţe pe care o poate suporta, şi aceasta datorită sentimentului de trădare şi a unui profund sentiment de pierdere a încrederii, rezultat din violarea codului etic al cuplului.
Sper că nu va înţelege nimeni că am definit ceva în această carte. Scopul a fost acela de a evidenţia una dintre perspectivele asupra acestui fenoment complex.
Psihoterapeut Ramona Covrig
Ramona Covrig, Psihologia infidelităţii. Manual de supravieţuire, Editura IPPA, Bucureşti, 2011
http://cafegradiva.blogspot.com/
Abonaţi-vă la newsletter Cafe Gradiva
Primiţi în email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.