Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Un psihoterapeut in “Parisul” psihologiei educationale

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
Un psihoterapeut in “Parisul” psihologiei educationale
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Sindromul geamănului pierdut

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
Ketamina, in doza unica si scazuta, ameliorează simptomele depresive, cu efecte secundare medii

Ketamina, in doza unica si scazuta, ameliorează simptomele depresive, cu efecte secundare medii

22 noiembrie 2020
Apocalipticismul ecologic al Gretei Thunberg si folosirea in scop ideologic a bolii psihice

Apocalipticismul ecologic al Gretei Thunberg si folosirea in scop ideologic a bolii psihice

22 noiembrie 2020

Un psihoterapeut in "Parisul" psihologiei educationale

La sala Paris Gauche a hotelului Novotel s-a desfasurat ieri prima zi a lucrarilor workshop-ului “Bebelusul tau e mai inteligent decat crezi! Ajuta-l sa se dezvolte la maxim!”, organizat de Fundatia Acorns (la care Cafe Gradiva este partener media). N-am putut sa nu observ tineretea, atat a organizatorilor, cat si a participantelor, tinerete ce ma duce cu gandul la forta Erosului, atat de necesara bebelusilor, dar si parintilor. Apropo de parinti, nu a fost nici un tatic! Nu o fi suportat rivalitatea cu un bebelus inteligent, imi spun in gluma.

In deschidere, managerul general al Fundatiei Acorns, Valentina Secara, a vorbit despre dorinta Fundatiei de a oferi cele mai bune servicii de educatie timpurie si ingrijire copiilor cu varsta intre 0 si 3 ani. In ceea ce priveste acest workshop, scopul sau este de a sensibiliza personalul care lucreaza in crese si gradinite, dar si mamicile, fata de importanta educatiei timpurii. Majoritatea participantilor, aveam sa aflu in pauza, erau educatoare din crese si gradinite de stat sau private, precum si mamici.

Un psihoterapeut in "Parisul" psihologiei educationale

Educatie timpurie, asa cum a sustinut in lucrarea care a deschis workshop-ul Cathy Hamer, psiholog educational din Marea Britanie, inseamna comunicarea cu bebelusul, acesta fiind si titlul lucrarii prezentate. Lucrare prin care ne-au fost oferite dovezi experimentale ale importantei relationarii si comunicarii mama-copil din primele momente de viata. Astfel, de exemplu, relatia de dragoste a mamei cu bebelusul sau favorizeaza dezvoltarea cerebrala a bebelusului, mai exact a conexiunilor neuronale. Stimularea copilului dupa nastere cu experiente noi, au demonstrat cercetatorii, predispun copilul la performanta ulterioara si l-ar face prin aceasta mai pregatit pentru supravietuire si pentru a lupta cu orice context nefavorabil. Perioada 0-3 ani reprezinta o adevarata “fereastra de oportunitati” pentru mintea si gandirea umana de mai tarziu. Oportunitati care se pot pierde fara a mai fi putea fi recuperate in perioada adulta. Pentru ca in aceasta perioada creierul se dezvolta in procentaj de 80% si se formeaza anumite structuri, tipare cerebrale specifice. Iata ca si creierul are nevoie de experienta de satisfacere, as spune.

Foarte important in stimularea bebelusului, a mai afirmat Cathy Hamer, este de a vorbi cu copilul, ceea ce favorizeaza inclusiv formarea conexiunilor cerebrale. S-a constatat ca parintii nu considera comunicarea verbala cu copilul ca fiind o activitate, o interactiune, nu asteapta raspunsul copilului. Legat de activitati, iata ca cercetatorii au constatat ca principalele activitati care provoaca dezvoltarea copilului sunt sapte: cantatul / spunerea de poezii, cititul, mersul in vizite, desenul / pictura, a merge in librarii, jocul cu litere si crearea de oportunitati pentru a se juca cu prietenii. Ma intreb de ce aceste activitati si nu altele.

Iata si alte concluzii ale cercetarilor prezentate in lucrare: parintii supraapreciaza durata de timp in care vorbesc cu copiii lor; parintii vorbesc copiilor mai mult intr-un limbaj avansat; parintii vorbesc mai mult cu copii cu varste intre 2-48 luni la sfarsitul zilei; varsta mamei influenteaza semnificativ utilizarea limbajului in relatie cu propriul copil; reteaua sociala a mamei influenteaza interactiunile ei cu bebelusul. Nu ni se spune insa ce importanta au aceste concluzii pentru dezvoltarea copilului.

Dar interesanta mi s-a parut concluzia ca mamele depresive sunt mai putin atasate si folosesc mai putin atingerea, iar partenerii lor nu pot compensa aceste efecte negative! Iata ceva ce mie imi da de gandit in ceea ce priveste rolul tatalui.

Intr-un studiu numit “fata in fata”, prezentat si video, ne-au fost exemplificate diferite moduri de comunicare parinte-copil, atat la nivel de mimica faciala, de gestica, dar si la nivel verbal. Exemple in care parintele si copilul sunt parteneri, adultul interactioneaza cu copilul, il considera capabil sa asculte si sa dea un raspuns. Ceea ce, asa cum am inteles eu din prezentare, ar fi o expresie a manifestarii afectivitatii, a raspunsului afectiv in comunicare.

Un psihoterapeut in "Parisul" psihologiei educationale

“Personalitatea copilului, reguli si disciplina” este titlul lucrarii prezentate de Carmen Anghelescu, psiholog, in cea de-a doua parte a zilei. Doamna Carmen Anghelescu, aflu, are un doctorat a carui coordonator a fost… Serge Lebovici! Nu stiu cat din lucrul cu Serge Lebovici se regaseste in spiritul lucrarii doamnei Anghelescu. Se pare ca a fost cucerita de neurostiinte.

Neurostiinte care sustin importanta definitorie a ceea ce se intampla in primii trei de viata asupra a ceea ce se intampla mai apoi in viata. Si mai sustin existenta competentelor bebelusului si existenta functiilor specifice de invatare. Si, foarte important, afirma necesitatea existentei conexiunilor neuronale afective, conexiuni care neefectuate in primii trei ani, nu mai pot fi recuperate.

Se pare insa ca investitia in educatia timpurie poate fi recuperata, ba chiar pentru fiecare dolar investit in educatia timpurie economia castiga sapte dolari! Dar educatia timpurie presupune scoaterea mamelor din productie, deci ce e de facut, intreaba doamna Anghelescu? Eu nu am un raspuns la aceasta intrebare. De fapt, pentru mine e no comment. Si nici la seminar nu s-a gasit raspunsul.

In ceea ce priveste personalitatea copilului de 0-3 ani, doamna Anghelescu a vorbit despre temperament. Ne-a prezentat si o scala de evaluare a temperamentului, cu noua factori. Am fost invitati fiecare sa completam aceasta scala pentru a ne convinge cat de diferiti suntem unii de altii, mai exact ca cei noua factori de evaluare a temperamentului difera foarte mult de la o persoana la alta, pe o scara de 1 la 5 pentru fiecare factor. Asa o fi.

Cat despre reguli si disciplina, sunt foarte importante, trebuie respectate, cea mai importanta fiind stabilirea regulilor.

Ca psihoterapeut de orientare psihanalitica, in urma cele doua prezentari am ramas cu impresia ca toate aceste experimente, dincolo de a arata importanta relatiilor si comunicarii timpurii cu copilul, ascund o aparare fata de marea incarcatura afectiva (a se citi pulsionala) pusa in joc de acest tip de relatie si comunicare. Le cercetam, educam si le facem mai putin periculoase, mai usor de suportat. Daca e sau nu doar o impresie sper sa aflu in urmatoarele zile ale workshopului.

Carmen Apopei

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Carmen Apopeidepresiematernitate / paternitateneurostiintepsihologie educaţionalărubrică: În actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Antidepresivele sunt eficiente, dar nu asa cum era de asteptat
Cafe Gradiva

Antidepresivele sunt eficiente, dar nu asa cum era de asteptat

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Suferinta ascunsa a badantelor intoarse acasa
Cafe Gradiva

Suferinta ascunsa a badantelor intoarse acasa

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Ce este mintea? Perspectiva psihologica a lui Winnicott
Cafe Gradiva

Limbajul depresiei. Cum se diferentiaza de cele ale altor tulburari psihologice

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Mai întâi caii, apoi zebrele? DSM-5: un război în plină desfăşurare

Mai întâi caii, apoi zebrele? DSM-5: un război în plină desfăşurare

Comments 3

  1. Georgiana Branisteanu says:
    10 ani ago

    Ce surpriza placuta, Carmen! Ma bucur ca te-ai gandit si la noi si sa ne povestesti tot, tot… ! 🙂 Interesant, am ramas cu gandul la observatia ta din final: studiem aceste aspecte ca sa diminuam anxietatea faptului ca nu putem controla aceasta dezvoltare, nu? E greu de cantarit cat primeste bebelusul si cum va folosi hrana emotionala in evolutia sa, nu?

    Răspunde
  2. Ioana M. says:
    10 ani ago

    Ce diferenta intre modul de a gandi dezvoltarea in paradigma psihanalitica si cea cognitiva.
    Poate le uneste segmentul neurologic si teza ca primii ani sunt decisivi, a propos de relationalism si atasament.
    In rest, trista perspectiva, mi se pare mie. Statistica, disciplina, uah, cata defensa.
    Am apreciat comentariul critic, Carmen. Multumesc.

    Răspunde
  3. Georgiana Branisteanu says:
    10 ani ago

    Ce frumos ca suntem toti on line aproape ca in conferinta! 🙂 Paradigma psihanalitica si cea cognitiva cred ca se intalnesc prin multe puncte. In afara de studiile developmentale, ma gandesc acum la teoria lui Fonagy cu privire la invatarea constienta si rationala a mentalizarii in lucrul cu pacientii border (e aproape comportamentalist).

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cu horoscopul în terapie
Cafe Gradiva

Cu horoscopul în terapie

8 octombrie 2020
Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.